Előfizetés

Terror a nemzeti ünnepen

Publikálás dátuma
2016.07.15. 22:30
Az éjszakai merénylet helyszínén sokan emlékeztek az áldozatokra FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/DAVID RAMOS
Másfél év alatt harmadjára csapott le a terror Franciaországra. Csütörtökön este Nizzában a nemzeti ünnepi tűzijátékra összegyűlt tömegbe hajtott bele egy magányos merénylő. A támadásban 84 ember vesztette életét, 202 megsebesült, 52 sérült állapota válságos. A néhány órával korábban feloldott szükségállapotot újra visszavezették Franciaországban, a környező államokban is válságtanácskozásokat hívtak össze. Az egész világot sokkolta a vak gyűlölet ismételt megnyilvánulása.

Borzalom, rémület, vérontás Nizzában szalagcímekkel jelentek meg a francia újságok. Csütörtökön este 22 óra 20 perc körül, a nemzeti ünnepet záró tűzijáték vége felé Nizzában a Promenade des Anglais sétányon egy teherautó a tömegbe hajtott, s amellett, hogy cikk-cakkban hajtva próbált minél több embert halálra gázolni, lövöldözni is kezdett. Pillanatokon belül pánik tört ki, az ünnep borzalommá vált. A káoszt növelte, hogy a tűzijáték miatt a helyszínen lévőkben sokáig nem tudatosodott, mi történik, a lövések et nem tudták elkülöníteni a tűzijáték hangjától. A merényletben 84 személy, köztük több gyerek vesztette életét a helyszínen, 202 sérültet szállítottak kórházba, akik közül 52 személy állapota pénteken a kora esti órákban még válságos volt. A sérültek között van egy magyar állampolgár is, az ő állapota nem súlyos.

A merénylő mintegy 2 km-en át hajtott a tömegben, a rendőrök végül úgy tudták megállítani, hogy szitává lőtték őt is és a kamiont is. A teherautóban fegyvereket és robbanószereket találtak a biztonságiak.

Az ünnepi rendezvényt nyilván biztosították, nem beszélve arról, hogy Franciaországban a tavaly novemberi párizsi terrortámadások óta szükségállapot volt hatályban. Francois Hollande államfő épp csütörtökön délután jelentette be, hogy a rendkívüli állapotot július 26-val kezdődően feloldják. Tekintettek a rendkívüli készültségre, első perctől az volt a kérdés, miként juthatott be a lezárt sétányra a merénylő, hibázott-e a terrorelhárítás és a rendőrség. Délutánra kiderült, hogy igen, a kamionsofőr ugyanis azt mondta a biztonságiaknak, hogy jégkrémet szállít, így ellenőrzés nélkül átjuthatott.

Szinte kivédhetetlen módszer
Nemzetközi szinten ismert, de Franciaországban újdonságnak számító módszerrel hajtották végre a nizzai terrortámadást, nyilatkozta a francia Europe 1 televízióban Frederic Gallois, a készenléti rendőrség, a GIGN (Nemzeti Csendőrség Intervenciós Csoportja) volt igazgatója. Gallois hangsúlyozta, hogy szinte kivédhetetlen és megelőzhetetlen ez az eljárás, a terroristák alkalmazkodnak a hatályos biztonsági intézkedésekhez.
A kamionos támadás „hatásfoka” köztudottan magas, épp kiszámíthatatlansága folytán. Izraelben csak az elmúlt évben ötven támadás történt járművel Ez egy olyan eljárás, amely megfelel az Iszlám Állam iránymutatásának. Úgynevezett helyettesítő eljárás, ugyanis az Iszlám Állam azt kéri híveitől, hogy nehézfegyver és robbanószerek hiányában használjanak nehézjárműveket annak érdekében, hogy minél nagyobb legyen a hatásfok, minél magasabb az áldozatok száma, magyarázta a francia szakember.
A francia közvélemény és sajtó arra is keresi a választ, hogyan kerülhetett a lezárt Angol Sétányra a kamion? Gallois szerint majd a vizsgálat kideríti, voltak-e hibák az előkészületekben, megfelelő volt-e az esemény biztosítása, a tömeg felügyelete és védelme. „De sajnos azt el kell ismernünk, hogy ezekkel az alternatív eljárásokkal rendkívül nehéz számolni, nem lehet előre látni. Ha nem itt történt volna és nem így, akkor megtörtént volna máshol, másképpen. A terror mára ezerarcú lett, kiszámíthatatlanná vált és alkalmazkodik a körülményekhez, a biztonsági eszközökhöz is”, fogalmazott a francia készenléti rendőrség volt igazgatója.

Az elkövető 31 éves tunézia születésű, Nizzában tartózkodási engedéllyel élt Mohamed Lahouaiej Bouhlel volt. A férfi ugyan nem volt ismeretlen a francia hatóságok számára, de szerepelt a terrorgyanús személyek között. Korábban már elítélték lopásért és családon belüli erőszakért, a francai médiának nyilatkozó szomszédai szerint magányos, csendes, de agresszív volt, a köszönéseket sem viszonyozta. Nem tűnt mélyen vallásosnak, életmódja sem erre utalt. Úgy tudták róla, válik tunéziai feleségétől, ezért vált az utóbbi időben agresszívabbá, és a szomszédok ismeretei szerint anyagi gondokkal küszködött. Hatósági jelentések szerint fuvarozással foglalkozott, a merénylethez használt teherautót szerdán bérelte ki egy Nizza közeli településen, ami viszont arra utal, hogy készült a merényletre, nem hirtelen fellángolásból követte el és minden bizonnyal a minél nagyobb pusztítás érdekében időzítette a nemzeti ünnep legzsúfoltabb pillanatára, a tűzijáték idejére a merényletet.

A kamion, amellyel a merénylő a tömegbe hajtott – immár rendőrök gyűrűjében, a borzalmas akció után FOTÓ: GETTY IMAGES/AFP

A kamion, amellyel a merénylő a tömegbe hajtott – immár rendőrök gyűrűjében, a borzalmas akció után FOTÓ: GETTY IMAGES/AFP

Christian Estrosi, Nizza volt polgármestere, aki egyben a régió elnöke a város legszörnyűbb tragédiájának nevezte a támadást. Több helybeli nyilatkozó pedig azt emelte ki, hogy ha már Nizza is terrorcélponttá vált, akkor bárhol, bármikor megtörténhet, hiszen a tengerparti város sem gazdasági, sem kulturális szempontból nem központi vagy szimbolikus hely.
A merénylet után, az éjszakai órákban azonnal válságtanácskozás kezdődött Párizsban. A rendkívüli állapotot meghosszabbították, mától háromnapos gyászt hirdettek Franciaországban, minden középületen félárbócra eresztik a nemzeti zászlót.

Francois Hollande francia elnök az éjszakai órákban bejelentette, országa fokozni fogja a terrorellenes harcot Szíriában és Irakban. „Franciaországot támadás érte a nemzeti ünnepén, július 14-én, a szabadság jelképén. Mivel a fanatikusok elutasítják az emberi jogokat, Franciaország célponttá vált. Semmi sem kényszeríthet minket arra, hogy feladjuk a terrorizmus elleni harcot. Fokozni fogjuk a katonai akciókat Szíriában és Irakban, és újabb csapásokat mérünk mindazokra, akik saját földünkön támadtak meg minket. Franciaország erős, túléli ezt a tragédiát is” fogalmazott az államfő, és mindenkit egységre, erőre, összetartásra szólított fel. Bernard Cazeneuve belügyminiszter a válságtanácskozás után, még az éjszakai órákban Nizzába repült, Hollande követte. Manuel Valls kormányfő Párizsban a Védelmi Tanáccsal egyeztetett.
A kormányfő jelezte, nem szabad hagyni, hogy érvényesüljön a terroristák akarata, akik félelmet és bizonytalanságot akarnak kelteni az emberekben. Valls a nyugalom megőrzésére kérte a franciákat, és a nemzeti egység megőrzésére szólított fel, amiről július 14., a Bastille-nap, a francia ünnep is szól.

Így reagált a világ

A világ országainak és a nemzetközi intézmények vezető elítélték a nizzai terrort, legtöbben barbár, kegyetlen, undorító, cinikus tettnek minősítve a mészárlást.  Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, szerint Európának egységesen kell kiállnia Franciaország mellett. „Ma mindannyian, Európa és Ázsia, egységesen kiállunk Franciaország mellett. Elítéljük az erőszakot, és küzdelmünket a szélsőségek és a gyűlölet ellen kell összpontosítanunk – mondta Tusk.

Angela Merkel szolidaritásáról biztosította a francia kormányt, és közölte, Németország a terrorizmus elleni harcban szövetségese lesz a jövőben is. „ A tragédia után a szolidaritásnak van itt az ideje. Minden német együttérez francia barátainkkal”, mondta a német kancellár.

Barack Obama amerikai elnök elítélte el a nizzai támadást, és biztosította Franciaországot, hogy az Egyesült Államokra továbbra is számíthat, Washington Párizs szövetségese a továbbiakban is és minden segítséget megad a terrorellenes küzdelemhez.

Vlagyimir Putyin azt közölte, „Oroszország szolidáris a francia néppel ezen a nehéz és szomorú napon. Újra azt kellett látnunk, hogy a terrorizmus semmibe vesz mindent, ami az emberi erkölcshöz köthető”. Putyin azt hangsúlyozta, hogy a terror leküzdéséhez a civilizált világ összefogására, egységes fellépésére van szükség.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban ítélte el a nizzai „barbár és gyáva” terrortámadást.

Yvan Mayeur Brüsszel polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy Brüsszel újra fél, a városnak több biztonságira van szüksége. „Erőnk kifogyóban van, bele fogunk roppanni, ha nem érkezik kormányzati támogatás a rendőrség erőinek fokozására” - jelentette ki.

Orbán Viktor elfogadhatatlannak nevezte, ami Nizzában történt és táviratban fejezte ki részvétét Francois Hollande elnöknek. „A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban”, fogalmazott a magyar kormányfő.

A Moszkvában tárgyaló John Kerry amerikai külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval közösen vitt virágot délután a moszkvai francia nagykövetség elé.

Magyar szemtanúk - Szomorúság, düh és döbbenet

Ma reggel elmaradt a szokásos kedélyes beszélgetés a francia tengerparti települések kávéházaiban a reggeli órákban, pedig a kistelepülésekre ez igencsak jellemző. Az emberek újságokkal a kezükben érkeztek, némán és szomorúan temetkeztek a hírekbe, mesélte volt kolléganőnk, Mencser Éva, aki épp szabadságát tölti Nizzában és környékén. Egy Nizzához közeli településen, Canteban értük utol. Éva és családja nem a nizzai tűzijátékot választották, a tengerpartról tértek épp vissza, amikor este 22 óra 20 perckor a hegyről lenézve a városra villogó mentőautók látványa fogadta őket. Fél 11-kor a hírekben még nagyobb balesetről beszéltek, csak ezután vált nyilvánvalóvá, hogy terrortámadás történt.

Elmondása szerint a nemzeti ünnepre és az esti tűzijátékra rengetegen érkeztek a városba a környező településekről is, így a környék lakóinak jó része sokkos állapotban van. Kolléganőnk úgy látja, „szomorúság és düh érezhető az emberekben, még a gyerekekben is”. Éva családja Franciaországban élő tagjaitól tudja, hogy a tavaly novemberi párizsi terrortámadás után a gyerekeket is elkezdték felkészíteni az esetleges további merényletekre. Pszichológus segítette a diákokat, szakemberektől tanulták meg, mit kell tenniük, hogyan kell viselkedniük egy terrortámadás esetén, ahhoz, hogy minél nagyobb eséllyel, minél épebben túléljék. Pánikszobát is kialakítottak számukra az iskolákban, s a pszichológus segítségét bármikor kérhetik.

Az ezévi szerencsekeretemet kimerítettem

Épp hogy átmentek a Promenádon, alig néhány háztömbnyit haladtak a mellette lévő utcában, amikor a tömeg hirtelen a hátuk mögött, a Promenád irányából özönleni kezdett. Tizenöt-húsz másodperc volt az egész, ha ennyivel lassabban haladnak, akkor ők is akár a teherautó elé kerülhettek volna, mesélte lapunknak Budai Bernadett, az MSZP szóvivője.

Budai egy 45 fős magyar turistacsoporttal látogatott Franciaországba, s úgy tervezték, hogy a körút záróakkordjaként este 10-kor Nizzában megnézik még a tűzijátékot, majd azonnal indulnak haza. Ők már az autóbusz felé tartottak, amikor a tömeg futni kezdett mögöttük. Nem tudták mi okból, de nagyon gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az emberek pánikszerűen menekülnek, nem vihar és nem egyéb hétköznapi ok kergeti őket. „Mi is azonnal futni kezdtünk ösztönösen. Még elértünk a térre, ahonnan villamossal kellett volna az autóbuszig mennünk, egyesek közülünk még fel tudtak ugrani rá, de mi nem. Több jármű már nem indult, a teret is lezárták, gyalog menekültünk tovább. Vagy 2 km-t futottunk, volt velünk egy kislány, aki már nagyon sírt, egy úr, aki elesett a tömeg sodrásában.

Nem tudtuk pontosan mi elől menekülünk, de hát olyan időket élünk, hogy azonnal terrortámadásra gondoltunk. érkezni kezdtek közben a katonák, rendőrök, egész sorfalakban, pásztázták ugyan a menekülőket, de engedtek tovább ők pedig igyekeztek a Promenád irányába. Mire visszaértünk a buszhoz és rá tudtunk nézni a netre, már jöttek a hírek, hogy tényleg terrortámadás volt. Azonnal indultunk, ahogy mindenki összegyűlt, a városból kivezető utakon és az olasz határig végé több ellenőrző ponton kellett átmennünk. Szirénázó mentők, tűzoltók, rendőrautók voltak mindenhol. Fizikálisan mindnyájan jól vagyunk, de bennünk van a tudat, hogy néhány másodpercen múlott. Most kezd tudatosodni bennünk, hogy akár mi is ott lehetnénk az áldozatok között. Én azt hiszem, az éves szerencsekeretemet igencsak kimerítettem”, fogalmazott Budai Bernadett.

Európában sem előzmény nélküli a gázolásos merénylet
A járművek a leghatékonyabb és könnyen elérhető fegyverek közé tartoznak a terroristák számára. Az Iszlám Állam, illetve az Arab-félszigeti al-Kaida „kézikönyveiben” is azt írják, hogy a teherautók vagy egyszerű gépkocsik mennyire fontos eszközt jelenthetnek. Eddig leginkább valóban Izraelben folyamodtak ehhez az eszközhöz a palesztin merénylők, de történt már halálos – igaz nem tömeges – gázolás a dzsihád nevében Londonban és Montreálban is. 2013-ban két nigériai férfi Londonban fényes nappal gázolt el egy fiatal katonát, Lee Rigbyt. Az eset azért vált világhírűvé, mert Rigbyt a gázolás után halálra kaszaboltak és megpróbáltak lefejezni. A magányos merénylők nem tartoztak egyetlen terrorszervezethez sem, „Allah katonáinak” nevezték magukat.
2014 októberében egy 25 éves kanadai férfi Montréal külvárosában járművével három katonát gázolt el. A támadót agyonlőtték a rendőrök. Kiderült, Szíriába készült, hogy az Iszlám Állam oldalán harcoljon.
Abu Mohammed al-Adnáni az IS hivatalos szóvivője is, egy a „kalifátus” megalakulása utáni 2014 szeptemberi hangfelvételen arra buzdította a világ dzsihádistáit, hogy bármilyen rendelkezésre álló eszközzel hajtsanak végre merényleteket. Arra kérte a "kalifátus katonáit", hogy minden lehetséges eszközzel támadják a célpontokat. "Ha nem tudnak pokolgépet robbantani vagy golyót lőni, akkor találják fel magukat, kerüljenek egyedül egy hitetlen francia vagy amerikai közelébe, és zúzzák szét a koponyáját egy kővel, késeljék halálra, üssék el az autójukkal (.)"
Több törökországi merénylethez is tehergépkocsit használtak az utóbbi időben.

Esterházy Péter emlékének szentelnek egy oratóriumot Salzburgban

Esterházy Péter emlékének szentelik Eötvös Péter Halleluja című oratóriumát a Salzburgi Ünnepi Játékokon - jelentették be a szervezők pénteken.

A mű szövegkönyvét Esterházy készítette. A darabot a Salzburgi Ünnepi Játékokon Daniel Harding brit karmester vezényletével a Bécsi Filharmonikusok adják elő július 30-án. Az ünnepi játékok így tiszteleg a nagy európai gondolkodó, Esterházy Péter előtt - olvasható a fesztivál vezetésének közleményében.

A magyar írónak számos kötődése van Salzburghoz, hiszen egyrészt a helyi illetőségű Residenz Kiadó több művét is megjelentette németül, másrészt 2001-ben Esterházy volt az ünnepi játékok irodalmi programjának főszereplője.

Esterházy Péter Közép-Európa egyik legelismertebb irodalmára és kiemelkedő alakja volt - méltatta a magyar írót Thomas Drozda osztrák kulturális miniszter, aki szerint Esterházy új látásmódot hozott, és műveivel kiállt a demokrácia és a szabadság mellett, valamint szembehelyezkedett a totalitárius rendszerekkel.

Esterházy Péter emlékének szentelnek egy oratóriumot Salzburgban

Esterházy Péter emlékének szentelik Eötvös Péter Halleluja című oratóriumát a Salzburgi Ünnepi Játékokon - jelentették be a szervezők pénteken.

A mű szövegkönyvét Esterházy készítette. A darabot a Salzburgi Ünnepi Játékokon Daniel Harding brit karmester vezényletével a Bécsi Filharmonikusok adják elő július 30-án. Az ünnepi játékok így tiszteleg a nagy európai gondolkodó, Esterházy Péter előtt - olvasható a fesztivál vezetésének közleményében.

A magyar írónak számos kötődése van Salzburghoz, hiszen egyrészt a helyi illetőségű Residenz Kiadó több művét is megjelentette németül, másrészt 2001-ben Esterházy volt az ünnepi játékok irodalmi programjának főszereplője.

Esterházy Péter Közép-Európa egyik legelismertebb irodalmára és kiemelkedő alakja volt - méltatta a magyar írót Thomas Drozda osztrák kulturális miniszter, aki szerint Esterházy új látásmódot hozott, és műveivel kiállt a demokrácia és a szabadság mellett, valamint szembehelyezkedett a totalitárius rendszerekkel.