Előfizetés

Terror Nizzában - Szigorúan ellenőrzik a francia-olasz határátkelőket

 A Franciaország és Olaszország közötti határon még a legkisebb átkelőnél is egyenként ellenőrzik az áthaladó járműveket a nizzai terrorakció esetleges résztvevői menekülésének megakadályozására. Olaszországban éppen péntektől szigorították a biztonsági készültséget.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter vezetésével péntek délelőtt az úgynevezett terrorizmus elleni olasz stratégiai csoport egyeztetett. Ezt követően az olasz belügyminiszter elmondta, hogy a Franciaországgal határos Liguria, valamint Piemonte tartományban is megnövelték a rendőrségi és csendőrségi járőrök számát. Az olasz belügyminiszter hangsúlyozta, hogy az olaszországi börtönökben fogva tartott iszlamista terroristákat is szigorúbb ellenőrzés alá helyezték, hogy a börtönökből nem tudjanak szélsőséges üzeneteket továbbítani a külvilágba.

A Franciaországgal határos olaszországi települések polgármestereinek bejelentései szerint a Nizzában történt terrorista támadást követően a francia-olasz határon azonnal a legmagasabb ellenőrzési fokozat lépett életbe: a francia hatóságok minden Olaszországba átlépő gépkocsit átvizsgálnak még a legkisebb átkelőknél is, valamint a vasúti szerelvényeket is. Az olaszországi oldalon levő Ventimigliából Franciaországba átlépő gépkocsikat szúrópróbaszerűen ellenőrzik, de itt is kiemelt a készültség a határnál napok óta ismét felgyülemlett, többségében afrikai migránsok miatt, akik a Franciaországba való átjutásra várnak.

Giovanni Toti, a Franciaországgal határos olasz Liguria tartomány elnöke segítséget ajánlott fel a nizzai sebesülteknek a liguriai kórházakba történő befogadásához. Franciaország egyelőre nem kért segítséget, de az olaszok mentőautókat és vérkészítményt is felajánlottak. Olaszországban félárbócra eresztették a zászlókat a franciákkal vállalt szolidaritás jeleként, a francia diplomáciai képviseletek előtt virágokat helyeznek el. A római kormánypalotán francia zászló lobog, este hat órakor Franciaország római nagykövetsége előtt megemlékezést tartanak. Sandro Gozi olasz EU-s államtitkár is tiszteletét tette a francia nagykövetségén az olasz kormány részvétének kifejezésével. Este kilenc órától a római Capitolium-dombon levő városházát a francia nemzeti színekkel világítják meg.

Olaszország nizzai konzulja egyelőre nem tudott végleges adatot közölni a terrortámadásban meghalt vagy megsebesült olaszokról. Nizzában több mint 30 ezer olasz él.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök Twitter-fiókján Francois Hollande francia elnök közösségi gyászüzenetét közölte. Paolo Gentiloni olasz külügyminiszter Nizza és Európa elleni támadásnak nevezte a terrorakciót. Matteo Salvini, az olasz ellenzéki Északi Liga vezetője internetes bejegyzésben úgy fogalmazott, az áldozatokért mondott imák már nem elegendőek, erős fellépésre van szükség a terrorizmussal szemben.

Luca Zaia, az északkelet-olasz Veneto tartomány elnöke, az Északi Liga politikusa kijelentette, háborúban állnak, és rendkívüli törvényekre van szükség a terrorizmussal szemben. "Nem minden iszlamista terrorista, de az kiderült, hogy minden terrorista iszlamista" - jelentette ki Zaia. A párthoz tartozó Roberto Calderoli annak a törvénynek a leállítását szorgalmazta, amely olasz állampolgárságot akar adni az Olaszországban letelepedett bevándorlók gyermekeinek. Lucio Malan, a Hajrá Olaszország (FI) szenátora a migránskvóták leállítására szólította fel az olasz kormányt. Enrico Letta volt olasz miniszterelnök, a kormányzó balközép Demokrata Párt (PD) politikusa is úgy látta, Európában polgárháború zajlik. Angelo Bagnasco érsek, az olasz püspöki kar elnöke szerint "nem szabad engedni a félelemnek".

Terror Nizzában - Németországban megerősítik a biztonsági intézkedéseket

Németországban a szövetségi rendőrség a nizzai gázolásos merénylet miatt megerősíti a Franciaországgal közös határ térsége és a franciaországi járatokat üzemeltető pályaudvarok, repülőterek és kikötők ellenőrzését és megfigyelését - jelentette be pénteken a belügyminiszter.

Thomas de Maiziere tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a nizzai támadásnak egyelőre nincsenek németországi vonatkozásai az "elkövetői oldalon". A német hatóságok szorosan együttműködnek a francia partnerekkel és minden segítséget megadnak, hogy feltárják a merényletet, amely ismét megmutatta, mennyire valós az iszlamista terrortámadás veszélye Európában. A hatóságok azért is mindent megtesznek, hogy Németországban ne történjék terrorcselekmény, de "sajnos nincs garancia arra, hogy ez mindig sikerül" - mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy ugyan még senki sem jelentkezett a nizzai merénylet elkövetőjeként, de az Iszlám Állam terrorszervezet már "cinikus módon ünnepli a támadást a közösségi oldalakon". Arra a kérdésre, honnan lehet tudni, hogy terrorcselekmény volt a nizzai támadás, Thomas de Maiziere azt mondta, hogy a francia hatóságok teljesen biztosak ebben.

A terroristák "gyűlölnek és gyilkolnak, hogy félelmet és rémületet keltsenek, azt akarják, hogy változtassunk szokásainkon és a szabadságra épülő életmódunkon", de ez "nem fog sikerülni nekik". Figyelemre és óvatosságra van szükség, és nem szabad engedni a megfélemlítésnek - húzta alá a német belügyminiszter.

Előzőleg a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság jelentette, hogy a halálos áldozatok között van egy berlini gimnazista csoport három tagja, két diáklány és egy tanárnő. Thomas de Maiziere nem erősítette meg az RBB értesülését, szavai szerint a hatóságok "erősen aggódnak" amiatt, hogy német állampolgárok is meghaltak a támadásban, de ennél többet még nem lehet mondani.

Terror Nizzában - Kifogyóban van Brüsszel ereje

 Erőnk kifogyóban van, bele fogunk roppanni, ha nem érkezik kormányzati támogatás a rendőrség erőinek fokozására - jelentette ki Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere a nizzai terrortámadás kapcsán a Le Soir francia nyelvű belga lapnak adott nyilatkozatában pénteken.

A polgármester elmondta, több rendőrre van szükség Brüsszel utcáin a biztonság fenntartása érdekében. Különösen akkor, amikor Belgium a július 21-i nemzeti ünnepre készül. A városvezető hozzátette, hogy számos tömegeket vonzó rendezvény lesz a fővárosban, amelyek felügyelete huszonnégy órás szolgálatot jelent majd a biztonsági szolgálatoknak.

A napilap internetes oldalán megjelent cikk arra emlékeztetett, hogy Jan Jambon belga belügyminiszter péntek reggel kijelentette, a nemzeti ünnep programjait nem mondják le, minden aznapi esemény a biztonsági erők teljes felügyelete alatt zajlik majd.

Yvan Mayeur véleménye szerint a rendelkezésre álló lehetőségekkel Brüsszel közbiztonsága egy adott pillanatban össze fog roppanni. "Azt hittük, kifújhatjuk magunkat, de nincs módunk pihenni, nincs egy percnyi szünet sem" - fogalmazott. Hozzátette: a rendőrség és az őket segítő mintegy 1800 katona hónapok óta állandó készenlétben van, nagyon fáradtak és egyre nehezebben viselik a feszültséget.

Hangsúlyozta: több rendőrre van szükség az utcákon. Arról tájékoztatott, hogy már hetek óta kérvényezte a rendőrség megerősítését, de nem kapott választ a belügyminisztertől, noha a szövetségi kormány korábban 400 millió eurót (mintegy 124 milliárd forintot) szabadított fel a biztonsági intézkedések megerősítésére.