Előfizetés

Terror Nizzában - Németországban megerősítik a biztonsági intézkedéseket

Németországban a szövetségi rendőrség a nizzai gázolásos merénylet miatt megerősíti a Franciaországgal közös határ térsége és a franciaországi járatokat üzemeltető pályaudvarok, repülőterek és kikötők ellenőrzését és megfigyelését - jelentette be pénteken a belügyminiszter.

Thomas de Maiziere tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a nizzai támadásnak egyelőre nincsenek németországi vonatkozásai az "elkövetői oldalon". A német hatóságok szorosan együttműködnek a francia partnerekkel és minden segítséget megadnak, hogy feltárják a merényletet, amely ismét megmutatta, mennyire valós az iszlamista terrortámadás veszélye Európában. A hatóságok azért is mindent megtesznek, hogy Németországban ne történjék terrorcselekmény, de "sajnos nincs garancia arra, hogy ez mindig sikerül" - mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy ugyan még senki sem jelentkezett a nizzai merénylet elkövetőjeként, de az Iszlám Állam terrorszervezet már "cinikus módon ünnepli a támadást a közösségi oldalakon". Arra a kérdésre, honnan lehet tudni, hogy terrorcselekmény volt a nizzai támadás, Thomas de Maiziere azt mondta, hogy a francia hatóságok teljesen biztosak ebben.

A terroristák "gyűlölnek és gyilkolnak, hogy félelmet és rémületet keltsenek, azt akarják, hogy változtassunk szokásainkon és a szabadságra épülő életmódunkon", de ez "nem fog sikerülni nekik". Figyelemre és óvatosságra van szükség, és nem szabad engedni a megfélemlítésnek - húzta alá a német belügyminiszter.

Előzőleg a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság jelentette, hogy a halálos áldozatok között van egy berlini gimnazista csoport három tagja, két diáklány és egy tanárnő. Thomas de Maiziere nem erősítette meg az RBB értesülését, szavai szerint a hatóságok "erősen aggódnak" amiatt, hogy német állampolgárok is meghaltak a támadásban, de ennél többet még nem lehet mondani.

Terror Nizzában - Kifogyóban van Brüsszel ereje

 Erőnk kifogyóban van, bele fogunk roppanni, ha nem érkezik kormányzati támogatás a rendőrség erőinek fokozására - jelentette ki Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere a nizzai terrortámadás kapcsán a Le Soir francia nyelvű belga lapnak adott nyilatkozatában pénteken.

A polgármester elmondta, több rendőrre van szükség Brüsszel utcáin a biztonság fenntartása érdekében. Különösen akkor, amikor Belgium a július 21-i nemzeti ünnepre készül. A városvezető hozzátette, hogy számos tömegeket vonzó rendezvény lesz a fővárosban, amelyek felügyelete huszonnégy órás szolgálatot jelent majd a biztonsági szolgálatoknak.

A napilap internetes oldalán megjelent cikk arra emlékeztetett, hogy Jan Jambon belga belügyminiszter péntek reggel kijelentette, a nemzeti ünnep programjait nem mondják le, minden aznapi esemény a biztonsági erők teljes felügyelete alatt zajlik majd.

Yvan Mayeur véleménye szerint a rendelkezésre álló lehetőségekkel Brüsszel közbiztonsága egy adott pillanatban össze fog roppanni. "Azt hittük, kifújhatjuk magunkat, de nincs módunk pihenni, nincs egy percnyi szünet sem" - fogalmazott. Hozzátette: a rendőrség és az őket segítő mintegy 1800 katona hónapok óta állandó készenlétben van, nagyon fáradtak és egyre nehezebben viselik a feszültséget.

Hangsúlyozta: több rendőrre van szükség az utcákon. Arról tájékoztatott, hogy már hetek óta kérvényezte a rendőrség megerősítését, de nem kapott választ a belügyminisztertől, noha a szövetségi kormány korábban 400 millió eurót (mintegy 124 milliárd forintot) szabadított fel a biztonsági intézkedések megerősítésére.

Terror Nizzában - Robbantottak egy gyanús teherautóban

Tűzszerészek átvizsgáltak egy gyanús teherautót, és ennek során felrobbantottak egy csomagot pénteken a dél-franciaországi Nizzában, ahol a csütörtöki terrortámadás történt - közölte a Nice-Matin című helyi lap.

A biztonságiak házkutatást tartottak egy lakásban, amely mellett a jármű parkolt - idézi a lapot a hirado.hu.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, legalább 84-en meghaltak és több mint 100-an megsérültek a dél-franciaországi Nizzában, amikor egy teherautóval a százezres tömegbe hajtottak egy nemzeti ünnepen. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud. A francia hatóságok azonosították a támadót, a 31 éves tunéziai férfit Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják.

Lásd még: Terrortámadás Nizzában - 84-en meghaltak, van magyar sérült (Videók)