Lepusztulhat a Balaton

Publikálás dátuma
2016.07.15. 18:28
FOTÓ: Tóth Gergő
Hiába fordult a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség a nemzetgazdasági miniszterhez, tiltakozva az idegenforgalmi adó (ifa) mellé járó állami kiegészítés jövőre tervezett csökkentése miatt, elutasító választ kapott - számolt be Balassa Balázs, a szervezet elnöke.

A nemzetgazdasági tárca államháztartásért felelős államtitkára, Banai Péter Benő által küldött válaszlevél szerint az önkormányzati köznevelési működtetési feladatok megszüntetése, és állami átvállalása miatt forrásátrendezésre van szükség. Ehhez mintegy 55 milliárd forintot kell előteremteni, részben a jó adóerő-képességű önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásából, részben az önkormányzati támogatás egyes jogcímeinek megszüntetésével, csökkentésével. Ennek részeként csökken a jövő évtől az ifa-bevételek minden forintja után korábban járó 1,55 forintos állami támogatás 55 fillérrel.
A minisztériumi válasz a döntés indoklásában hivatkozott arra, hogy jövőre több mint kétszeresére, 11 milliárd forintra emelkedik a turisztikai célelőirányzat keretösszege, továbbá új támogatásként 10 milliárd forint jut majd turisztikai fejlesztésekre.

Balassa Balázs szerint a tervezett elvonások "méltánytalanok és aránytalanok" a balatoni önkormányzatokra nézve, amelyek így nem lesznek képesek a turizmussal járó alapfeladatok ellátására sem, miközben az országos stratégia a turizmus, mint nemzetgazdasági ágazat nagyléptékű fellendítéséről szól.

Balassa Balázs szerint a Balaton térségében, ahol egyéb ipari tevékenység nem alakulhat ki a régiót védő Balaton-törvény értelmében sem, komoly teher hárul az önkormányzatokra a lakosságszám olykor tízszeresét is kitevő vendégforgalom kiszolgálása miatt. A balatoni települések minden ifa-bevételt visszaforgatnak a turizmusba. Ha ezek a források szűkülnek, az önkormányzatok nem, vagy csak részben tudják biztosítani az idelátogató vendégek számára a megszokott és elvárható településképet, szolgáltatásokat.

Szerző

Megszüntette az RTL vizsgálatát a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megszüntette a Magyar RTL Televízió Zrt. (M-RTL) televíziós reklámidő-értékesítésének vizsgálatát.

A GVH a 2015. június 15-én a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt indított eljárást idén június 20-án hozott végzésével azért szüntette meg, mert időközben átrendeződött a piac, elsősorban az Atmedia Kft. csatorna portfóliójának 2016-ra megvalósult jelentős bővülése miatt. Így a feltételezett erőfölényes helyzet nem volt megállapítható - állapította meg a GVH.

A hivatal felidézte: az országos televíziós reklámpiac meghatározó szereplőjének számító M-RTL 2015-től csomagban, úgynevezett közös csatorna átlagáron (SAP+) értékesíti az RTL Klub és az RTL3 csatornákat a hirdetőknek, emellett részesedésvállalások elfogadásához köti a kedvezőbb hirdetői pozíciót, ami alkalmas lehet a verseny torzítására az országos televíziós reklámpiacon.

A GVH tájékoztatása szerint hasonló aggályok már megfogalmazódtak korábban is, akkor a GVH a 2011. december 19-én kelt határozatában - az érintett csatornák reklámidejének elkülönült értékesítésére vonatkozó - kötelezettségvállalás mellett engedélyezte az M-RTL irányításszerzését az IKO Televisions Kft. felett.

Az Atmedia Kft. 2010. január 1-jén kezdte meg magyarországi működését, több tucat televízió, köztük a közszolgálati adók reklámidejét értékesíti - olvasható a társaság honlapján. Az Igazságügyi Minisztérium honlapján található információk szerint a társaság nettó árbevétele 9,23 milliárd forintra emelkedett 2015-ben az egy évvel korábbi 7,03 milliárd forintról, mérleg szerinti eredménye tavaly 565,67 millió forint volt a 2014-ben elért 899 ezer forint után.

Szerző
Témák
GVH vizsgálat RTL

Ő lett a magyar áramtőzsde feje

 A hazai szervezett villamosenergia-piacot működtető HUPX Zrt. vezérigazgatója július 15-étől Tóth Péter - közölte a társaság.

A jelentős iparági tapasztalattal rendelkező szakember célja a HUPX jövőbeli projektjeinek sikeres végrehajtása, ezek között említik a közleményben az egységes másnapi piac-összekapcsolás, az egységes napon belüli piac-összekapcsolás és az uniós célmodellként előírt áramlás alapú piac-összekapcsolás megvalósítását.

A közgazdász végzettségű Tóth Péter pályafutását az IBM tanácsadó részlegénél kezdte, 2011-től 2013-ig a HUPX anyavállalatánál, a Mavir Zrt.-nél dolgozott gazdasági igazgatóként, majd piacműködtetési és gazdasági vezérigazgató-helyettesként. Ezt követően a PannErgy Nyrt. vezérigazgatójaként szintén az energiaszektorban tevékenykedett.

A társaság eddigi vezetője, Bertalan Zsolt a továbbiakban az MVM által létrehozott kutatás-fejlesztési és innovációs központ, a Smart Future Lab Zrt. vezérigazgatójaként energetikai célú fejlesztésekkel foglalkozik. A Mavir 2007. májusában hozta létre leányvállalatát, a HUPX Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt.-t.

A HUPX másnapi aukciós piaca (DAM) 2010. július 20-án indult. Mára a HUPX a régió egyik meghatározó villamosenergia-tőzsdéjévé vált, a napi átlagos kereskedett mennyiség a DAM piacon 46 700 MWh-ra tehető, árait pedig referencia árnak tekintik a balkáni piaci szereplők. A jelentős forgalomnövekedés a 2014. november 19-én létrejött cseh-szlovák-magyar-román piac-összekapcsolásnak is köszönhető. A HUPX határidős piaca 2011. júliusában indult, napon belüli piaca pedig 2016. március 9-én - közölte a társaság.

Szerző
Témák
Tóth Péter