Előfizetés

A Gellérthegy a kormány következő áldozata?

Publikálás dátuma
2016.07.15. 17:40
FOTÓ: Thinkstock
Nyílt, kreatív ötletpályázatot hirdetett a Miniszterelnökség a Gellérthegy megújítására.

A 40 millió forintos összdíjazású ötletpályázat kiemelt célja olyan alternatíva kidolgozása a Gellérthegy revitalizációjára, amely építészeti, tájépítészeti, közlekedési, képzőművészeti eszközök használatával új tartalommal tölti meg a helyszínt, az épített és természeti környezet értékeinek megőrzése, a világörökségi cím, a műemléki védelem és a szellemi, szakrális tartalom figyelembe vétele mellett - közölte pénteken a Lechner Tudásközpont.

Tájékoztatásuk szerint a széles körű alkotói szabadságot biztosító ötletpályázat kiemelt törekvése a Citadella épületére vonatkozó hasznosítási javaslat feltárása. A pályázóktól olyan megoldásokat várnak, amelyek megvalósítható, fenntartható módon válaszolnak a Gellérthegy jelenlegi rendezetlen körülményeire, hogy a helyszín vonzó környezetalakítással, releváns területhasználattal képes legyen nemcsak a turisták, hanem a város lakóinak igényeit is kielégíteni.

A pályaművek postára adásának határideje október 3. A legnagyobb elérhető díjösszeg 8 millió forint; minden pályázó csupán egy munkával vehet részt a megmérettetésen.

Terror Nizzában - Itthon nem emelkedett a biztonsági készültség

Magyarországon nem emelkedett a biztonsági készültségi szint a nizzai terrortámadás miatt, ugyanakkor megerősítik a magyarországi francia érdekeltségek őrzését - mondta a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója.

Bakondi György közölte, a nizzai merénylet után összeült a terrorellenes koordinációs bizottság, amely értékelte az információkat, és úgy döntött, nem szükséges emelni a márciusban elrendelt közepes szintű terrorfokozatot. "Nincs olyan konkrét információ, amely Magyarország fenyegetettségi szintjét emelné" - közölte Bakondi György. 

Ugyanakkor döntés született arról, hogy a magyarországi francia érdekeltségek őrzését, biztosítását megerősíti a rendőrség, valamint a hazai tömegrendezvények védelmét fokozzák. A Belügyminisztérium pénteken azt közölte, tekintettel az újabb franciaországi terrorcselekmény elkövetési körülményeire, "ezeknek a rendezvényeknek a biztosítását kiterjesztett formában, azaz nem csak azok közvetlen helyszínén, a megnövelt rendőri létszám mellett technikai, műszaki eszközökkel, fokozott tűzszerész ügyelet biztosításával fogja végrehajtani a rendőrség". Hozzátették: a tömegrendezvények megközelítési útvonalán a rendőrség fokozottan járőrözik, egyes járművek mozgását pedig korlátozhatja.

A Terrorelhárítási Központ folyamatosan kapcsolatban áll a francia társszolgálatokkal, a kialakult helyzet elemzése, értékelése érdekében a terrorellenes koordinációs bizottság teljes ülést tart. A bevezetett intézkedések Magyarország, állampolgáraink és a hazánkban tartózkodók biztonságát szolgálják - zárul a tárca tájékoztatója.

"Tarlós nagyon puhány" - Bírált az MSZP

Az MSZP fővárosi közgyűlési képviselője azt kifogásolja, hogy Tarlós István főpolgármester számára a főváros eladósodása gond nélkül elfogadható.

Horváth Csaba pénteken ezt annak kapcsán közölte, hogy Tarlós István sajtótájékoztatón azt mondta, az Európai Unió részt vesz a 3-as metró infrastrukturális felújításának részfinanszírozásában. A teljes projekt elszámolható költsége várhatóan 205,5 milliárd forint. Ebből az infrastruktúra felújításra eső rész 137,5 milliárd, amire elvileg az EU 85 százalékos támogatást adhat - magyarázta Tarlós István. Hozzátette: azt még nem tudni, hogy milyen mértékű támogatást ad majd az unió.

Az MSZP-s képviselő közleménye szerint a főpolgármesternek abszolút elfogadható, hogy a főváros 40-50 milliárd forintnyi hitelt vegyen fel a 3-as metró infrastruktúrájának felújítására, amely hozzáadódik a szerelvények felújításához szükséges, már felvett 60 milliárd forintos hitelállományhoz. Így Budapestnek egy új, mintegy 100-110 milliárd forintos adósságállománya alakul ki - mutatott rá.

Horváth Csaba közölte, a hitel felvételét úgy is elfogadhatónak tartja Tarlós István, hogy tudható, a budapestiek bő egy hét alatt fizetnek be annyi pénzt a központi költségvetésbe, amennyi a 3-as metró infrastruktúrájának felújításához elegendő. Az ellenzéki politikus szerint mindez azért különösen súlyos, mert Budapest Tarlós István főpolgármestersége idején vált hitelképtelenné. Tarlós István nagyon megértő a fideszes kormánnyal és nagyon puhány, amikor a budapestiek érdekeit kellene képviselnie - összegzett.