Előfizetés

Terror Nizzában - Kifogyóban van Brüsszel ereje

 Erőnk kifogyóban van, bele fogunk roppanni, ha nem érkezik kormányzati támogatás a rendőrség erőinek fokozására - jelentette ki Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere a nizzai terrortámadás kapcsán a Le Soir francia nyelvű belga lapnak adott nyilatkozatában pénteken.

A polgármester elmondta, több rendőrre van szükség Brüsszel utcáin a biztonság fenntartása érdekében. Különösen akkor, amikor Belgium a július 21-i nemzeti ünnepre készül. A városvezető hozzátette, hogy számos tömegeket vonzó rendezvény lesz a fővárosban, amelyek felügyelete huszonnégy órás szolgálatot jelent majd a biztonsági szolgálatoknak.

A napilap internetes oldalán megjelent cikk arra emlékeztetett, hogy Jan Jambon belga belügyminiszter péntek reggel kijelentette, a nemzeti ünnep programjait nem mondják le, minden aznapi esemény a biztonsági erők teljes felügyelete alatt zajlik majd.

Yvan Mayeur véleménye szerint a rendelkezésre álló lehetőségekkel Brüsszel közbiztonsága egy adott pillanatban össze fog roppanni. "Azt hittük, kifújhatjuk magunkat, de nincs módunk pihenni, nincs egy percnyi szünet sem" - fogalmazott. Hozzátette: a rendőrség és az őket segítő mintegy 1800 katona hónapok óta állandó készenlétben van, nagyon fáradtak és egyre nehezebben viselik a feszültséget.

Hangsúlyozta: több rendőrre van szükség az utcákon. Arról tájékoztatott, hogy már hetek óta kérvényezte a rendőrség megerősítését, de nem kapott választ a belügyminisztertől, noha a szövetségi kormány korábban 400 millió eurót (mintegy 124 milliárd forintot) szabadított fel a biztonsági intézkedések megerősítésére.

Terror Nizzában - Robbantottak egy gyanús teherautóban

Tűzszerészek átvizsgáltak egy gyanús teherautót, és ennek során felrobbantottak egy csomagot pénteken a dél-franciaországi Nizzában, ahol a csütörtöki terrortámadás történt - közölte a Nice-Matin című helyi lap.

A biztonságiak házkutatást tartottak egy lakásban, amely mellett a jármű parkolt - idézi a lapot a hirado.hu.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, legalább 84-en meghaltak és több mint 100-an megsérültek a dél-franciaországi Nizzában, amikor egy teherautóval a százezres tömegbe hajtottak egy nemzeti ünnepen. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud. A francia hatóságok azonosították a támadót, a 31 éves tunéziai férfit Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják.

Lásd még: Terrortámadás Nizzában - 84-en meghaltak, van magyar sérült (Videók)

Üzent az Iszlám Állam - Berlin a következő célpont?

Legalább 84-en meghaltak és több mint 100-an megsérültek a nizzai tömeggyilkosságban, s bár a támadásért még egyetlen szervezet sem vállalta hivatalosan a felelősséget, az Iszlám Államhoz köthető Twitter-fiókok némelyikén megjelentek olyan poszterek, amelyek dicsérték a nizzai vérfürdőt. Sőt, a terrorszervezet azt is megüzente, melyik város lesz a következő célpontja, egy általuk megosztott fotón Berlint jelölték meg.  

Az egyik poszteren az Eiffel-torony mellett egy lángoló tenyérnyom is látható, mellette arab szöveggel. Egy francia újságíró szerint az Iszlám Állam arra szólította fel a követőket, hogy autóikkal minél több amerikai és európai embert gázoljanak halálra.

A plakátokkal úgy tűnik, hogy üzentek is a jövőre tekintve: az egyik poszteren arra céloznak, hogy Berlin lesz a következő célpont - írja a Blikk.

Lásd még: Terrortámadás Nizzában - 84-en meghaltak, van magyar sérült (Videók)