Előfizetés

Üzent az Iszlám Állam - Berlin a következő célpont?

Legalább 84-en meghaltak és több mint 100-an megsérültek a nizzai tömeggyilkosságban, s bár a támadásért még egyetlen szervezet sem vállalta hivatalosan a felelősséget, az Iszlám Államhoz köthető Twitter-fiókok némelyikén megjelentek olyan poszterek, amelyek dicsérték a nizzai vérfürdőt. Sőt, a terrorszervezet azt is megüzente, melyik város lesz a következő célpontja, egy általuk megosztott fotón Berlint jelölték meg.  

Az egyik poszteren az Eiffel-torony mellett egy lángoló tenyérnyom is látható, mellette arab szöveggel. Egy francia újságíró szerint az Iszlám Állam arra szólította fel a követőket, hogy autóikkal minél több amerikai és európai embert gázoljanak halálra.

A plakátokkal úgy tűnik, hogy üzentek is a jövőre tekintve: az egyik poszteren arra céloznak, hogy Berlin lesz a következő célpont - írja a Blikk.

Lásd még: Terrortámadás Nizzában - 84-en meghaltak, van magyar sérült (Videók)

Terror Nizzában - Így rohamozták meg a kamiont - Videó!

Publikálás dátuma
2016.07.15. 14:47
Fotó: Patrick Aventurier/Getty Images
Legalább 84-en meghaltak és több mint 100-an megsérültek abban a terrortámadásban, amikor egy teherautóval a százezres tömegbe hajtottak a nemzeti ünnepen a dél-franciaországi Nizzában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud. A francia hatóságok azonosították a támadót.

A tűzijáték miatt a tengerparti sétányon összegyűlt tömegben, a támadó mintegy két kilométeren keresztül 80 kilométer /órás sebességgel, szándékosan cikk-cakkban haladt, hogy minél több embert végezzen ki, menet közben lövéseket is leadott a pisztolyából. A rendőrök végül megölték az ámokfutót, akinél a fegyverek mellett gránátokat is találtak. A támadót péntek délelőtt azonosították, 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi, a neve Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Terror Nizzában - Azonosították a tömeggyilkost

A francia hatóságok azonosították azt a férfit, aki a fehér színű teherautójával belehajtott a nizzai tengerparton tűzijátékot néző tömegbe, és halálra gázolt 84 embert. A 31 éves tunéziai férfi neve Mohamed Lahouaiej Bouhlel, és francia állampolgársággal rendelkezik.

A támadásban legalább 84-en meghaltak és több mint 100-an megsérültek. A merénylő mintegy két kilométeren keresztül 80 kilométer /órás sebességgel, szándékosan cikk-cakkban haladt, hogy minél több embert végezzen ki, menet közben lövéseket is leadott a pisztolyából. A rendőrök végül megölték az ámokfutót, akinél a fegyverek mellett gránátokat is találtak. 

A járműben található személyazonosító szerint a terroristát Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják. A 31 éves tunéziai férfi francia állampolgársággal rendelkezik, a teherautóját bérelte egy Nizzához közeli településen, ami a Nice-Matin szerint arra utalhat, hogy előre megfontolt szándékkal követte el a merényletet.

Legfrissebb információk szerint találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány.

A rendőrség már korábban is ismerte a férfit, erőszak és tolvajlás miatt került bíróság elé. A Nice Matin francia lap úgy tudja, szállítmányozással foglalkozott. A rendőrség a lakásában péntek reggel házkutatást tartott, a rokonait a nyomozók a nap során kihallgatják.

A férfiról nem tudott a hírszerzés, ami azért is aggasztó, mert a novemberi párizsi terrortámadásokat követően intenzíven igyekeznek fellépni az egy személyként mészárlást rendező terroristák ellen. A támadásért még egyetlen szervezet sem vállalta hivatalosan a felelősséget, bár az Iszlám Államhoz köthető Twitter fiókok némelyikén megjelentek olyan poszterek, amelyek dicsérték a nizzai vérfürdőt - írja az atv.hu.