Előfizetés

Terror Nizzában - Azonosították a tömeggyilkost

A francia hatóságok azonosították azt a férfit, aki a fehér színű teherautójával belehajtott a nizzai tengerparton tűzijátékot néző tömegbe, és halálra gázolt 84 embert. A 31 éves tunéziai férfi neve Mohamed Lahouaiej Bouhlel, és francia állampolgársággal rendelkezik.

A támadásban legalább 84-en meghaltak és több mint 100-an megsérültek. A merénylő mintegy két kilométeren keresztül 80 kilométer /órás sebességgel, szándékosan cikk-cakkban haladt, hogy minél több embert végezzen ki, menet közben lövéseket is leadott a pisztolyából. A rendőrök végül megölték az ámokfutót, akinél a fegyverek mellett gránátokat is találtak. 

A járműben található személyazonosító szerint a terroristát Mohamed Lahouaiej Bouhlelnek hívják. A 31 éves tunéziai férfi francia állampolgársággal rendelkezik, a teherautóját bérelte egy Nizzához közeli településen, ami a Nice-Matin szerint arra utalhat, hogy előre megfontolt szándékkal követte el a merényletet.

Legfrissebb információk szerint találtak még egy személyi igazolványt is a teherautóban, de a hatóságok egyelőre nem közölték, hogy kié a másik okmány.

A rendőrség már korábban is ismerte a férfit, erőszak és tolvajlás miatt került bíróság elé. A Nice Matin francia lap úgy tudja, szállítmányozással foglalkozott. A rendőrség a lakásában péntek reggel házkutatást tartott, a rokonait a nyomozók a nap során kihallgatják.

A férfiról nem tudott a hírszerzés, ami azért is aggasztó, mert a novemberi párizsi terrortámadásokat követően intenzíven igyekeznek fellépni az egy személyként mészárlást rendező terroristák ellen. A támadásért még egyetlen szervezet sem vállalta hivatalosan a felelősséget, bár az Iszlám Államhoz köthető Twitter fiókok némelyikén megjelentek olyan poszterek, amelyek dicsérték a nizzai vérfürdőt - írja az atv.hu.

Áder: szívből osztozunk a nagy fájdalomban

Áder János köztársasági elnök őszinte részvétét fejezte ki a csütörtöki nizzai terrortámadásban elhunyt áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak Francois Hollande francia államfőnek küldött táviratában.

A dokumentumban az áll: Áder János mély megrendüléssel fogadta a tragikus hírt a csütörtök esti, nizzai "kegyetlen terrorista támadásról", amely csaknem száz ártatlan áldozatot követelt. Az államfő táviratában őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok rokonainak és hozzátartozóinak Magyarország népe és a maga nevében.

"A megpróbáltatásnak ezekben a nehéz óráiban őszintén együtt érzünk mindnyájukkal, és szívből osztozunk nagy fájdalmukban" - írta. A köztársasági elnök a "brutális merénylet" sebesültjeinek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánt. A Francia Köztársaságot ez alkalommal éppen a nemzeti ünnepén érte a terror gyilkos csapása - áll a levélben. "Az alattomos merénylet azonban megerősíti közös meggyőződésünket: úrrá kell lennünk az öldöklés megszállottjain, és mindent meg kell tennünk, hogy a békés emberek életét sehol se fenyegethessék a terror és a pusztítás erői" - hangsúlyozta Áder János. Ebben a küzdelemben Franciaország a továbbiakban is számíthat barátai, köztük Magyarország támogatására és a közös erőfeszítésekhez való hozzájárulására - fűzte hozzá.

Nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a csütörtök esti nizzai terrortámadásnak. Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe - közölte pénteken a francia belügyminisztérium. A támadó menet közben pisztolyából lövéseket adott le. A rendőrök megölték az ámokfutót.

Pokolgéppel fenyegetőztek - Töröltek egy mecsetet a választási listáról

Egy floridai iszlám központot fenyegetések miatt töröltek az amerikai választási helyiségek listájáról. A döntés a muszlim szervezetek körében is felzúdulást váltott ki, mert szervezett akciót sejtenek a háttérben. 

A dél-floridai Boca Raton Iszlám Központjában - amelynek szerves része egy mecset is - a tervekkel ellentétben a novemberi amerikai elnökválasztáson nem lehet választási helyiségeket kialakítani. Pedig - a The Washington Post című lap tudósítása szerint - az épületegyüttesben 2010 óta rendszeresen voksoltak akár helyi, akár elnökválasztásokon, s minden alkalommal szabályos választási fülkéket építettek ki. 

Az idén azonban mintegy ötven panasz érkezett a választási bizottsághoz, és a panaszosok mindegyike azt jelezte, hogy mecsetben nem hajlandó voksolni. A helyi tisztségviselőket erőszakos fellépéssel is megfenyegették. A döntést, hogy a központot töröljék a választási helyiségek listájáról, a Palm Beach megyei választási bizottság felügyelője, Susan Bucher hozta meg. Mint a helyi lapnak, a Palm Beach Postnak küldött levelében kifejtette, nemcsak panaszok érkeztek a választási bizottsághoz, hanem - mint olvasható e levélben - "egyesek azzal fenyegetőztek, hogy megakadályozzák a voksolást, sőt pokolgéppel is fenyegetőztek, kifejezetten a választás napjára, hogy ki kelljen üríteni a helyiségeket, és ne lehessen megtartani a választásokat".

A választási helyiségeket most a mecsettől nem messze eső könyvtárban rendezik be. Bassem Alhalabi, az Iszlám Központ elnöke szomorúan kommentálta a hírt. "Mindig nagyon boldogok voltunk, hogy szolgálhatjuk a közösséget" - fogalmazott a helyi televízióban. Fontosnak tartotta hozzátenni, hogy az Iszlám Központ "igazi közösségi hely, amely menedéket ad hurrikánok idején, hajléktalanokat élelmez, és együttműködik a floridai büntetés-végrehajtási intézettel is. 

Alhalabi, aki a Florida Atlantic Egyetem mérnökoktatója is, nem ért egyet Susan Bucher döntésével, antidemokratikusnak tartja, s ezt a véleményét a Sun Sentinel című helyi lapban nem is rejtette véka alá.  Hallatta hangját az amerikai muszlimok ernyőszervezete, az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) is, amely fóbiának nevezve a történteket, követelve, hogy állítsák vissza a "régi rendet", azaz lehessen továbbra is szavazni a központban. Laila Abdelaziz, a CAIR floridai szervezetének vezetője szerint szervezett akcióról van szó, amelynek célja a megfélemlítés és az iszlámgyűlölet megalapozása. Az Egyesült Államokban egyébként sok helyütt - Kaliforniában, Iowában, Pennsylvaniában vagy Ohióban is - működnek választási helyiségek mecsetekben.