Előfizetés

Orbán Viktor: megdöbbentő, ami történt

A magyar miniszterelnök szerint megdöbbentő és elfogadhatatlan, ami az előző éjjel Nizzában történt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, aki elmondta: Orbán Viktor a terrorcselekmény miatt táviratban fejezte ki részvétét Francois Hollande francia köztársasági elnöknek.

"A magyar emberek és a magam nevében ezúton szeretném kifejezni részvétemet és együttérzésemet Önnek, a francia népnek és az elhunytak hozzátartozóinak. Gondolatban Önökkel vagyunk ezekben a nehéz órákban" - írta Orbán Viktor a francia államfőnek.

Tarlós: a metrófelújítás nem mamuthitelből történik

Publikálás dátuma
2016.07.15. 13:18
Korábbi felvétel. FOTÓ: Népszava
Az Európai Unió részt vesz a 3-as metró infrastrukturális felújításának részfinanszírozásában - közölte Tarlós István főpolgármester pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Azon sajtóhírekre reagálva, amelyek szerint az unió nem finanszírozza a beruházást, a főpolgármester azt mondta: az EU megkeresésükre csütörtök este kilenckor azt válaszolta, örömmel vesz részt a projekt részfinanszírozásában. Továbbá - az Európai Bizottságnál a projektért felelős válasza szerint - egyeztettek az Európai Beruházási Bankkal, hogy tudnák-e finanszírozni a projekt támogatáson felüli részét.

Tarlós István közölte, egyeztetett a szakminiszterekkel is arról, hogy mi legyen a helyzet az unió által nyújtott támogatás és a tényleges bekerülési költség közötti résszel. Elmondta, az unió az 3-as metró - szerelvény- és infrastruktúra - felújítását "egy kompakt egységként" kezeli. A szerelvények felújítását hitelből finanszírozzák - jegyezte meg.

A teljes projekt elszámolható költsége várhatóan 205,5 milliárd forint. Ebből az infrastruktúra felújításra eső rész 137,5 milliárd, amire elvileg az EU 85 százalékos támogatást adhat - magyarázta Tarlós István. Hozzátette: természetesen azt még nem tudni, hogy milyen mértékű támogatást ad majd az unió. A főpolgármester hangsúlyozta: "szóba nem kerül az, hogy a metrófelújítás valami mamuthitelből történne".

Kifejtette: arról egyeztetett a szakminiszterekkel, hogy a hiányzó rész pótlására van mód a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által biztosítható kamatmentes hitellel. "Ez vissza nem térítendő lenne, úgy működne a dolog, hogy adhatna kamatmentes támogatást a (...) szakminisztérium olyan formában, hogy ismét megemeli a BKV működési finanszírozásának értékét körülbelül évi hatmilliárd forinttal" - magyarázta Tarlós István. Úgy fogalmazott: "nem azt mondom, hogy ezt el tudjuk érni, és nem azt mondom, hogy a résre nem kell majd visszafizetendő hitelt állami garanciával felvenni a fővárosnak", de a pesszimista prognózisok szerint is körülbelül 40-50 milliárd forintnyi hitelállományt kell majd visszafizetni, és nem 137,5 milliárdot, mint ahogy azt a Népszabadság állította.

Hangsúlyozta: konstruktív egyeztetés folyik a kormánnyal a "hiányzó rés betöméséről". Megjegyezte azt is, hogy a kormány mellesleg aláírt egy támogatási szerződést a fővárossal. Kérdésekre válaszolva elmondta, informális számok alapján most, a szaktárcával egyetértésben 60 százalékosnál kevesebb uniós támogatásra nem számítanak.

Szólt arról is, hogy rendszeresen támadják a fővárost közterület-foglalási díjak miatt. Állandó kettős presszió alatt állnak - fogalmazott -, vagy az a támadás indoka, hogy milyen sokat kér a főváros, vagy az, hogy milyen olcsón adja oda a területet. "Ha ez folytatódik, nem fogunk közterület-foglalásokat engedélyezni" - jelentette ki Tarlós István. A főpolgármester elmondta azt is, hogy a III. kerületi polgármesternél kezdeményezi majd, hogy vizsgálják meg, lehet-e helyi népszavazást tartani a Római-partra tervezett védműről.

Megbüntették a Music FM-et

Hibás korhatárbesorolás miatt megbírságolta a Music FM-et a médiatanács, emellett több körzeti televíziót, valamint helyi és körzeti rádiót is elmarasztalt a testület - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság pénteken.

A közlemény szerint a médiatanács százezer forint bírságot szabott ki a szolgáltatóra a Music FM január 12-ei Önindító című műsorának hibás besorolása miatt. A műsor ugyanis túlzottan naturális, részletező szexuális utalásokat tartalmazott, és a nőkkel való bánásmódról nemkívánatos magatartásmintákat közvetített, ami miatt a rádiónak a műsorrészeket a 12 éven aluliaknak nem ajánlott kategória helyett 16-os korhatárbesorolásban kellett volna szerepeltetnie.

A nagy hallgatottságú rádiós reggeli műsorokat érintő, gyermekeket védő ellenőrzés-sorozatban a rádió egy másik januári műsornapja miatt is folyik eljárás - jegyezték meg. Korábban már bírságot kapott a Class FM a Morning show öt adása miatt, a Tilos Rádió a 7Térítő című műsora, valamint a Sláger FM a Helló, Sláger! című műsor miatt.

A testület továbbá csekély összegű  bírságot szabott ki  a Bonum TV és az ÉK-TV körzeti televízióra, valamint 14 rádióra - a Civil Rádióra, az Európa Rádió öt adójára, a Music FM-re, az Ozone FM 96,3-ra és a Szent István Rádió hat adójára - a médiatörvényben előírt műsorkvóta-kötelezettségek 2015-ös alulteljesítése miatt. Emellett egy szolgáltatót, a Klubrádiót - a csekély arányú mulasztás miatt pénzbírság nélkül - a szabályok betartására figyelmeztette.