Előfizetés

Kizsuppolás a magyar határnál? - Cáfolja a rendőrség a BBC-t

Publikálás dátuma
2016.07.15. 11:31
Menekültek Röszkénél egy korábbi felvételen. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A magyar hatóságok nem csak azokat toloncolják vissza Szerbiába, akiket a határtól számított nyolc kilométeres zónán belül fognak el, olyanokkal szemben is alkalmazzák ezt az eszközt, akik eljutottak akár már Budapestre is - erről a BBC budapesti tudósítója számolt be a szerb-magyar határról. A rendőrség cáfol.

A határ mentén tízezer katona és rendőr van szolgálatban, hogy távol tartsa a menekülteket. A kizsuppolás általában éjjel zajlik, a szögesdrótba épített ajtókon keresztül. A túloldalon viszont több mint ezren torlódtak fel, napközben a hőmérséklet időnként eléri a 37 fokot. A hevenyészett táborokban rettenetesek a körülmények. Röszkénél most már tizenkét mobil vécé van, de a 850 embert kiszolgáló két csapnál minden reggel hosszú sor alakul ki. A múlt héten egy tízéves afgán gyerek belefulladt a közeli tóba. Akiket visszaküldtek, azok közül sokan súlyos bántalmazásokról számolnak be, az Orvosok Határok Nélkül helyi képviselője szerint gumibotok okozta sérüléseket, vágásokat és kutyaharapásokat kellett kezelnie - idézte a BBC tudósítását a magyar határról a 168 óra.

A rendőrség közleményben jelezte, hogy ez az állítás nem felel meg a valóságnak. "Ezzel szemben a valóság az, hogy azokat az illegális migránsokat, akiket a határtól számított 8 kilométeres sávon túl fognak el Magyarország területén, nem kísérik vissza az ideiglenes biztonsági határzáron kialakított kapukhoz. Őket a rendőrök előállítják, és idegenrendészeti eljárást kezdeményeznek velük szemben" - írták.

Az ORFK megjegyezte, hogy a „kizsuppolás” jogintézményét nem ismerik, ergo nem is alkalmazzák, és a rendőri intézkedést nem a napszak, hanem az elkövetés időpontja határozza meg. A rendőrség az Alaptörvényben meghatározott feladatát a jogszabályoknak megfelelően végzi. A rendőri intézkedéseket a törvényesség, a szakszerűség és az arányosság elvének betartásával hajtja végre, különös figyelemmel az illegális bevándorlókkal szemben tanúsítandó emberséges, emberi méltóságukat tiszteletben tartó bánásmódra - írták a közleményben.

Nyári szünet a bíróságokon - "Szabadságra megy" az Ab is

Publikálás dátuma
2016.07.15. 10:42
FOTÓ: Népszava
Pénteken kezdődik és augusztus 19-én ér véget a nyári ítélkezési szünet az ország bíróságain. Az Alkotmánybíróságon (Ab) az ítélkezési szünet július 25-től augusztus 28-ig tart.

 Az Országos Bírósági Hivatal honlapján olvasható tájékoztatás szerint büntetőügyekben a bíróságok folyamatosan ellátják törvényi feladataikat, a határidők számítását a törvénykezési szünet nem érinti. A büntető bírák az ítélkezési szünet alatt is eljárnak például a gyorsított eljárásokban és döntenek a kényszerintézkedések elrendeléséről, illetve megszüntetéséről.

Polgári perekben és fizetési meghagyásos eljárásokban az ítélkezési szünet alatt a felekre nézve megállapított határidőkbe a törvénykezési szünet nem számít bele. Fellebbezési határidő esetén például a fél részére július 1-jén kézbesített fellebbezéssel megtámadható határozat 15 napos fellebbezési határideje csak augusztus 23-án jár le.

A határidők számításának általános szabályai irányadók az ítélkezési szünet alatt is számos eljárásban, ilyen például a végrehajtási per, előzetes bizonyítás, egyes nemperes eljárások, így többek között a cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás, a végelszámolás, a végrehajtás, a közigazgatási nemperes eljárások, továbbá a soron kívüli ügyekben, mint például a bíróság elleni sérelemdíj iránti, illetve kártérítési per, válóper, ideiglenes intézkedés, szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per, kiskorú felperes által indított közigazgatási per, gyámhivatal által hozott határozat felülvizsgálata, sajtó-helyreigazítási per és megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per.

Az Ab honlapján olvasható tájékoztatás szerint a július 25-től augusztus 28-ig tartó ítélkezési szünet a testület ügyrendjében meghatározott határidőkbe nem számít bele, ugyanakkor nem érinti alkotmánybírósági törvényben megállapított határidőket, így többek között az alkotmányjogi panasz benyújtására vonatkozót.

"Borzalmas, barbár" - Kovács Zoltán részvétét fejezte ki Franciaországnak

A magyar kormány legmélyebb részvétét és együttérzését fejezte ki Franciaország népének és kormányának a nizzai terrortámadás miatt a kormányszóvivő a köztévé reggeli műsorában.

Kovács Zoltán hozzáfűzte: követik az eseményeket, és minden fórumon tájékoztatást adnak "erről a borzalmas, barbár cselekedetről és következményeiről". Nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a csütörtök esti nizzai terrortámadásnak. Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe - közölte pénteken a francia belügyminisztérium. A támadó menet közben pisztolyából lövéseket adott le. A rendőrök megölték az ámokfutót.