Előfizetés

És tényleg lesz alagút a Kossuth tér alatt? - Lázár informál

Publikálás dátuma
2016.07.14. 15:37
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. július 7-én.
Vidáman indított a miniszterelnökséget vezető miniszter, ió ció, áció, satöbbi, szóval itt a nyári szünet, ami előtt ez az utolsó, szám szerint 58. Kormányinfó. Ezt az élményt pedig egészen augusztus 18-ig nélkülöznünk kell majd. 

Migráns, migráns, migráns... és  osztrák kancellár

Lázár János, a téma komolyságához illően komorabban folytatta, amikor is menetrendszerűen rátért a migránshelyzetre, a szokásos szövegek ismétlése mellett, ( Brüsszel, kvótareferendum, megélhetési bevándorlók etc.)  annyi újdonság - információ - hangzott el, hogy Orbán Viktor Budapestre hívta az új osztrák kancellárt. A tervek szerint Christian Kern július 26-án látogat kies fővárosunkba, és a téma a migránsválság lesz, vagyis a miniszter tájékoztatása szerint egyeztetik az álláspontokat

(Csak zárójelben, mint emlékezetes, Kern kevéssel beiktatása után interjút adott a Kleine Zeitung c. osztrák lapnak, amiben egyebek mellett kijelentette: illúzió" azt gondolni, hogy a menekültek jelentette problémát ki lehet iktatni azzal, hogy az államot vezérelvű berendezkedéssé változtatjuk, ahogy azt Orbán Viktor magyar miniszterelnök teszi. Hoppá. Arra is emlékszünk, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csalódottságát fejezte ki a nyilatkozattal kapcsolatban.)

A kabinet a jövő héten tárgyal a legújabb botrányos brüsszeli javaslatról, az új betelepítési programról, ami Lázár értékelése szerint újabb erőszaktétel a tagállamokon, újabb milliók Európába invitálása, illetve renitens tagállami hozzáállás esetén újabb szankciók lebegtetése.  

Még mindig migránsválság a téma, amikor Lázár János kitér a  Human Rights Watch, illetve a Helsinki Bizottság jelentésére, majd szemenszedett hazugságnak minősíti az abban foglaltakat, sőt gyors szerepcserével elveszi a bántalmazott menekültektől az áldozati státuszt, és azt a kormánynak adja, hiszen micsoda támadás érte a Fidesz-kabinetet, amikor ők mindent rendesen, humánusan, ahogyan azt kell.

Jók vagyunk nagyon

Rövid kis NATO- kitérő után ( a csúcson is szó esett az "illegális migráció csökkenésének szükségességéről) jött a győzelmi jelentés a gazdasági adatok kapcsán: nincs infláció, emelkedtek a fizetések, egekben a foglalkoztatás.  Lázár János az idei első féléves gazdasági teljesítményről szólva kijelentette: az ipar jól teljesített, az államadósság mértéke pedig  76 százalékra csökkent. 

( Csak zárójelben: a Népszava szakírója szerint azért nem ennyire szép a leányzó fekvése: igaz, hogy az esztendő első öt hónapjában 9,2 százalékkal nőtt az ipar termelése az egy évvel korábbihoz képest, ami impozáns számadat. Ám  munkanappal korrigálva (két nappal hosszabb volt a számba vett időszak, mint egy esztendővel korábban) azonban csak 4,2 százalékos volt a növekedés mértéke, viszont ha csak az idei bővülést vesszük számba, akkor az már csak 3 százalékos izmosodást takar.) 

A titkos fegyver újra feltűnik: rezsicsökkentés

Ezúttal állami rezsicsökkentés öltözetében lépett színre: a jól teljesítő ipar, és ennek áldásos hatásai mellett - a költségvetés hiánya marad a 2 százalékos határon belül marad - konzultáció indult július 11-én egy állami rezsicsökkentéssel kapcsolatban. A miniszter közlése szerint idén 10 milliárd forintos rezsicsökkentés történt az államigazgatásban. 

Metró

Mint a Népszava is megírta, az Európai Unió úgy döntött, nem támogatja a budapesti közösségi közlekedés legfontosabb elemének számító 3-as metró felújítását, mert a projekt nem tartalmaz fejlesztéseket. A fővárosi MSZP szerint ide vezetett a Tarlós-féle városvezetés erélytelensége, koncepciótlansága és a kormány nyílt Budapest ellenessége. Lázár János barátságos hangon közölte, hogy támogatják Tarlós István főpolgármestert, és több út és mód is van arra, hogy az EU elutasító döntése ellenére megvalósuljon a projekt, és felújítsák a metrót. Ha a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, a kormány hajlandó garanciát adni erre - tette világossá, hogy mit is jelent ez ügyben a főpolgármester támogatása.  

Nem érti a városligeti tiltakozókat

Megpróbálunk megmenteni minden fát - jelentette ki Lázár János, aki azt is rezzenéstelen arccal közölte, hogy a Ligetvédők tévednek - egyébként a miniszter személyesen is beszélt néhányukkal - mert a Városligetben nő a zöldfelületek aránya, a fákat pedig nem vágják ki, és minden szép lesz. Egyébként pedig a Liget-ügybe a kormány már nem akar belefolyni

És tényleg lesz alagút a Kossuth tér alatt? 

Ezt a Népszava munkatársa kérdezte, miután a sajtóban elterjedt: a téren álló épületek felújításával kapcsolatban úgy határozott a kormány, hogy az un. MTESZ-székházat a térhez illeszkedő homlokzattal építik át az Országgyűlés új irodaházává, vagyis képviselőházzá, és egy alagúttal összekötik a Parlament épületével. Lázár János lényegesen kevésbé flottul válaszolt, mint általában szokott, mondhatni szinte hablatyolásnak tűnt, ahogy elhadarta: nem tud válaszolni, a tervekhez a kormánynak nincs köze, igaz, hogy az államkassza biztosítaná a költségeket, de ő (Lázár) nem tud részleteket, és igaz, hogy a Kossuth tér szép, és simán át lehet sétálni az egyik épületből a másikba, de hát ő (Lázár) valójában nem tudja, hogy mi a terv. 

Még mindig a titokzatos Lovasberény 

A Népszava aziránt is érdeklődött Lázár miniszternél, mondaná már meg végre, hogy ki vette meg a lovasberényi kormányüdülőt, mert nagy a homály az ügyben, pedig nem kellene. A válasz ezúttal sem tartalmazott releváns információt, vagy legalább valami kapaszkodót, a miniszterelnökséget vezető miniszternek a tények hiányát elfedni szándékozó szózuhataga arról szólt, hogy szerinte a kormánytagok külön üdültetése rossz politikai üzenet, ő (Lázár) a családjával szeret üdülni, a kormányüdülőket el kell adni, kivéve a gyerekek üdültetésére szánt őszödit, egyébként pedig nem tud válaszolni, de megígéri, hogy utánanéz a dolognak. 

Ligetvédők: blöff a fák átültetése

Publikálás dátuma
2016.07.14. 15:35
Munkagéppel bontják a városligeti Hungexpo irodaházak egyikét 2016. július 12-én. MTI Fotó: Marjai János
A tiltakozók győztek, egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat át fogják ültetni - mondta a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokál napilapnak. A Ligetvédők szerint ez csak blöff, aminek "nyilvánvalóan kommunikációs szerepe van".

Nem vágnak ki több egészséges fát a Városligetben zajló beruházás miatt - jelentette be a Habony Árpád-féle Lokál napilapnak adott interjújában Sághi Attila. A Városliget Zrt. műszaki igazgatója szerint a közelmúltban zajló tiltakozások hatására álltak el attól a szándékuktól, hogy 150-200 fát elpusztítsanak az építkezések miatt - a bejelentés azért is érdekes, mert a cég eddig tagadta, hogy erre készülnének. Sághi most azt mondta, hogy az érintett fákat áthelyezik a Ligeten belül, mert úgy látják, "most erre van igény". Közölte: ha a tüntetések mögött valóban a fakivágások elleni tiltakozás áll, akkor azt tudja mondani, hogy "a tiltakozók győztek, úgy lett, ahogy akarták".

Úgy tűnik, Sághi Attila nem figyelt eléggé az elmúlt hetekben: civil tiltakozás mögött nem csak a fapusztítás, hanem a Liget beépítése elleni tiltakozás áll. A fairtást hónapok óta akadályozó Ligetvédők szerint a bejelentés csak blöff, aminek "nyilvánvalóan kommunikációs szerepe van", és "ez az átültetési pávatánc nagyon sokba fog kerülni a budapestieknek". Úgy vélik: az, hogy egészséges fát nem vágnak ki, nem jelent mást, mint azt, hogy hamarosan "előtérbe kerülnek azok a szakértők, akik jó pénzért és meggyőződésből kiadják majd az összes szabálytalanul kivágandó fának a beteggé nyilvánító szakvéleményt".

Az átültetés ötletét értelmetlennek tartják, hiszen az építkezések és közmű fektetés nem teszik majd lehetővé a folyamatos gondozásukat, öntözésüket, kímélésüket. De ha mégis megkísérlik, egy ilyen művelet a nyár közepén biztos, hogy a fák pusztulását vonná maga után. Ezzel kapcsolatban Megyeri Szabolcs kertész a Klubrádiónak úgy nyilatkozott: átültetés előtt a fákat el kell kezdeni öntözni, tápanyagozni, felkészíteni a lombkoronájukat. Ez az időszak egy évig is eltarthat a konkrét átültetés előtt. Aggódik amiatt is, hogy a Magyar Zene Háza tervezett építkezése közben a százéves platánok gyökereit akár félbe is vághatják, ami a fák biztos halálát jelentené.

A Sághi Attila beszélt arról is, hogy a Városligetben a biztonsági erők fokozott jelenléte napokon belül megszűnhet. Mint mondta, bár kaptak tájékoztatást a biztonsági emberek bevetéséről, őket is meglepte ennek mértéke. Ez a kijelentés pedig azért érdekes, mert mint a Városligetinfo megírta, a Közbeszerzési értesítőből kiderült, hogy épp a Városliget Zrt. írt ki pályázatot a terület 24 órás, emelt szintű őrzésre, ami "az Ajánlatkérő jelzése alapján, 24 órán belüli - intézkedésként, kiemelten nagy létszámú (akár 100 fő feletti) élőerős őrzés egyidejű megjelenítését, felvonulását" jelenti.

A verőemberek visszahívásában az is szerepet játszhatott, hogy jelenlétüket a neves esztéta és a Liget projekt egyik legrégebbi támogatója, György Péter is elfogadhatatlannak tartja. "Nem kívánok tovább részt venni ebben a munkában akkor, ha azok az őrző-védő emberek onnan nem tűnnek el és nem állíttatik helyre a jog" - mondta a Magyar Narancsnak adott interjújában, hozzátéve: a Liget az Orbán-kormány elleni gyűlölet szimbolikus tere lett. "A szimbolikus tereket az emberek nem választják, hanem létrejönnek, és innentől fogva ez egy másik játszma".

Veszélyben a fák a Budai Várnál is
Kivágás fenyegeti az épülő miniszterelnöki hivatal alatti fákat, és már az építkezés idején is kárt okoznak bennük - hívta fel a figyelmet blogján V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért I. kerületi képviselője. Mint írta, Zoboki Gábor, a karmelita kolostor átalakításának tervezője néhány hete egy testületi ülésen azt mondta, a Várhegy keleti lejtőjén lévő fák útban vannak, el fogják esetleg takarni az épülő miniszterelnöki rezidenciát, és hogy milyen szép lenne a várfalak alatt húzódó szerpentin sétány, ha nem takarnák el a fák. A képviselőnő beszámolt arról, hogy az építkezésnél használt állványokat a várfal tövében élő fák tövéhez rögzítették., a kicsit lejjebb álló fák törzsébe pedig drótkerítést szögeltek; mert a fákat nem élőlénynek, hanem egyszerű tereptárgynak tekintik.Ligetvédők: blöff a fák átültetése

Publikálás dátuma
2016.07.14. 15:35
Munkagéppel bontják a városligeti Hungexpo irodaházak egyikét 2016. július 12-én. MTI Fotó: Marjai János
A tiltakozók győztek, egyetlen egészséges fát sem vágnak ki a jövőben a Liget Budapest projekt építkezései miatt a Városliget területén, az érintett fákat át fogják ültetni - mondta a Városliget Zrt. műszaki igazgatója a Lokál napilapnak. A Ligetvédők szerint ez csak blöff, aminek "nyilvánvalóan kommunikációs szerepe van".

Nem vágnak ki több egészséges fát a Városligetben zajló beruházás miatt - jelentette be a Habony Árpád-féle Lokál napilapnak adott interjújában Sághi Attila. A Városliget Zrt. műszaki igazgatója szerint a közelmúltban zajló tiltakozások hatására álltak el attól a szándékuktól, hogy 150-200 fát elpusztítsanak az építkezések miatt - a bejelentés azért is érdekes, mert a cég eddig tagadta, hogy erre készülnének. Sághi most azt mondta, hogy az érintett fákat áthelyezik a Ligeten belül, mert úgy látják, "most erre van igény". Közölte: ha a tüntetések mögött valóban a fakivágások elleni tiltakozás áll, akkor azt tudja mondani, hogy "a tiltakozók győztek, úgy lett, ahogy akarták".

Úgy tűnik, Sághi Attila nem figyelt eléggé az elmúlt hetekben: civil tiltakozás mögött nem csak a fapusztítás, hanem a Liget beépítése elleni tiltakozás áll. A fairtást hónapok óta akadályozó Ligetvédők szerint a bejelentés csak blöff, aminek "nyilvánvalóan kommunikációs szerepe van", és "ez az átültetési pávatánc nagyon sokba fog kerülni a budapestieknek". Úgy vélik: az, hogy egészséges fát nem vágnak ki, nem jelent mást, mint azt, hogy hamarosan "előtérbe kerülnek azok a szakértők, akik jó pénzért és meggyőződésből kiadják majd az összes szabálytalanul kivágandó fának a beteggé nyilvánító szakvéleményt".

Az átültetés ötletét értelmetlennek tartják, hiszen az építkezések és közmű fektetés nem teszik majd lehetővé a folyamatos gondozásukat, öntözésüket, kímélésüket. De ha mégis megkísérlik, egy ilyen művelet a nyár közepén biztos, hogy a fák pusztulását vonná maga után. Ezzel kapcsolatban Megyeri Szabolcs kertész a Klubrádiónak úgy nyilatkozott: átültetés előtt a fákat el kell kezdeni öntözni, tápanyagozni, felkészíteni a lombkoronájukat. Ez az időszak egy évig is eltarthat a konkrét átültetés előtt. Aggódik amiatt is, hogy a Magyar Zene Háza tervezett építkezése közben a százéves platánok gyökereit akár félbe is vághatják, ami a fák biztos halálát jelentené.

A Sághi Attila beszélt arról is, hogy a Városligetben a biztonsági erők fokozott jelenléte napokon belül megszűnhet. Mint mondta, bár kaptak tájékoztatást a biztonsági emberek bevetéséről, őket is meglepte ennek mértéke. Ez a kijelentés pedig azért érdekes, mert mint a Városligetinfo megírta, a Közbeszerzési értesítőből kiderült, hogy épp a Városliget Zrt. írt ki pályázatot a terület 24 órás, emelt szintű őrzésre, ami "az Ajánlatkérő jelzése alapján, 24 órán belüli - intézkedésként, kiemelten nagy létszámú (akár 100 fő feletti) élőerős őrzés egyidejű megjelenítését, felvonulását" jelenti.

A verőemberek visszahívásában az is szerepet játszhatott, hogy jelenlétüket a neves esztéta és a Liget projekt egyik legrégebbi támogatója, György Péter is elfogadhatatlannak tartja. "Nem kívánok tovább részt venni ebben a munkában akkor, ha azok az őrző-védő emberek onnan nem tűnnek el és nem állíttatik helyre a jog" - mondta a Magyar Narancsnak adott interjújában, hozzátéve: a Liget az Orbán-kormány elleni gyűlölet szimbolikus tere lett. "A szimbolikus tereket az emberek nem választják, hanem létrejönnek, és innentől fogva ez egy másik játszma".

Veszélyben a fák a Budai Várnál is
Kivágás fenyegeti az épülő miniszterelnöki hivatal alatti fákat, és már az építkezés idején is kárt okoznak bennük - hívta fel a figyelmet blogján V. Naszályi Márta, a Párbeszéd Magyarországért I. kerületi képviselője. Mint írta, Zoboki Gábor, a karmelita kolostor átalakításának tervezője néhány hete egy testületi ülésen azt mondta, a Várhegy keleti lejtőjén lévő fák útban vannak, el fogják esetleg takarni az épülő miniszterelnöki rezidenciát, és hogy milyen szép lenne a várfalak alatt húzódó szerpentin sétány, ha nem takarnák el a fák. A képviselőnő beszámolt arról, hogy az építkezésnél használt állványokat a várfal tövében élő fák tövéhez rögzítették., a kicsit lejjebb álló fák törzsébe pedig drótkerítést szögeltek; mert a fákat nem élőlénynek, hanem egyszerű tereptárgynak tekintik.