Előfizetés

Mégis kellenek a menekültek?

Publikálás dátuma
2016.07.12. 07:03
Menekültek érkeznek a szerb határon egy tavaly nyári felvételen. FOTÓ: Vajda József/Népszava
Munkaerőhiány kezelését célzó javaslatcsomaggal állt elő a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), a dokumentum kapcsán pedig már kormányoldalról is azt nyilatkozták, hogy több pontjával egyetértenek. Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter például azt mondta: “igény esetén jöhet külföldről a szakképzett munkaerő.

Az alapprobléma demográfiai, azaz, hogy a munkaerőpiacra belépő fiatalok egyszerűen kevesebben vannak a korábbi generációknál. Ráadásul a kevés is csökken a nagy ütemű elvándorlás miatt – nyilatkozta az MGYOSZ alelnöke a napi.hu-nak. Rolek Ferenc becslései szerint a hazai munkaerőpiacon lévők száma éves szinten 40-50 ezer fővel fogyatkozik. Ez az ütem pedig a következő években-évtizedekben is folyamatos lehet és szerinte akkor is fennállna, ha senki nem távozna külföldre.

A szervezet szerint a munkaerőhiánnyal a következő években elkerülhetetlenül számolni kell. Reális célként ennek mérséklését, a trendek megállítását, lassú megfordítását lehet meghatározni.Ennek mentén a szövetség több eszközt is javasol, közülük az egyik szerint kormányzati program szükséges a “kulturálisan beilleszthető, szakképzett külföldi munkaerő” bevonására.

Az MGYOSZ alelnöke szerint a közeljövőben mindössze néhány tízezer, legfeljebb 40-50 ezer vendégmunkás befogadására gondoltak, a lengyel példa alapján például Ukrajnából. Persze fennáll a veszély, hogy ezek az emberek ugródeszkának használnák Magyarországot és hamarosan tovább mennének a nyugati EU-tagállamok felé, de Rolek szerint még ezzel a kockázattal is megérné a vállalkozásoknak a vendégmunka.

Az EU-ba tömegével érkező, szakképzett embereket jelentősebb arányban soraiban tudó szíriai, vagy iraki menedékkérők foglalkoztatásáról nem kívánt nyilatkozni. Az alelnök szerint a demográfiailag növekvő részarányú és alacsony foglalkoztatási rátájú roma népesség felzárkóztatására össztársadalmi programot lenne szükséges kidolgozni. Ők a jövő munkaerejének forrásai – fogalmazott.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint viszont az elvándorlás mögött a hazai alacsony bérek állnak, a harmadik országból származó dolgozók előtti piacnyitás pedig csak még lejjebb vinné a hazai bérszínvonalat – ezzel pedig a probléma kiindulópontját konzerválná.

Egyre kevesebb német jön
Feltűnően visszaesett a Németországból érkező turisták aránya - írta a Magyar Idők. A lapnak nyilatkozó Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség elnöke ezért részben a "migránskérdést" okolja. De nem a kormánypárti Magyar Időkről beszélnénk, ha nem találnának ebben is okot a bizakodásra: őszre fellendülhet az orosz turizmus Magyarországon, márpedig az oroszok "köztudottan sokat költenek".Orvosi adatbázis születik

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2016.07.12. 07:01
Átírják a betegek kartonjait FOTÓ: NÉPSZAVA
Januárban kezdődhet és várhatóan három évig tart a lakosság egészségi állapotát rögzítő törzskartonok kitöltése. A külön díjazás fejében végzett felmérés 30 percet vesz igénybe, a háziorvosoknak naponta két adatlap kitöltését kell megoldaniuk.

Minden magyar állampolgár egészségi állapotáról átfogó és naprakész információval rendelkezhet az egészségügyi kormányzat 2019 végére, ha megvalósul a mostani terv a háziorvosok által kitöltött úgynevezett törzskartonok megújításáról. A javaslat már májusban megjárta a közvéleményt, amikor több érdekvédelmi szervezet tiltakozott ellene, hogy az alapellátásban dolgozóknak beígért idei tízmilliárd forintos pluszforrásból csak azok a praxisok részesülhetnek, ahol elvégzik a törzskartonok frissítését. A vita elült, a háziorvosok feltétel nélkül megkapják a havi 130 ezer forintos kiegészítést, jövő januártól pedig információink szerint már plusz forrásért cserében kezdhetnek hozzá a munkának. Közben összeállt az a vizsgálati sor is, amelyre válaszokat várnak a háziorvosi rendelőkben.

A 18 év alattiak állapotára vonatkozó kérdéseket a Házi Gyermekorvosok Egyesülete állította össze, míg a felnőtt kérdőívet a svájci finanszírozású Alapellátás-fejlesztési Modellprogram munkatársai készítették 24 ezer kitöltött állapotfelmérő adatlap tapasztalatai alapján. A háziorvosi rendszer megújításának legnagyobb kísérleti programját szakmai vezetőként irányító Papp Magor ezzel kapcsolatban a Népszavának elmondta, hogy az új törzskarton több mint tucatnyi rizikófaktor és betegség meglétét vizsgálja, majd a válaszok alapján minden páciens kap egy egészségi állapota szerinti informatikai azonosítót. Ennek segítségével a jövőben a kliensek személyre szabott ellátásban részesülnek. Ez a besorolás az új Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) informatikai rendszerén keresztül megosztható, így a páciens ellátását végző további egészségügyi személyzet is az egyén státuszához illeszkedő szolgáltatást tud nyújtani.

Az egyébként háziorvosként dolgozó szakember példaként említette, hogy az alkoholfüggőséggel kapcsolatban négy kérdés került a listába, ha pedig valakinél ez a rizikófaktor megjelenik, az figyelmezteti az orvost, hogy a laboratóriumi beutalót egészítse ki a májenzimek vizsgálatával. Ennek segítségével a szervi károsodások időben felismerhetők, ami lehetőséget ad a túlzott alkoholfogyasztás csökkentésére. A függőség mértékét mérik majd a dohányzóknál is. A szenvedélybetegeknél azt próbálják kimutatni, le akarnak-e mondani a káros szokásukról, mert ha nem, akkor az orvosi segítséget ennek a motivációnak a megteremtésével kell kezdeni és csak később lehet eldönteni, milyen módszerrel, esetleg gyógyszerrel lehet segíteni az illetőnek.

A kérdőív segíti a háziorvosok munkáját értékelő úgynevezett indikátorrendszer standardizálását is, ami régi kérése a szakmának. Az egészségbiztosító többletforrással díjazza, ha például egy orvos megfelelően gondozza a cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással küzdőket a körzetében. A modellprogram szakmai vezetője rámutatott ugyanakkor, hogy munkájukat számtalan tényező befolyásolja, amely most először jelenik meg a törzskarton adataiban. Ugyanis más a gondozás eredménye egy elszigetelt kistelepülésen és egy szakellátási háttérrel bíró nagyvárosban, mint ahogyan az iskolai végzettség is alapvetően meghatározza az egyén együttműködési készségét. Egy olyan településen, ahol a lakosság jelentős része legfeljebb nyolc általánost végzett, sokkal nehezebb az orvos dolga, mint egy fővárosi kerületben.

Bármilyen hihetetlen, ma nincs egységes törzskarton az országban, mert többféle szoftvert használnak a háziorvosi rendelőkben és ezek eltérő alapadatokat rögzítenek a praxishoz tartozó emberekről – emlékeztetett Papp Magor. Az új törzskarton adatokkal való feltöltése az egységes informatikai rendszerbe tehát egyben egy összehasonlítható, naprakész és elemzésekre alkalmas egységesítését is jelenti az adatbázisnak. Ezeket az információkat a háziorvosi rendszer jövőjének megtervezése mellett a járóbeteg szakellátás, de végső soron bizonyos kórházi kapacitások tervezésekor is hasznosítani tudja majd az egészségügyi kormányzat. Azt is várják, hogy a kérdőívek kitöltésekor annak a legalább 200 ezer cukorbetegnek az állapotára is fény derül, aki ma nem áll gondozás alatt és csak akkor kerül be az ellátórendszerbe, amikor már súlyos szövődmények alakultak ki, például látása megromlott vagy a lábában keletkező érszűkület akár végtagvesztéshez is vezethet.

A svájci modellprogramhoz kapcsolódva készült el egy országos állapotfelmérés a háziorvosi praxisok infrastrukturális helyzetéről, felszereltségéről is. Ennek keretében több mint hatezer körzetben kérdezték meg az orvosokat, hogy részt vennének-e az új törzskartonok kitöltésében. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár egy múlt heti háttér tájékoztatón kiemelte, hogy 38 százalékuk minden ellenszolgáltatás nélkül, 80 százalékuk pedig plusz juttatás mellett örömmel elvégezné a munkát. Papp Magor a Népszava kérdésére ehhez kapcsolódva elmondta, hogy várhatóan augusztus végén ismertetik a vizsgálat részletes adatait a praxisok állapotáról.

Ezeknek az adatoknak a fényében várhatóan a háziorvosok külön díjazás fejében, januártól kezdhetik el az adatok frissítését és kiegészítését. Egy-egy adatlap kitöltése 30 percet vesz igénybe, ezért azzal számolnak, hogy egy átlagos méretű háziorvosi körzetben naponta két páciens vizsgálatát és kikérdezését szükséges elvégezni. A háziorvosok dönthetnek úgy, hogy a többletforrásból megvalósuló feladatot a jelenlegi ápoló személyzettel végzik el vagy lehetőségük lesz napi két órában plusz szakdolgozó felvételére. A közigazgatási egyeztetés alatt álló javaslat szerint a munkával három év alatt kellene végezni.

Mészáros Lőrinc tovább hasít

Szánthó Péter
Publikálás dátuma
2016.07.12. 07:00
A kormányfő barátja, a felcsúti „selfmade man” FOTÓ: NÉPSZAVA
Az év első felében sem tétlenkedett az ország talán legsikeresebb gázszerelője, Mészáros Lőrinc. A miniszterelnök barátja a közelmúltban fociklubot, cégeket és szállodákat vásárolt. Cégeiből több milliárd forintos osztalékot vett fel, egyes számítások szerint 2015-ben naponta csaknem 10 millió forinttal gazdagodott. Ennek alapján a felcsúti selfmade man kéthónapos nyári szabadsága alatt is legalább félmilliárd forinttal lesz gazdagabb.

Mészáros Lőrinc jelenleg két hónapos szabadságát tölti, Felcsút első embere ezalatt is több mint félmilliárd forintot tehet zsebre. Hiszen a Mészáros és Mészáros Kft. naponta csaknem 10 milliót fialt tavaly Orbán Viktor bizalmasának. A felcsúti polgármester, aki több mint 23 és fél milliárd forintos vagyonával a 31. helyen szerepel a 100 leggazdagabb magyar listáján, tavaly csaknem 21 milliárdos árbevételt ért el cégével a korábbi 9,8 milliárd forint után. Osztalékként tavaly 3,5 milliárdot vettek ki a Mészáros és Mészárosból tulajdonosai. Jelentősen gyarapodott az ingatlanvagyona is, míg 2014-ben 238,2 millió, tavaly 450,8 millió forint szerepelt az ingatlanok és vagyoni értékű jogok rovatában. Felcsút polgármestere nem csak az építőipari érdekeltségein keresztül gyarapodott az utóbbi időben: májusban exkluzív Heves megyei szállodával is bővült a birodalom. Orbán bizalmasa ugyanis az egerszalóki Saliris Resort nevű hotelt vásárolhatta meg az Event-Immo Kft.-n keresztül. A cégben döntő részesedése van a nagykátai Csík Zoltánnak, akiről korábban az Átlátszó írta meg, hogy a felcsúti polgármester bizalmasának tekinthető, mert Mészáros féltucat érdekeltségében vezető tisztségviselő. Mészárosnak más szállodacége is lett Alcsúti Szálloda Project néven.

A focicsapat tulajdonosa

A felcsúti focialapítvány által már megszerzett műemlék Mosóház közelébe tervezett hotel a Habsburg-kastélyt rejtő arborétum épületeinek felújítása után lesz igazán értékes. A cégalapítás vélhetőleg nem független attól a kormánytervtől, hogy a műemlékek felújítására extra adókedvezmény jár majd. A kiemelt műemléki védettségű Mosóházat áprilisban vásárolta fel a Mészáros irányítása alatt álló Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány. Az épület az alcsútdobozi arborétumban található Habsburg-kastélyegyüttes egyik darabja. Emellett Mészáros a napokban irodaházzal is gazdagodott. Egyik érdekeltsége lett ugyanis a herceghalmi Talentis Business Park nevű irodakomplexum tulajdonosa. A százezer négyzetméteres területen épült elővárosi irodapark tulajdonosa, a TBP Ingatlanhasznosító Zrt. júniusban került a Talentis Group Zrt. tulajdonába. Ezt a céget a felcsúti polgármester és felesége még februárban vásárolta a Mammut bevásárlóközpontot is fejlesztő Kenyeres Sándortól. A TBP új igazgatója a már említett Csík Zoltán lett, aki jogi képviselője például az Aranykalász Zrt.-nek, nemrég pedig több szállodába is bevásárolta magát.

Úgy fest a polgármester nem csak Magyarországon gyarapodott: a horvát sajtó ugyanis arról cikkezett, hogy a Ivan Rakitic, a Barcelona labdarúgója a családjával egy Zadartól nem messze fekvő tengerparti villában nyaralt, amelynek tulajdonosa Mészáros. A felcsúti polgármester vagyonnyilatkozatában valóban szerepel egy Vir szigetén lévő ingatlan, a kérdéses villa azonban nem ott, hanem Ugljan szigetén található, tehát valószínűleg nem ez az, amiről nyilatkozott. A HVG megkereste a villát építő vállalkozót, aki azt mondta, hogy a luxusnyaralót évekkel ezelőtt építették, de a gázszerelőből lett magyar milliárdos csak tavaly vette meg 2,2 millió euróért, azaz nagyjából 700 millió forintért. A milliárdos polgármester úgy nyilatkozott az ügyről, azért nem írta bele a vagyonnyilatkozatába a villát, mert az valójában egy cég nevén van, aminek résztulajdonosa, ő pedig csak a cégbeli tulajdonát tüntette fel, magát a házat nem. A horvát lapok azt is írták, hogy Mészárosnak egy jachtja is állomásozik a közeli kikötőben. A hajóval kapcsolatos kérdésekre Mészárosék nem reagáltak. Egyébként a fentebb említett focicsapatot Felcsút első embere januárban vásárolta meg. A Mészáros és Mészáros Kft. kétmillió eurót tett le nyitó befektetésnek, de a hírek szerint a horvát kaland ennél biztosan többe fog kerülni. Középtávú célként a stadionfelújítást, a nemzetközi kupaszereplést és a saját nevelésű játékosokból álló csapatot jelölte meg: "ehhez az anyagi hátteret biztosítjuk, a szakmai hátteret helyben kell megteremteni" - mondta.

A Mészáros és Mészáros sikereit nagyban köszönheti a kormánynak: tavaly konzorciumi partnereivel 36,65 milliárd forint, önállóan pedig 350 millió értékű, összesen 37 milliárd értékű közbeszerzést nyert el. Mészárosnak az idei év miatt sem kell aggódnia, a jövőben Szilvásváradon lovardát és lovaspályát épít, Gönyünél kikötőt fejleszt, illetve konzorciumban újítja fel a dél-balatoni vasútvonal Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy közti szakaszát. Habár agrárcégeinek, a Búzakalász 66 Felcsút Mezőgazdasági Kft.-nek, a Bakony Hús Kft.-nek és az Aranykorona Zrt.-nek összesített bevétele egymilliárddal kevesebb az előző évinél, Mészárosnak mégsem kell bánkódnia. Hiszen például R-Kord Építőipari Kft.-jének csaknem a teljes profitját, 750 millió forintot sikerült osztalékként felvennie. A klímabiznisz sem ment rosszul, Mészáros tavaly vásárolta be magát a CLH Klímaszerviz Kft.-be és a CLH Hűtés- és Klímatechnikai Kft.-be, a két társaság összbevétele több mint 9 milliárd forintra hízott. Az osztalékból származó milliárdok sorsáról keveset tudni, Mészárosnak a legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint 119,6 millió forint megtakarítása van, 69,7 millió takarékbetétben, 50 millió készpénzben.

Véletlen találkozások kávé mellett

A bevételek jelentős része állami földekre mehetett el, a Magyar Nemzet kiderítette ugyanis, hogy a Mészáros-család csupán Fejér megyében csaknem 6500 hektár földet vásárolt. Szigetvári Viktor szerint lassan korridort lehetne húzni Budapesttől-Felcsútig, amin Orbán és Mészáros sétálgat a földjeiken keresztül. Az Együtt elnöke szerint mivel Mészáros állami megrendelésekből szerezte vagyonát, így a kormányfő strómanjaként a felvásárolt földjei is a miniszterelnök érdekeltségéhez tartoznak. Ezekkel a földvásárlásokkal tovább nő Orbán vagyona, aki már így is az ország leggazdagabb embere. A temérdek mennyiségű állami föld elnyeréséhez talán az is hozzájárulhatott, hogy a polgármester Bitay Mártonal, a földügyi államtitkárral tárgyalt májusban egy fővárosi luxushotel kávézójában. Bitay az üggyel kapcsolatban állította, hogy egy másik találkozója után véletlenül futott össze Mészárossal, és barátian beszélgettek a futballról. Mészáros annyit mondott, nem tárgyalni, "csak kávézni volt". Hozzátette, sem ő, sem családja nem kíván több állami földet venni, hanem további 15 évig bérelni kívánja az érintett birtokokat. Az üggyel kapcsolatban Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az LMP-s Sallai R. Benedek írásbeli kérdésére válaszul közölte, Bitay az állami földekkel kapcsolatban számtalan gazdát - kicsit és nagyot egyaránt - fogadott, ez minden állami vezető munkájával együtt jár. Véletlenszerű találkozóikat azonban még az államtitkárok sem tudják befolyásolni.

Aki kérdez, azt lejáratják

Sokan úgy vélik, hogy bár a földterületek tulajdonosa papíron Mészáros, valójában ezek is Orbán Viktor vagyonát gyarapítják. Erre a legjobb példa az a hatvanpusztai birtok, melyet a felcsúti polgármester Orbán apjának, id. Orbán Győzőnek CZG Kft.-jétől bérel. Mészáros 10 évre előre 150 milliót fizetett a kormányfő édesapjának a több mint 10 hektáros egykori Habsburg-birtok bértetére. Hatvanpuszta ügye akkor került újra a figyelem középpontjába, amikor a miniszterelnök február végén egy olyan fényképet tett közzé a Facebookon, amelyen Nárcisz nevű kuvaszával pózolt. Később kiderült, a kutya gazdájaként fiát, Gáspárt jegyezték be, "lakcíme" pedig Hatvanpusztán van. A területről pár évvel ezelőtt Ferenczi Krisztina írta meg, hogy azt vélhetően nem Mészáros hasznosítja, az épületeket Orbán ízlése szerint újították fel. A felcsúti polgármester egyébként az azóta elhunyt oknyomozó újságírónak kijelentette: mezőgazdasági gépeit tárolja a területen, ezeknek azóta sem látták nyomát. Ferenczi szerint a kormányfő gyakran megfordult a birtokon Lévai Anikóval, s Orbán feleségének könyveit is látni vélte az egyik épületnél. A majorság ügyében az Együtt alelnöke, Juhász Péter többször felvetette, hogy azt valójában Orbán használja. "Különös véletlen", hogy épp ezt követően indult lejáratókampány ellene a kormányközeli médiában.

A tehetséges falu

Mészáros Lőrinc remek munkát végezhet polgármesterként. Legalábbis erre utal, hogy Felcsút töretlenül fejlődik, lassan nincs olyan hónap, hogy ne jelentenének be valamilyen beruházást a falu körül. Legutóbb például egy 6 milliárdos sportcsarnok építését jelentették be a 3,8 milliárdos stadion közelébe -, amely nem mellesleg Orbán Viktor háza mellé épült. A sportcsarnokot javarészt TAO-pénzekből építik meg. Szigetvári Viktor szerint hiába mondja a Fidesz, hogy ez nem közpénz, hiszen az államkincstár helyett Felcsútra kerül a társasági adó. Az Együtt elnöke kifejtette, ennyi pénzt elkölteni egy kis településen teljesen felesleges, 6 milliárd forintból egész Kelet-Magyarország tornaterem-problémáját meg lehetne oldani. Szigetvári úgy látja, túlfejlesztik Felcsútot, az ottani sport ennyit nem ér, "itt egy korrupciónak nevezhető cserekereskedelem zajlik a TAO-pénzekkel". Nemrégiben avatták fel a falu kisvasútját is, amelyre hivatalosan napi 2-7 ezer utast becsültek. A 800 milliós projekt javarészt uniós pénzből valósult meg. Jávor Benedek lapunknak arról számolt be, hogy az EU illetékes szervei vizsgálatot indítottak, mivel a vasutat a várakozásokkal ellentétben napi átlagban 30-an használták. A PM-es európai parlamenti képviselő szerint az eljárás végén akár vissza is fizettethetik a kisvasútra adott 600 milliós támogatást. Ugyanakkor Csepreghy Nándor miniszterhelyettes közölte, a kormány nem tud semmilyen vizsgálatról, őket nem értesítették. A falu a jövőben is fejlődni fog, hiszen a hetekben egy kormányhatározattal 2,2 milliárd forintot adott a kabinet a Bicske és Etyek közti bicikliútra, illetve gasztrosétányt is kiépítenek a Váli-völgyben. A pénzt a rendkívüli tartalékokból veszik el, ráadásul ennyi úgy tűnik nem is elég a teljes beruházásra, ugyanis Orbán Viktor további 1,4 milliárd forint átcsoportosítására kérte fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.

A szentháromság

Mészáros Lőrinc sosem tagadta, abban, hogy idáig eljutott, a szerencse és a Jóisten mellett a Orbán Vikornak is jelentős szerepe volt. Felcsút polgármestere szerint nincs miért magyarázkodnia, hiszen vagyonát saját erejéből, tisztességes eszközökkel szerezte meg: "soha nem privatizáltam, nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg" - mondta korábban Heti Válasznak. Azt is kifejtette, bár egy iskolába járt Orbánnal, de legközelebb csak 1999-ben találkozott vele, és addigra az 1991-ben indított vállalkozásának köszönhetően – több településen építette ki a gázvezeték-rendszert – már vagyonos ember volt. Az Átlátszó munkatársai utánajártak Mészáros állításának, és kiderült, hogy a cégnyilvántartás szerint 1991-ben nem volt tulajdonrésze semmilyen cégben, tehát legfeljebb egyéni vállalkozóként tevékenykedett. 1996-ban azonban megalapította a Celsius 96 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t, amely mélyépítéssel, közúti teherszállítással, valamint vas-, műszaki-, üvegáru kiskereskedelemmel foglalkozott. Mészárosnak 1996 és 2008 között volt résztulajdona a cégben. A vállalatnak legjobb évében, 2002-ben is „csak” 89,8 millió volt a nettó árbevétele, az adózott eredmény pedig 5,3 millió forint lett - osztalékot egyik évben sem vettek fel a tulajdonosok, így biztosan nem ebből a vállalkozásból gazdagodott meg a felcsúti polgármester.

A kormányfő sem tagadta meg a polgármestert, sőt, ahányszor az ellenzék számon kéri Mészáros csodás meggazdagodását, Orbán kiáll bizalmasa mellett. "Nagy bajban lennénk, ha nem lenne ilyen sikeres nagyvállalkozó a környékünkön. Úgyhogy inkább örülünk a sikerének, mi, akik ott élünk" - mondta korábban a parlamentben Orbán Viktor, amikor a Jobbik azzal vádolta, hogy Mészáros az ő strómanja.