Theresa May az egyetlen jelölt Nagy-Britannia élére

Publikálás dátuma
2016.07.11. 15:39
FOTÓ: Jeff J Mitchell/Getty Images
Visszalépett hétfőn a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőválasztási kampányának egyik jelöltje, Andrea Leadsom energiaipari államtitkár. Döntése azt jelenti, hogy jelenleg Theresa May belügyminiszter az egyetlen jelölt a párt vezetői tisztségére és a miniszterelnöki posztra.

Egyelőre nincs egyértelmű menetrend arra, hogy May mikor költözik a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalba, de biztos, hogy a váltás az eredetileg kitűzött szeptemberi dátumnál sokkal hamarabb megtörténik. A Konzervatív Párt élére azért kell új vezetőt választani, mert David Cameron miniszterelnök, a párt jelenlegi vezetője a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette távozási szándékát.

Cameron a bennmaradás mellett kampányolt, ám a brit választók többsége arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. Az utódválasztási folyamat első szakaszában a Konzervatív Párt alsóházi frakciója jelölte ki többfordulós szavazássorozattal a lehetséges két jelöltet az öt induló közül. Theresa May kapta messze a legtöbb voksot, a második helyre az utolsó fordulóban Andrea Leadsom került. May 199, Leadsom 84 szavazatot gyűjtött a döntő frakciószavazáson.

Andrea Leadsom hétfőn közölte, hogy nem kíván részt venni a vezetőválasztási folyamat következő szakaszában - amelyben a párttagok választottak volna kettőjük közül új vezetőt -, és Theresa May "azonnali" miniszterelnöki kinevezését támogatja. Kijelentette: a jelenlegi "kritikus időszakban nagyon nem lenne kívánatos" a kilenc hétig tartó választási kampány.

Andrea Leadsom arra utalt, hogy az eredeti tervek alapján szeptember 9-éig tartott volna a kampány, amelynek végén a 150 ezer regisztrált párttag választotta volna meg a Konzervatív Párt új vezetőjét, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz. Andrea Leadsom "ideális jelöltnek" nevezte Theresa Mayt, és sok sikert kívánt neki.

Leadsom a hétvégén kénytelen volt nyilvánosan elnézést kérni Theresa Maytől, miután a The Times című konzervatív napilapnak nyilatkozva azt mondta: neki mint háromgyermekes anyának szorosabb érdekei fűződnek Nagy-Britannia jövőjéhez, mint Theresa Maynek, akinek nincs gyermeke. A nyilatkozat óriási felháborodást keltett, mivel közismert, hogy a May házaspárnak egészségi okokból nem születhettek gyermekei.

Andrea Leadsom először szavai kiforgatásával vádolta a The Timest, "útszéli újságírásnak" minősítve az interjú közlési módját, de amikor szembesítették a hangfelvétellel, megkövette Theresa Mayt, bár hétfői nyilatkozatában nem tett utalást arra, hogy az esetnek köze volt-e visszalépéséhez. Az utódválasztási folyamat további menetéről a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának rendkívül befolyásos testülete, az 1922 Bizottság dönt.

A bizottságot azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük, illetve ellenzéki időszakokban nem tagjai a konzervatív árnyékkormánynak. A testület - amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe - informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a konzervatív kormány vagy árnyékkormány számára, emellett felügyeli és irányítja a Konzervatív Párt vezetőinek megválasztási folyamatát is.

Graham Brady, az 1922 Bizottság elnöke nem sokkal Andrea Leadsom visszalépésének bejelentése után a váltás menetrendjéről csak annyit mondott, hogy "nem fog kilenc hétig tartani" a vezetőválasztási folyamat, és az új miniszterelnök "az eddig feltételezettnél sokkal hamarabb" hivatalba léphet.

Brady szerint ugyanakkor vannak alkotmányos eljárási kötelezettségek, amelyeknek eleget kell tenni, mielőtt a váltás hivatalossá válik. Ezek közé tartozik, hogy David Cameron távozó miniszterelnöknek, majd utódjának is fel kell keresnie II. Erzsébet királynőt. Cameron távozásáról tájékoztatja az uralkodót, aki ezután a kijelölt utódot - a jelen helyzet alapján minden bizonnyal Theresa Mayt - formálisan megbízza a kormányalakítással.

Theresa May Nagy-Britannia második női miniszterelnöke lesz a három éve elhunyt Margaret Thatcher után, aki 11 évig, 1979-től 1990-ig volt kormányfő. A XX. század brit miniszterelnökei közül Thatcher állt a leghosszabb ideig folyamatosan a kormány élén, és a Konzervatív Párt történetében rekordot döntött azzal is, hogy egymás után három parlamenti választást nyert.

Szerző
Frissítve: 2016.07.11. 19:33

Halottak, rombolás a Nepartak tájfun nyomában - Videó!

Publikálás dátuma
2016.07.11. 15:21
Fotók: Billy H.C. Kwok/Getty Images
Legalább 9 ember meghalt, 18-at még keresnek, miután a Nepartak tájfun a hét végén heves esőzések és erős széllökések kíséretében lecsapott Kína területére - közölte a polgári ügyek minisztériumának közleményére hivatkozva a helyi média hétfőn.

Valamennyi halálesetet a délkelet-kínai Fucsien tartományból jelentették, onnan, ahol a trópusi ciklon Tajvan felől érkezve elérte a kínai szárazföld partjait.

Repülőjáratok és vonatok százainak indulását törölték. Megkezdődött a károk helyreállítása Fucsienben, ahol nemcsak a közlekedésben keletkeztek fennakadások, de sok helyütt áram nélkül is maradt a lakosság. Csaknem ezer épületben keletkezett kár, 16 ezer hektáron ment tönkre részben vagy teljesen a termés, az anyagi veszteség megközelíti a 900 millió jüant (38,2 milliárd forintot).

A Nepartak az ország több pontján csak súlyosbította az esős időszak okozta bajokat elsősorban Dél- és Kelet-Kínában: az elmúlt hetekben 11 tartományban körülbelül 30 millió embert ért kár. A mostoha időjárás közel 200 emberéletet követelt az országban.

A televíziós híradások drámai felvételeken mutatják be a hömpölygő víz okozta rombolást, az elárasztott vidéki településeket, a mindenüket elvesztő kétségbeesett falusiakat. Olyan felvételek is voltak a híradásokban, amelyeken az erős sodrású folyam hordalékába kapaszkodva küzdenek az emberek az életükért, és végül kimentik őket. A központi televízió tanácsot is ad a lakosoknak, hogy mit kell tenniük hasonló helyzetekben, hogy mielőbb partot érhessenek.

A médiában mindennaposak a vízzel beborított városokról, parkoló autókról, elárasztott utakon csónakkal közlekedőkről szóló tudósítások, a közösségi médiában pedig terjednek azok a fotósorozatok, amelyek az éjjel-nappal homokzsákokat töltő és pakoló, vízben álló, víz ellen harcoló katonák erőfeszítéseiről szólnak.

Szerző

Forró háborúra készül a NATO - véli Gorbacsov

Publikálás dátuma
2016.07.11. 14:28
Mihail Gorbacsov FOTÓ: Getty Images, Sean Gallup
A NATO védi a keleti szárnyat, támogatja az afgán biztonsági erőket és Ukrajnát, de Ukrajna csatlakozása nincs napirenden. Mihail Gorbacsov már így is háborús előkészületeket lát.

A NATO hétvégi csúcsértekezletéről ír a Népszabadság:

Jens Stoltenberg főtitkár bejelentette, hogy fenntartják a katonai jelenlétet Afganisztánban, a következő három esztendőben évi egymilliárd dollárral járulnak hozzá az ázsiai ország biztonsági erőinek kiképzéséhez, fenntartásához. 

Stoltenberg a kelet-ukrajnai szeparatisták „politikai, katonai és pénzügyi támogatásának" leállítására szólította fel Oroszországot, és kijelentette, hogy a szövetség nem fogja elismerni a Krím félsziget orosz bekebelezését, ám kiderült, Uktajna NATO-csatlakozása nincs napirenden. Mint ahogyan – a tbiliszi kormányzat reményei ellenére – arról sem érkeztek hírek, hogy Grúzia meghívást kapna a szövetségbe.

A két szovjet utódállam NATO-tagsága ugyanis súlyos reakciókat váltana ki Oroszországból, amelynek haderőmozgását amúgy is agresszívnak értékeli a nyugati katonai tömb, és ezzel indokolja a balti államok, valamint Lengyelország védelmének megerősítését.

Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök viszont éppen a varsói döntésekben lát támadó szándékot. „A NATO megkezdte az előkészületeket, hogy a hidegháborút forró háborúvá alakítsa át" – mondta az Interfax hírügynökségnek, az orosz külügyminisztérium közleménye pedig azt hangoztatja, hogy a nyugati katonai tömb nem létező keleti fenyegetést akar elhárítani, és a NATO-Oroszország Tanács szerdán esedékes újabb ülésén magyarázatot várnak e tervekre.

A teljes cikket itt olvashatja!

Szerző