Előfizetés

Civil cégek is keresnek robbanószerkezeteket a Hortobágyon

Publikálás dátuma
2016.07.11. 12:36
MTI FOTÓ: Czeglédi Zsolt
Magyarországon jelenleg tíz-tizenkét cég foglalkozik lőszer- és aknamentesítési feladatokkal, a hortobágyi munkán körülbelül ezeknek a fele kint van – állította a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. egyik vezetője a Magyar Nemzetnek. (Ez a cég is dolgozott a bombavető téren.) A társaság honlapján azt írja, hogy munkatársai több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek lőszermentesítés terén, melyet a Magyar Honvédség tűzszerész­egységénél, valamint az ORFK tűzszerészszolgálatánál szereztek.

A neve elhallgatását kérő vezető szerint már a felderítés első időszakában, 2013 nyarán világossá vált, hogy a talaj a vártnál jóval nagyobb mennyiségben rejt robbanóanyagot, mindez felkészületlenül érte a megrendelő Hortobágyi Nemzeti Parkot, így az aknamentesítési munkákba további szakembereket kellett bevonni - olvasható a Magyar Idők összefoglalójában.

Mit csinálhatnak a civilek és mit a honvédség?

A honvédelmi miniszter minap reagált az MSZP által felvetettekre, hogy valóban "alvállalkozásban" végzett-e tűzszerészeti tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyon. Simicskó István azt mondta: a Magyarországon talált robbanószerkezetek, bombák hatástalanítása, megsemmisítése a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának a feladata. Más ezt nem végezheti el - mondta a miniszter, hozzátéve: ha egy cég keresőmunkát végez, a feltáró, megsemmisítő munka akkor is mindig a tűzszerészek felelőssége. A törvény nevesíti őket erre a feladatra - tette hozzá.

Mi áll a sietség hátterében?

Megírtuk:  a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén csaknem 3 milliárd forint értékű fejlesztés keretében, két szakaszban valósulna meg az egykori bombázó lőtér rehabilitációja, az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában. A Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag, Hortobágy települések külterületén található egykori bombázó lőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A projekt keretében összesen csaknem 4200 hektár bombázással érintett célterületet és védőzónát rehabilitálnának.

A teljes terület mentesítését a 2016. május 31-i véghatáridőig kellett volna elvégezni, de ez nem sikerült – épp a terület fokozott veszélyessége miatt – tájékoztatott forrásunk. Valószínű – mondta informátorunk -, hogy a késedelemről a kormány nem tájékoztatta az EU-t, azért sürgették a mentesítést, hogy ne derüljön ki a csúszás. Mivel a projekt késésben volt, fokozott terhelés nehezedett a terepen dolgozó tűzszerészekre.

A projekt tervezett teljes befejezése ugyanis 2018. május 30., ekkora kellene az egész területet rehabilitálni. Az eredeti – már mentesített - felszínből kiemelkedő hangárimitációkat, céldombokat kellene elbontani, a becsapódott lövedékek okozta tájsebeket betemetni – mintegy 5000 bombatölcsér nyomait - a tölcsérekből kirobbant anyag visszaterítésével, valamint a helyben kijelölt helyekről szállított anyag felhasználásával. A területet később mezőgazdasági célra kívánják használni.

A Jobbikot segíti Simicska?

Publikálás dátuma
2016.07.11. 11:44
Simicska Lajos FOTÓ: Molnár Ádám
Simicska Lajos környezetéből többen is megerősítették a Népszabadságnak, hogy a választásig hátralévő két évben valamilyen formában a Jobbikot fogják segíteni. Mint azt hangsúlyozták, ez nem jelent feltétlenül személyes szimpátiát a párt elnöke, Vona Gábor iránt.

Pusztán arról van szó, hogy az Orbánnal nyíltan szakító egykori fideszes pártpénztárnok politikai ellensúlyt szeretne képezni, és erre a Jobbiknál alkalmasabbat nem lát a pályán.

„Viktorral szembeni haragja semennyit nem enyhült az elmúlt évben" – mondta róla közeli ismerőse. Ennek ellenére a politikai helyzetet állítólag hideg fejjel elemzi. Nem csak a miniszterelnök elleni bosszúja vezeti – vitájuk után állítólag többször kijelentette, hogy ő emelte fel, ő is fogja megbuktatni.

A Népszabadság úgy tudjahogy, a vállalkozó médiája ősztől az eddiginél is nagyobb teret biztosíthat majd a jobbikos politikusoknak, a 2018-as kampányban pedig plakátcégei siethetnek a párt segítségére.

Egy magas rangú, neve elhallgatását kérő szocialista politikus is elismerte a Népszabadságnak, hogy
az MSZP is próbálta megszerezni a vállalkozó támogatását, de nem járt sikerrel. Bár az új elnököt, Molnár Gyulát Simicska emberei még a 2010 előtti időszakból ismerik, az üzletember környezetében jelenleg úgy vélik, az MSZP-ből mára kifogyott a lendület, így „jobb híján” a Jobbikra tesznek.

A teljes cikket itt olvashatja!

Jogálom? Hol élünk?

Vagy álmodunk, emberek? Ott voltam a minap a gyönyörű Ligetben, ahol már több, mint 70 éve élveztem a szép, a csodálatos fákat, a madarak énekét. Ott voltam, mert nem tudtam elfogadni, hogy a pesti emberek véleményének kikérése nélkül tönkre merik tenni mindezt. De itt, Orbánisztánban minden lehetséges. Odavezényelnek 200 rendőrt, nem akarom leírni a hatalmas káoszt, ami ott volt, meg azt sem, hogy még egy országgyűlési képviselő jelenléte sem érdekelte a rendőröket. Mindenki, aki ott volt a Ligetben, látta, hogy ennek a gyönyörű csodálatos helynek hamarosan vége lesz, mert " a szakemberek" úgy döntöttek, hogy be kell építeni a budapestiek egyik legszebb büszkeségét. Baán kormánybiztos kiadott egy nyilatkozatot a történtek után: "a kiürítés nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítás jogának csorbítását, hiszen az aktivisták szabadon gyakorolhatják ezt a jogukat a Városliget azon területén, amelyek nem építési-, bontási-, vagy munkaterületek." Értik ezt? Az egész a mai Magyarország legnagyobb szégyene, ami történik. Még a kommunisták sem engedtek meg maguknak ilyesmit.