Pert bukott a Pesti Srácok

Első fokon pert nyert a Pesti Srácok fideszes híroldallal szemben Gyetvai Viktor, a Független Diákparlament egyik alapítója - írta a hirkut.hu.

A kormányközeli hírportál még a májusban tartott Rendkívüli Országos Diákfórum után közölt lejárató cikket az eseményt szervező Független Diákparlamentről. Állították, Gyetvai részt vett a netadós tüntetés utáni Fidesz-székház elleni ostromban, és eközben elvitték a rendőrök. A hír azonban nem igaz, a portál az ellene indított helyreigazítási pert elveszítette, öt napjuk van, hogy helyreigazítást közöljenek. A Pesti Srácok ügyvédje egy olyan érveléssel is előállt, hogy "ha a rendőrök valakit bárhonnan előállítanak az már elegendő bizonyíték amellett, hogy az illető megsértette a közrendet".

Szerző

Elpusztulnak a fák a Széll Kálmán téren - Reagált a BKK

Publikálás dátuma
2016.07.10. 20:25
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nem csitulnak a botrányok a Széll Kálmán téri milliárdos beruházás kapcsán, a csúszós és életveszélyes díszburkolat után a járókelők azt szúrták ki, hogy egyre csak pusztulnak ki a fák a régi Moszkva téren. A BKK szerint ennek oka az elmúlt hetek esőzései voltak.

Korábban a Liberálisok is felhívták a figyelmet arra, hogy a Széll Kálmán téri betonjárda "halott fákkal" lett teli. Mint korábban írták, néhány hét alatt kiégett a téren lévő számos fa, mert nem jó konstrukcióban, nem jó tervek alapján telepítették őket. Szabadai Viktor hozzátette, hogy a főpolgármesternek háromszor kéne meggondolnia, hány fa kivágását engedélyezi, ha az új fákat ilyen minőségben telepítik.

A liberális politikus azt is felidézte, hogy a bérletpénztár elhelyezését nem sikerült megoldani az 5,3 milliárd forintból, a tér átadása után néhány nappal pedig már a díszburkolatot kellett feltörni, mert az esőzések miatt életveszélyesen csúszott. De nem ekkor volt a fejlesztéssel az első probléma, május elején ugyanis a szökőkút vízellátó rendszere szorult javításra.

Mindezek után az Index olvasója szúrta ki, hogy kiszáradnak a fák a téren. Ezután a portál megkereste a BKK-t, hogy választ kapjon a pusztulásra. Itt elmondták, hogy a fák ültetésekor a lehetőségekhez képest a legnagyobb ültető gödröket alakították ki, de a tér adottságai miatt az eredeti talaj csak csekély mértékben vízáteresztő. Emellett a téren a kivitelezés miatt is megmarad a talajvíz, amit a föld nem ereszt át. A BKK-nál azt is hozzátették, hogy az elmúlt hetek esőzései is hozzájárultak a fák kiszáradásához.

A fákra egyébként 3 éves garanciát vállalt a faültető cég, így hamarosan kicserélik az elpusztult növényeket - olvasható a portálon.

Szerző

Dönt a gyülekezési jogról az Alkotmánybíróság

Publikálás dátuma
2016.07.10. 20:11
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Egy devizahiteles demonstrációsorozat kapcsán gyülekezési jogi kérdésekben benyújtott alkotmányjogi panasz ügyében tart nyilvános határozathirdetést az Alkotmánybíróság (Ab) kedden - közölte Bitskey Botond, a testület főtitkára.

A 2014. december 19-i demonstráció-sorozat egyik résztvevője által benyújtott alkotmányjogi panasz a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntését támadta. A rendőrség, majd a bíróság "megtiltotta" ugyanis a tüntetést a Kúria épülete előtt, illetve a Cinege utcában, a miniszterelnök otthonánál, mert a rendezvény megtartása a Kúria zavartalan működését veszélyeztetné, illetve mások jogainak és szabadságának sérelmével járna. Az indítványozó arra hivatkozott, hogy a Kúriánál már többször tartottak hasonló rendezvényt, amelyek bejelentését a rendőrség tudomásul vette. A Cinege utcai helyszínnel kapcsolatban az indítványozó szerint a legfontosabb kérdés az, hogy alkalmazható-e előzetes tiltási okként a gyülekezési törvény azon rendelkezése, mely szerint a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével.

Szerző