Baleset miatt nagy a torlódás az M7-esen

 Több kilométeres torlódás alakult ki az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalán péntek délután Martonvásár térségében, ahol két gépjármű ütközött össze - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A balesetben, amely a 30-as kilométerszelvényben történt, senki sem sérült meg. Az autópálya érintett szakaszán nincs forgalomkorlátozás, ennek ellenére két-három kilométeres a torlódás. A rendőrség a tárnoki lehajtótól a 7-es főút használatát javasolja. A rendőrség azt is közölte, hogy onnan néhány kilométerre, Pázmánd térségében is baleset történt: egy gépkocsi szalagkorlátnak ütközött. A Balaton felé vezető oldalon itt jelenleg egy forgalmi sáv járható.Szerző
Témák
baleset M7

"Informális Ligetcsúcs" - A kormánypárti képviselőket nem érdekelte

Publikálás dátuma
2016.07.08. 15:57
Népszava fotó/Tóth Gergő
A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt nem volt határozatképes az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának péntekre összehívott ülése, ezért a testület többi tagja Sallai R. Benedek LMP-s elnök javaslatára "informális ülésen" hallgatta meg a meghívott környezetvédő szervezeteket a fővárosi kiemelt beruházások és a budapesti zöldterületek megóvása ügyében - adja hírül az MTI.

Az ülésen csak a bizottság ellenzéki tagjai jelentek meg: a jobbikos Kepli Lajos és az MSZP-s Heringes Anita. Sallai R. Benedek az ülés összehívását indokolva hangsúlyozta: a fővárosban zajló események, a csaknem kétmillió ember életminőségét befolyásoló zöldfelületek védelme olyan fázishoz érkezett, hogy ezt már nem fővárosi, hanem országos ügyként kell kezelni. Köszönetet mondott a városligeteket védő civileknek, hogy ellátták azt a feladatot, amit a politika nem tudott, védték a mindenki számára fontos értékeket.

Halálra ítélt fák
Liget-projekt 600-800
Orczy kert 130
Római parti mobilgát 1500
József Nádor téri mélygarázs 24*
Kossuth tér 200 *
Dagály fürdő 100*

A fővárosi beruházások természetvédelmi vonatkozásait sorolva azt mondta: a Liget-projektben 600-800 fát, az Orczy kertben 130 fát akarnak kivágni, a Római parti mobilgát miatt 1500 fa és 3 kilométer hosszú természetes föveny kerül veszélybe, míg a József Nádor téri mélygarázs miatt 24 fát, a Kossuth téren több mint 200 fát vágtak ki, a Széll Kálmán téren is az összes fa erre a sorsra jutott, a Dagály fürdő esetében pedig több mint 100 fa kivágásáról van szó. Ez lassan a jelenlegi kormány Tubes-ügye lesz - jegyezte meg.

Mivel a bizottság nem volt szavazatképes, az elnök berekesztette az ülést, amely informális ligetcsúcsként folytatta munkáját: meghallgatták a Greenpeace Magyarország Egyesület, a Levegő Munkacsoport, a Védegylet és a Ligetvédők képviselőit, valamint a megjelent ellenzéki politikusokat. Az ülésre meghívták a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium képviselőjét is, de ők levélben jelezték, hogy hatáskör hiánya miatt nem jelennek meg - közölte Sallai R. Benedek.

Heringes Anita, az MSZP képviselője a fideszes tagok távolmaradásával kapcsolatban azt mondta: úgy látszik fontosabb nekik a nyaralás, mint az, hogy az ország ügyeivel foglalkozzanak, ugyanakkor azt javasolta, jövő hétre is kezdeményezzenek bizottsági ülést, hátha azon már részt tudnak venni a kormánypártiak is. Hozzátette: a "kopaszok" lassan jelképévé válnak a fideszes kormányzásnak. Szerinte a kormánypártiak a Városliget és a Római part ügyében ráerőszakolják véleményüket a budapestiekre, ahelyett, hogy egyeztetnének.

Kepli Lajos, a Jobbik képviselője szerint a Liget-projekt nem zuglói, nem budapesti és nem is csak zöld ügy. Úgy vélte: a kormány 2010 óta fokozatosan és tudatosan építi le a zöldügyekkel kapcsolatos szervezetet, ami közös kiállásra készteti az ellenzéki pártokat. Ne hagyjuk a zöld érdeket és ezen keresztül a demokráciát kipusztítani Magyarországról! - jelentette ki.

Karácsony Gergely (PM) zuglói polgármester szerint a kormánypárti képviselők azért nem jelentek meg az ülésen, mert nincsenek érveik a Liget-projekt és más kormányzati beruházások mellett. Hangsúlyozta: nem volt érdemi egyeztetés a beruházásról, ugyanakkor a Városliget sorsáról korábban volt széles körű párbeszéd, amelyet két legitim dokumentum is bizonyít. Az egyik a 2012-ben, a fideszes Papcsák Ferenc vezette kerületi önkormányzat által elfogadott zuglói építési szabályzat, amely szerint a Városliget nem beépíthető. "Itt egy kutyaólat sem lehet építeni, nemhogy 70 ezer négyzetméternyi múzeumi negyedet" - fogalmazott. A másik pedig az előző Fővárosi Közgyűlés által elfogadott Budapest 2030 stratégia, amely szerint a Városliget közpark jellegét kell megerősíteni, miközben a turisztikai desztinációkat szét kell szórni a városban. Jelezte: a PM kezdeményezte az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, hogy a Liget-törvényt hatályon kívül helyezhessék.

Csák Gergely, a Ligetvédők képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Városligetben tiltakozókat erőszakkal távolították el a hivatalosan bejelentett tüntetési helyszínekről. Arra kért mindenkit, aki józanul gondolkodik, hogy "saját testével" védje a városligeti fákat, mert szerinte nem maradt más eszköz, csak a polgári engedetlenség.

Schmidt Hajnalka, a Greenpeace Magyarország vezetője hangsúlyozta: az elmúlt hetek drámai eseményei megerősítették abban, hogy a Városliget és a városi zöldterületek védelmével kapcsolatban valódi társadalmi egyeztetést kell kezdeni. Jelezte: ezzel kapcsolatban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek is írtak levelet. Szerinte egyértelművé vált, hogy Budapest lakosságának több mint 80 százaléka közparkként akarja megtartani a Városligetet és a szakemberek is ezen a véleményen vannak.

Csárdi Antal, a fővárosi közgyűlés LMP-s tagja szemléletváltást sürgetett, mert szerinte nem mehet tovább, hogy a város és az ország vezetői nem hallgatják meg az emberek véleményét, és civileket bántalmaznak, félemlítenek meg. Ezt a barbár vezetési stílust el kell felejteni - jelentette ki.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke azért tartotta fontosnak a Városliget védelmét, mert Budapesten - nyugat-európai összehasonlításban - rendkívül alacsony a közcélú zöldterületek aránya. Jánosi András pedig a Védegylet képviseletében a római-parti mobilgát megépítésére vonatkozó tervet. Sallai R. Benedek a felszólalások után azt ígérte, megvizsgálja a helyi védetté nyilvánítási eljárás és a természetvédelmi törvény módosításának lehetőségeit, egyeztet a Fidesszel egy következő bizottsági ülés megtartásáról, valamint a következő két évben hadat üzen a "kiemelt kormányzati beruházás nevű intézménynek".

Véleményekből már van elég
Civilek - köztük a ligetvédők -, szakemberek, politikusok már többször is megfogalmazták álláspontjukat a Liget-projekttel kapcsolatban. Az elmúlt időszakban három közvélemény-kutatás is született, legutóbb épp a Greenpeace megbízásából készült Medián kutatás jutott arra, hogy a budapestiek 81 százaléka elutasítja, hogy új épületeket, múzeumokat építsenek a parkba.
Ezt megelőzően a Városliget Zrt. készíttetett egy felmérést az Ipsos Zrt.-vel, az eredményeket azonban nem tették teljes egészében közzé, csupán olyan részeredményeket közöltek, amik a Liget-projektet pozitív fényben tüntetik fel (pl. a válaszadók 75 százaléka támogatja, hogy radikálisan csökkenjen az autóforgalom a parkban). A teljes kutatásért közérdekű adatigénylést nyújtott be az Átlátszó.hu, a Városliget Zrt.-nek július 16-ig van ideje kiadni az eredményeket.
Még januárban a Levegő Munkacsoport is közvélemény-kutatást készíttetett: a fővárosiak 75 százaléka egyetértett azzal, hogy a Városligetben ne legyenek új építmények. Érdekesség, hogy ezt a kutatást is az Ipsos Zrt. készítette.

Szerző
Frissítve: 2016.07.08. 19:23

Dr. Kocsis Máté jóízűen buzizik a Facebook-on

Publikálás dátuma
2016.07.08. 14:55
Népszava fotó
Na jó, szóval mondogatjuk ugye, hogy már semmin sem lepődünk meg. Azért tegyünk egy próbát. Doktor Kocsis Máténak, a VIII. kerület polgármesterének, a Fidesz budapesti elnökének kedve támadt egyet posztolni a közösségi portálra. Ungár Klára lapuknak elmondta: Kocsis Máté továbbra is folyamatosan provokál engem és az ügyvédemet, megpróbál olyan kijelentéseket tulajdonítani nekünk, amiket nem is mondtunk.

Ungár Klároly ügyvédje, dr. Nehéz-Posony Márton (aki egyébként szintén homokos) az alábbi üzenettel örvendeztette meg az ügyvédünket: haladéktalanul fizessék meg számára a lebuzizós ügyért járó 150 ezer forintot, mert különben - figyelem! -, a sajtóhoz fordul. :) Látom, ez a buta liberális szokás, a sajtóval fenyegetőzés nagyon megy, de megnyugtathatom, a perköltséget nem azėrt szokták kifizetni, mert valaki a sajtóhoz fordul, hanem azért, mert a bíróság így döntött. Mi is így teszünk. (Klári bácsiról amúgy láttunk a homofóbia ünnepén, a pride-on készült fotót, be volt szappanozva, de víz meg sajnos sehol nem volt...)

 

update: miután a sajtón végigfutott a bejegyzés, Dr. Kocsis Máté oldala eltűnt a közösségi portálról. Valamivel később pedig ez jelent meg a fideszes potentát Facebook-oldalán: 

Kocsis vádjaira Nehéz-Posony a bejegyzés alatt egy kommentben már reagált, de a bejegyzés törlése miatt újra posztolta oldalán.

Kocsis Máté továbbra is folyamatosan provokál engem és az ügyvédemet, megpróbál olyan kijelentéseket tulajdonítani nekünk, amiket nem is mondtunk - reagált lapunknak Ungár Klára, miután a VIII. kerületi polgármester Facebook-posztjában újra kikelt a liberális politikus és jogi képviselője ellen. Kocsis hétről-hétre bizonyítja, hogy homofób - fogalmazott Ungár, hozzátéve: ennek több oka lehet, például az öngyűlölet is, amiért végtelenül sajnálja őt. 

Szerző