Előfizetés

Lázárt megerősítheti Orbán döntése

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.07.07. 23:00
A miniszterek nem, csak feladataik szaporodnak FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Felforgatja a kormányzati struktúrát Orbán Viktor. A kancelláriaminiszter tegnap bejelentette, a kormányon belül két kabinet, egy gazdasági és egy stratégiai jön létre a jövőben.

Nem „beszélgető fórum” lesz, hanem formális döntéshozó fórum, aminek jogi relevanciával bír a tevékenysége. Lázár János ezt állította a Kormányinfón, ahol bejelentette, a kormányon belül a jövőben két kormánykabinet jön létre, egy gazdasági és egy stratégiai. Mindkettőt miniszter vezeti majd, döntéshozó és döntés-előkészítő szervekről van szó. Orbán Viktor elhatározása alapján témák, feladatok tartoznak majd a testületekhez. A két kormánykabinet létrehozására a Miniszterelnökség vezetője szerint azért van szükség, mert „a hetente néhány órás kormányülések nem alkalmasak arra, hogy megfelelő mélységben, a szakpolitikai érdekeket kellően figyelembe vegyék, és még gyorsan döntsenek is róluk”.

Lázár beismerte, hogy az utóbbi hat év kormányzati munkájának értékelésekor jutottak arra a következtetésre, hogy hatékonyabban kell dolgozniuk, ha 2018-ban is választást akarnak nyerni. A legfontosabb ügyekről érdemes hosszabban tárgyalni, sőt a döntéseknél a társadalom véleményét is figyelembe kell venni. Orbán Viktor az előző kormányülésen vázolta a kabinetekre vonatkozó elképzelését, azt is bejelentette, kiket nevez ki a testületek élére, a kancelláriaminiszter azonban neveket nem volt hajlandó mondani, mivel az a miniszterelnök dolga lesz. Annyit azért elárult, "nekem úgy tűnik, hogy több munkám lesz, mint eddig, (...) érintett vagyok a két kabinet tevékenységében". Azt is elmondta, az ügyben egyetért Orbánnal, amikor viszont arról kérdezték, nem ő készítette-e a kormánykabinetek koncepcióját csak annyit válaszolt, ez legyen a miniszterelnök titka. A testületek strukturális kérdéseiről a következő, július 20-i kormányülésen tárgyalnak, Orbán nyilván ezután jelenti majd be, melyik két miniszter vezeti a sokak szerint kis kormányként működő testületeket. Forrásaink szerint a gazdasági kabinetet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vezeti majd. Minisztereket várhatóan nem cserél Orbán, de helyettes-államtitkári szinten lehetnek még változások.

A miniszterek nem, csak feladataik szaporodnak FOTÓ: TÓTH GERGŐ

A miniszterek nem, csak feladataik szaporodnak FOTÓ: TÓTH GERGŐ

Egyéb részleteket nem árult el, mert többre nem kapott felhatalmazást, de a Kormányinfón elhangzottakból kiderült, hogy Lázár nem gyengült, hanem sokkal erősebb lett. Értesülésünk szerint az ő elképzelése volt, hogy bizonyos területeket ezen túl ne a Miniszterelnökség államtitkára felügyeljen, hanem kormánybiztos, így nevezte ki a kormányfő Bártfai-Mager Andreát. A miniszter utalt arra, hogy a nemzeti közműszolgáltatót létrehozták, az ő minisztériumában szinte csak problémás ügyekkel foglalkoznak, ha valamit megoldottak, átadják másnak. A szolgáltatót ezért vitték el tőlük.

"Magyarországon a biztonság a legfontosabb kérdés, nem csak Európát, saját magunkat is védjük" - fogalmazott a miniszter az illegális bevándorlás kapcsán. Véleménye szerint ennek rovására semmilyen kompromisszum nem képzelhető el. Ellenőrzés nélkül nem jöhet senki, csak olyan, akit Magyarország beenged a határon és hozzájárul a tartózkodásához. Vélhetően a kvótareferendum kampányának a részeként a reménybeli szavazóknak azt üzente, meg kell védeni a jogunkat, hogy eldönthessük, kit engedünk be, meg kell védeni a határokat, ezért volt szükség az erre vonatkozó jogszabályok átalakítására. Természetesen arra is, hogy mindenki elmenjen majd voksolni és szavazatával a kormány menekültellenes álláspontját erősítse. Méltánytalan európai politikusok és nemzetközi szervezetek részéről Magyarországot vádolni, szolidaritást számon kérni rajta - fogalmazott. Mi lenne az igazi szolidaritás, ha nem az, hogy Magyarország - nagyrészt saját forrásból - védi Európa határait, és megpróbálja feltartóztatni azokat, akik kontroll és papírok nélkül akarnak idejönni? - tette fel a kérdést. Közölte: a kormány felkészült a ma kezdődő NATO-csúcstalálkozóra. A NATO két éve úgy döntött, hogy jelentősen növelni kell a védelmi kiadásokat, és Magyarország honvédelmi forrásai 20 százalékkal növekedtek 2010-hez képest. Bár ez még messze van a szövetség elvárásaitól, az első lépéseket megtették az utóbbi években, és ezt folytatják is.

A referendumról a kabinet legutóbbi ülésén is tárgyaltak, hiszen annak előkészítéséért és lebonyolításáért a kormányzathoz tartozó szervezetek felelősek. Az osztrák-magyar határon kialakult lehetetlen helyzet miatt folyamatosan konzultálnak az osztrák rendészeti szervekkel. Lázár szerint Magyarország semmi olyat nem tesz, ami akadályozná a magyar-osztrák együttműködést és igyekeznek megoldást találni a helyzetre. "Az osztrák-magyar konfliktusoknak komoly történelmi hagyományuk van" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: ezek a viták mindig megegyezéssel végződnek. Orbán meghívta Budapestre Christian Kern osztrák kancellárt, aki várhatóan a következő hetekben ide látogat, és folyamatos belügyi együttműködést alakítanak ki, hogy az elkerülhetetlen ellenőrzések a legkisebb kellemetlenséget okozzák azoknak, akik az országhatárra érnek.

Mégis meneszthetik a Szakály Sándort, bár a Veritas főigazgatójáról Lázár a múlt héten még azt mondta, munkája ellen nincs kifogása, ezért nem váltja le. Lapunk kérdésére viszont a miniszter elismerte, a Kormányinfó után fogadja Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét és a találkozón Szakályról is szó lesz. Kiderült, a miniszterelnök találkozni fog a zsidó szervezetek vezetőivel, tegnap részben ezt készítették elő. A Mazsihisz korábban kérte már a Veritas főigazgatójának leváltását, tegnap pedig úgy tudjuk, Lázárnak elmondta, a nemzetközi zsidó szervezetek is aggódnak amiatt, hogy levéltári anyagok kerülhetnek az intézethez. Szakály korábban a magyar állam által elvégzett, Kamenyec-Podolszkij-deportálásokat aposztrofálta idegenrendészeti eljárásnak. Legutóbb pedig az 1920-as numerus clausus törvényről nyilatkozta, hogy nem volt jogfosztó, csak jogkorlátozó. A Kormányinfón Lázár egyértelművé tette, hogy a Sorsok Háza projekt a híresztelésekkel szemben nem kerül más minisztériumhoz. Ez kényes kérdés, amelyből nem lehet a magyar zsidóságot kihagyni - vélekedett. Hozzátette: ha a konszenzus megteremtése öt évig tart, akkor ez hosszú folyamat lesz, "amíg nem tudunk konszenzusra jutni, addig nincs értelme sietni". Elképzelhetetlen, hogy a magyar zsidóság legsúlyosabb tragédiájáról az ő véleményükkel ellentétesen szülessen emlékhely.

És még...
- Lázár továbbra is ragaszkodik, ahhoz az álláspontjához, hogy lehet kritikus magánvéleménye Magyarország uniós tagságával kapcsolatban
- Több fővárosi kulturális beruházásról döntött a kormány.
Az Országos Széchényi Könyvtár főépületét felújítják, erre hivatalos tervpályázatot írnak ki, emellett nagy raktárépületet kap az intézmény, várhatóan Piliscsabán. Döntöttek arról is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum "használatába ajánlják" a józsefvárosi Palotanegyed több épületét, közöttük pedig visszaállítják, növelik a zöldfelületeket. Mintegy 25 milliárd forintból felújítják az Operaház főépületét, a Természettudományi Múzeumnak pedig új központi épületet keresnek."Lázár kérjen bocsánatot" - Reagált az MSZP a Kormányinfóra

Lázár János a mai Kormányinfón egy 2010 óta folyamatosan erősödő honvédség képét vázolta fel, amikor a védelmi kiadások mértékéről beszélt. Több szerénységet várunk el annak a kormánynak a miniszterétől, amely a Magyar Honvédséget odáig juttatta, hogy az még a köztársasági elnöknek, azaz saját főparancsnokának hivatalos útjához sem képes üzemképes repülőgépet biztosítani! - reagált Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke Lázár János Kormányinfójára.

Az Orbán-kormány nemhogy folyamatosan növelte, hanem történelmi mélypontra csökkentette a védelmi kiadásokat, amelyek idén sem érik el a GDP 1 %-át. A brutális forráskivonás elkeserítő következményei mindenki számára nyilvánvalóak: elmaradt fejlesztések, döbbenetes mértékű vagyonvesztés, repülőbalesetek sora, megszűnés határán vegetáló helikopter- és szállítórepülő-képesség, óriási, ötezer főt meghaladó létszámhiány. Eközben sorra látnak napvilágot a Hende Csaba miniszterségéhez kötődő botrányok, mint a zavaros helikoptervásárlási ügylet vagy legutóbb a felmondott biztosítási szerződések ügye.

A Magyar Honvédséget nem megerősítették, hanem elsorvasztották, miközben Magyarország biztonsági környezete drámaian romlott. A védelmi költségvetés most megkezdett növelése így egyelőre még nem több puszta kárenyhítésnél.

Ha Lázár János az elmúlt hat év védelmi politikáját akarja értékelni, akkor győzelmi jelentés helyett kormánya nevében kérjen inkább bocsánatot! - szólította fel a kancelláriaminisztert a szocialista képviselő.

"Lázár kérjen bocsánatot" - Reagált az MSZP a Kormányinfóra

Lázár János a mai Kormányinfón egy 2010 óta folyamatosan erősödő honvédség képét vázolta fel, amikor a védelmi kiadások mértékéről beszélt. Több szerénységet várunk el annak a kormánynak a miniszterétől, amely a Magyar Honvédséget odáig juttatta, hogy az még a köztársasági elnöknek, azaz saját főparancsnokának hivatalos útjához sem képes üzemképes repülőgépet biztosítani! - reagált Harangozó Tamás, a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke Lázár János Kormányinfójára.

Az Orbán-kormány nemhogy folyamatosan növelte, hanem történelmi mélypontra csökkentette a védelmi kiadásokat, amelyek idén sem érik el a GDP 1 %-át. A brutális forráskivonás elkeserítő következményei mindenki számára nyilvánvalóak: elmaradt fejlesztések, döbbenetes mértékű vagyonvesztés, repülőbalesetek sora, megszűnés határán vegetáló helikopter- és szállítórepülő-képesség, óriási, ötezer főt meghaladó létszámhiány. Eközben sorra látnak napvilágot a Hende Csaba miniszterségéhez kötődő botrányok, mint a zavaros helikoptervásárlási ügylet vagy legutóbb a felmondott biztosítási szerződések ügye.

A Magyar Honvédséget nem megerősítették, hanem elsorvasztották, miközben Magyarország biztonsági környezete drámaian romlott. A védelmi költségvetés most megkezdett növelése így egyelőre még nem több puszta kárenyhítésnél.

Ha Lázár János az elmúlt hat év védelmi politikáját akarja értékelni, akkor győzelmi jelentés helyett kormánya nevében kérjen inkább bocsánatot! - szólította fel a kancelláriaminisztert a szocialista képviselő.