Foci Eb 2016 - Könnyeivel küszködött Ronaldo

Publikálás dátuma
2016.07.07. 21:07
Cristiano Ronaldo (balra) utolérte az örökös góllövőlista élén a francia Michel Platinit FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Portugália jutott elsőként a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság fináléjába, miután az elődöntőben 2-0-ra verte Walest. A sikerben főszerepet vállalt Cristiano Ronaldo, aki góllal és gólpasszal vette ki a részét a győzelemből. A háromszoros aranylabdás játékos a mérkőzés után elérzékenyült.

Egyetlen sikerre van attól Portugália, hogy történelme során első ízben elhódítsa a labdarúgó Európa-bajnokság serlegét. Legközelebb a győzelemhez 2004-ben, a hazai rendezésű kontinenstornán jártak a luzitánok, ám a fináléban 1-0-s vereséget szenvedtek Görögországtól.

Tizenkét év után ismét a fináléba jutottak Fernando Santos legényei, miután az elődöntőben Ronaldo és Nani góljával 2-0-ra legyőzték a torna meglepetéscsapatát, az újonc Walest. A háromszoros aranylabdás, Real Madrid klasszis három találatnál jár az idei Eb-n, összesen pedig már kilencszer volt eredményes a kontinensviadalok történetében, ezzel utolérte az örökös góllövőlista élén a francia Michel Platinit.

„Remélem, ezúttal a boldogságtól sírunk a döntő végén – mondta könnyeivel küszködve Ronaldo. – Mindig is nagy álmom volt, hogy Portugáliával nagy trófeát nyerjek. Egyre közelebb vagyunk ehhez, és hiszem, hogy megnyerjük a finálét. Rengeteg munkával, alázattal, önfeláldozással – mint ahogy egész karrierem során dolgoztam – végrehajthatók az ilyen nagy tettek. Erről álmodtunk a kezdettől fogva. Hosszú utat tettünk meg, és még mindig állva vagyunk, de hittük, hogy képesek vagyunk erre. Voltak nehéz pillanataink, de mindig is mondtam, hogy jobb egy gyengébb kezdés és egy erős hajrá. Megérdemeljük: a játékosok, az edző, a kiváló munkát végző orvosi stáb. Még semmit sem nyertünk meg, de az álmunk még él.”

Madridi csapattársa, a walesi Gareth Bale méltatta a háromszoros aranylabdás játékost. Mint mondta, igazi ragadozó, hihetetlenül érzi a kaput. „Megfogtak minket, ahogy kellett, elismerésem. Alig kerültünk helyzetbe. Nem bánunk semmit. Büszke nemzet képviselői vagyunk, büszkék arra, amit elértünk. Természetesen szerettünk volna döntőt játszani, de ez nem a mi napunk volt. Csalódottak vagyunk, de összekapjuk magunkat, és megint jó lesz a hangulat. Senki sem várta tőlünk ezt a szereplést.”

A portugál siker után tízezrek ünnepeltek Lisszabonban. A Marques do Pombal téren egészen tegnap reggelig tartott a buli, amelyet autós felvonulás és hangos dudaszó kísért. A nemzeti színekbe, pirosba és zöldbe öltözött drukkerek egész éjjel táncoltak és énekeltek. A portugálok otthon, kocsmákban, vagy a tereken felállított óriáskivetítőkön nézték az elődöntőt, az egyik piacon kialakított ilyen zónában a rendőrség számítása szerint nagyjából 15 ezer szurkoló gyűlt össze.

A döntőt vasárnap 21.00 órakor játszás, Portugália ellenfele pedig a Németország-Franciaország találkozó győztese lesz.

Elődöntő
Portugália-Wales 2-0 (0-0)
Lyon, Parc Olympique Lyonnais, 55 679 néző, Jv.: Eriksson (svéd)
PORTUGÁLIA: Rui Patrício – Cédric, Bruno Alves, Fonte, R. Guerreiro – J. Mário, Danilo, R. Sanches (André Gomes, 74.), Adrien (Moutinho, 79.) – Nani (Quaresma, 86.), C. Ronaldo. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
WALES: Hennessey – Gunter, Chester, Collins (J. Williams, 66.), A. Williams, Taylor – King, Ledley (Vokes, 58.), Allen – Bale, Robson-Kanu (Church, 63.). Szövetségi kapitány: Chris Coleman
Gólszerzők: C. Ronaldo (50.), Nani (53.)

Hősként fogadják a walesieket

Ma hősöknek járó tisztelettel fogadják a walesi válogatottat. Cardiffban nyitott buszban haladhatnak végig a csapat tagjai, s több tízezer embert várnak a különleges eseményre. Chris Coleman és csapata nem utazott azonnal haza, a csütörtököt még Franciaországban töltötték. Az együttes közép-európai idő szerint fél 4-kor érkezik a cardiffi repülőtérre.

Az elődöntőbeli kiesés ellenére nemcsak Walesben, egész Nagy-Britanniában csodálattal adóztak a walesi válogatottnak. Gareth Bale-ék teljesítménye a távozó brit miniszterelnököt, David Cameront is megihlette. Mint fogalmazott, az együttes egy egész nemzet számára komoly inspirációt jelentett, s „büszkévé tette Nagy-Britanniát”. Wales első minisztere (ez a kormányfői tisztségnek felel meg), Carwyn Jones azt közölte, a kiesés miatti szomorúság már elmúlt, s ismét csak büszkeséget érez. „A játékosok jó szívvel gondolhatnak vissza az egész tornára, hiszen boldoggá tették a nemzetet” – emelte ki.

Nemcsak a politikai élet szereplői adtak hangot lelkesedésüknek. A walesi rockegyüttes, a The Manic Street Peachers, amely a gárda „Together Stronger („Együtt erősebbek vagyunk”) című dalát szerezte, a Twitteren azt közölte, hogy az együttes szereplése egy „csodálatos álom” megvalósulása volt, s a banda tagjai „teljes szívükből” mondtak köszönetet a felejthetetlen pillanatokért.

Enzo Maccarinelli walesi profi bokszoló azt közölte, az együttes többet ért el, mint amiről bárki álmodhatott volna. Geraint Thomas kerékpáros, aki jelenleg a francia országúti kerékpáros versenyen, a Tour de France-on vesz részt, azt írta: „Az álomnak vége, de a fiúk egész Wales-t büszkévé tették”.

Több brit lap arra emlékeztetett, öt hónappal azelőtt, hogy Colemant 2012-ben szövetségi kapitánnyá nevezték ki, a válogatott 117. helyet foglalta el. Most viszont esély nyílott arra, hogy a válogatott, történelme során tavaly október után másodszor, az angolokat is megelőzze.

Szerző
Frissítve: 2016.07.07. 22:59