Előfizetés

Hiányzik a koncepció az oktatásban

Nem tudni, az oktatáspolitika irányítói mennyire ragaszkodnak az ötletükhöz, lehetséges, hogy megváltoztatják az álláspontjukat és a halálra ítélt földrajz kap egy túlélési esélyt - írja holnapi jegyzetében Szunyogh Szabolcs. Reméljük, hogy így lesz, de ami eddig történt, az is teljesen egyértelműen bizonyítja, hogy így nem szabad tananyagcsökkentéshez, iskolaszerkezeti változtatáshoz nyúlni. Az elképzelés mögül hiányzik az átfogó koncepció.

Ez a döntés nemcsak kapkodásra enged következtetni, hanem egy rendkívül káros, múltbanéző szemléletre is. A földrajz elleni támadás ugyanis pontosan a modernizációt veszi célba. Ha szükség van valamire, az éppen a földrajznak, mint tantárgytípusnak az elterjesztése, és nem a visszaszorítása.

A magyar iskolákban ma tanított tantárgyak rendszere a 19. század végén alakult ki, és azóta nem sokat változott, sajnos. Már akkor sem számított igazán modernnek, mert az akadémiai osztályok struktúráját másolta le, de csak körülbelül ötven év múlva, elsősorban a kiváló olasz pedagógus, Maria Montessori munkássága következtében vált világszerte elfogadott igazsággá, hogy helytelen az iskolai tantárgyakat lekicsinyített tudományoknak tekinteni. Ez a szemlélet nálunk nagyon lassan tud csak teret nyerni, pedig olyan, baloldali liberálisnak igazán nem nevezhető pedagógusok is kiálltak a komplex tárgyak rendszere mellett, mint az író Németh László, aki a háború után egy ideig középiskolai tanárként dolgozott Hódmezővásárhelyen.

Miért? Mert a tantárgy nem zanzásított tudomány, hanem a diákot fejlesztő, őt a tudás világába bevezető út, módszer, eljárás. Reménytelen vállalkozás akár a négyéves, akár a nyolcéves középiskolában átfogó képet adni egy-egy tudományágról, legyen az a matematika, a biológia, a történelem vagy a művészettörténet, az irodalom, a nyelvészet, bármi. A matematika tanítása valahol a másodfokú egyenletek és az integrálszámítás magasságában megáll. Az irodalom csak mazsolázgat a nagyszerű művek közül, ezrével maradnak ki a tananyagból csodálatos alkotások. (Ha valaki, hát Shakespeare igazán méltó volna arra, hogy minden drámáját tanítsuk, ehelyett megelégszünk a Hamlet, a Rómeó és Júlia és esetleg a Vihar vagy a Lear király ismertetésével. Nem törekszünk tudományos teljességre, mert az lehetetlen.) Ha viszont nem a tudományból, hanem a diákból indulunk ki, akkor nyilvánvaló: komplex tárgyakra van szükség, amelyek különböző tudományágak anyagára épülve, a fejlődő személyiség igényeihez igazodva segítik a fiatal személyiség kibontakozását, kreativitásának erősödését, széleskörű tájékozódását.

Újabb rejtély a tűzszerész-tragédiában

Publikálás dátuma
2016.07.07. 19:00
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Miután kiderült, hogy alvállalkozóként dolgoztak a tűzszerészek a hortobágyi bombalőtéren, a Népszava újabb különös eseményt derített fel. A honvédség már 2014-ben összekülönbözött a megrendelővel és abbahagyta a bombamentesítést. Ezért kellett meghosszabbítani a mentesítés határidejét, ami a tragédia előtt egy hónappal járt le.

Valóban alvállalkozásban végzett tűzszerészeti tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyon. Ez az üzleti kapcsolat azonban olyan viharos lehetett, hogy a terület mentesítésére kiírt szerződés határidejét meg kellett hosszabbítani.

Simicskó István honvédelmi miniszter - a múlt pénteki négy halálos áldozattal járó hortobágyi robbanás után - szerdán azt mondta: a Magyarországon talált robbanószerkezetek, bombák hatástalanítása, megsemmisítése a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának a feladata. Ha egy cég keresőmunkát végez, a feltáró, megsemmisítő munka akkor is mindig a tűzszerészek felelőssége. A törvény nevesíti őket erre a feladatra - tette hozzá.

A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését. Csakhogy nem a tragédia miatt állította le először a munkálatokat a honvédség.

A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését FOTÓ: MTI/CZEGLÉDI ZSOLT

A mentesítésre a közbeszerzési eljárás után a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-vel kötött több szerződést is a Hortobágyi Nemzeti Park – két ütemben. Legutóbb pedig ez év elején lőszermentesítési szakfelügyeletre – a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerész alakulatának munkája fölött.

A mentesítés két ütemben zajlik, a második véghatárideje eredetileg 2014. december 31. lett volna. A munkák 2013 augusztusában kezdődtek. Néhány hónapon belül azonban – közelebbről még nem ismert - jogvita alakult ki a megrendelő és a Magyar Honvédség között – értesült katonai forrásból a Népszava. Ezen túlmenően kiderült, hogy a mentesítendő területen a megtalált lövedékek száma jelentősen meghaladta a korábban feltételezettet.

A honvédség tájékoztatta a megrendelőt, hogy nem rendelkezik elegendő anyagi forrással és megfelelő kapacitással a mentesítéséhez, mivel véleményük szerint ez nem közszolgálati feladat.

Ez nem utalhat másra, mint, hogy a honvédség addig egyáltalán nem kapott pénzt a fővállalkozótól. Kérdés ezek után hogy zsebből zsebbe viszont jutott-e valakinek – veti fel informátorunk

A tűzszerészek ezután a területről le is vonultak, s 2014 márciusától kilenc hónapon át nem dolgoztak a Hortobágyon. Csak 2015 januárjában kezdték újra a munkát, miután egy – eddig ismeretlen tartalmú - megállapodást kötöttek a megrendelővel. Mindezek miatt csúszott majdnem másfél évet a szerződés teljesítésének végső határideje, ami 2016. május 31-én járt le, a négy áldozatot követelő tragédia viszont július 1-jén történt. A honvédelmi tárca egy korábbi nyilatkozata szerint a tűzszerészek heti hét napon át, hetes váltásokban dolgoztak a Hortobágyon.

Fizetni kell
A talált robbanótestek mentesítésével kapcsolatos katonai tűzszerészeti feladatok költségeit a hatályos kormányrendelet szerint a honvédség viseli. Ezen túl megrendelésre, pénzért végezhet tűzszerészeti feladatokat. Például olyan terület tűzszerészeti átvizsgálását, ahol feltételezhetően robbanótest lehet. A megrendelést a szervezet szolgálati elöljárója engedélyezi, a végrehajtásról és idejéről a tűzszerész-parancsnok dönt.
A tűzszerész szervezet kizárólag a megrendelő írásbeli kérelmére láthatja el a feladatait. A szerződéses kötelezettség nem veszélyeztetheti a tűzszerészek alapfeladatainak ellátását. A munkadíjban a felek kölcsönösen állapodnak meg, de az összeg nem lehet kevesebb az önköltségnél.30 fokos hőség lesz a hétvégén

Publikálás dátuma
2016.07.07. 17:16
Illusztráció: Thinkstock
A hétvégén sok napsütés várható, csak néhol lehetnek záporok, zivatarok. Emellett ismét melegszik az idő, 30 Celsius-fok körüli maximumokra lehet számítani - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, országos, középtávú előrejelzéséből.

Pénteken sok lesz a napsütés, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 9-15, a legmagasabb 26-30 fok között alakul.

Szombaton a napsütés mellett északkeleten lehet szórványosan zápor, zivatar. Emellett délután, estefelé az Alpokaljára is besodródhatnak záporok, zivatarok. Nagy területen megerősödik a szél, az északi megyékben egy-egy viharos széllökés is várható. A leghidegebb órákban 14-19 fok lehet. Napközben általában 25-30 fokig melegszik a levegő, de a felhősebb északkeleten csupán 23-24 fok lesz.

Vasárnap sok napsütés várható, csapadék nem lesz. A minimumhőmérséklet általában 13-18 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél hűvösebb is lehet a hajnal. A nappali maximumok 28-32 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.