Előfizetés

Ingyenessé vált több ajánlott védőoltás Érden

Ingyenessé váltak egyes ajánlott védőoltások Érden a város támogatásával; az intézkedés több tízezer forintos megtakarítást jelenthet a szülőknek - tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

A fertőző agyhártyagyulladás, illetve a bárányhimlő elleni védőoltást korcsoporttól, jövedelemhatártól és a vakcina fajtájától, árától függetlenül mindenki ingyen megkapja.

A tájékoztatás szerint az önkormányzat támogatja a fiúk HPV elleni védőoltását is, ez azonban jövedelemhez és életkorhoz kötött. Ugyanakkor a következő fél év tapasztalatai, illetve12 millió forintos keret fennmaradó része alapján dönti majd el a közgyűlés, hogy ebben az esetben is eltöröljék-e a jövedelmi, életkori kritériumokat. A lányok egy központi, kormányzati program keretében eddig is ingyenesen jutottak a HPV-vakcinához. A közlés szerint, a vakcinát a gyermekorvos írja fel és adja be, illetve a szülő váltja ki a gyógyszertárban, az árát pedig az önkormányzat a leadott blokk ellenében, az oltás beadása után megtéríti.

A fertőző agyhártyagyulladás és a bárányhimlő elleni védőoltásokat a veszélyeztetett gyermekeknek mindenképpen ajánlják: közéjük tartoznak a két év alattiak, valamint a közösségbe járó, krónikus megbetegedésben szenvedő vagy rossz szociális körülmények közt élő gyerekek. Influenzajárvány idején megnő a fertőző agyhártyagyulladásos megbetegedések száma, mert ebben az időben sérülhet a vírusfertőzésen átesett gyerekek immunrendszere. A fertőző agyhártyagyulladást egy Neisseria meningitidis nevű baktérium okozza. Ha megbetegszik a gyermek, nagyon gyorsan kell cselekedni, sok a szövődmény és igen magas a halálozási arány. A fertőzés főleg a közösségbe járó kisgyermekeket, a serdülőket és a fiatal felnőtteket érintheti. A bárányhimlő Magyarországon a leggyakoribb fertőző betegség, amit a Varicella zoster vírus okoz. Egy-két százalékban súlyos szövődményekkel járhat, ami kórházi ápolást igényel. A betegség felnőtt korban igen kellemetlen, a magzatra pedig súlyos veszélyt jelent, ha az édesanya még nem esett át e megbetegedésen.

A HPV vírusfertőzés, a becslések szerint a harmadik leggyakoribb nemi betegség, de előidézője lehet többfajta rosszindulatú daganatos megbetegedésnek is - tartalmazza a polgármesteri hivatal közleménye.

Kvótareferendum - "Terelés, hogy ne figyeljünk a valódi bajokra"

A Fidesz az értelmetlen és érvénytelen népszavazási kérdéssel és a hecckampánnyal a valódi problémákról, a szegénységről, kiszolgáltatottságról, alacsony bérekről, érdemtelen gazdagodásról, leromló egészségügyről és oktatásról szeretné elterelni a figyelmet - írja közleményében a PM szóvivője.

Miután Áder János köztársasági elnök október 2-ra írta ki a népszavazást, a Fidesz még három hónapig a menekültek és az Európai Unió elleni uszítással foglalná el az embereket - figyelmeztet Tordai Bence. A politikus azt javasolta a választóknak, hogy ne vegyenek részt a kvótareferendumon, helyette inkább nézzenek szét maguk körül, és ők mondják meg, mi az, ami valóban fontos számukra.

Tordai Bence végül azt írta, a PM továbbra is a lényegi problémák megoldásával, az alapjövedelem bevezetésével, valamint az oktatás és egészségügy megmentését szolgáló javaslataik bemutatásával törődik.

Szanyi Tibor a kisbefektetők védelme érdekében az EB-hez fordult

A magyar kisbefektetők joggal érezhetik kiszolgáltatottnak és sebezhetőnek magukat. A Quaestor-ügy, mely során 208 milliárd forint értékben, több mint 32 ezer embert károsítottak meg, arra is rámutatott, hogy a magyarországi pénzügyi intézményrendszer felügyeletét, valamint a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti feladatokat ellátó MNB képtelen védelmet biztosítani a kisbefektetőknek.

Sokan fordultak így inkább olyan európai befektetési szolgáltatásokat nyújtó brókercégekhez, mint a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd. Sajnos azonban most ezek a kisbefektetők is a Quaestor károsultak sorsára juthatnak. A múlt héten ennek elkerülése érdekében fordult Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz, majd hívta fel az Európai Parlament képviselőinek figyelmét is a strasbourgi plenáris ülés fontos politikai kérdések egyperces felszólalásai keretében.

„Egyre több kisbefektetői panasz érkezik az IronFX Global Ltd. nevű céggel kapcsolatban, miszerint az ügyfelek megkeresései ellenére sem téríti meg követeléseiket. A magyar hatóságok nem segítik a károsultakat, hanem a ciprusi pénzügyi ombudsmanhoz irányítják az érintetteket, hogy ott jelentsék be kártérítési igényüket. Itt további akadályokkal szembesül az ügyfél, hisz a nemrég még humánerőforrás-hiánnyal küzdő ciprusi pénzügyi ombudsmani hivatalnak 9 hónapig tart lefolytatni egy eljárást, amennyiben az ügyfél az érintett a brókercégnél már (sikertelenül) lefutotta a szintén hónapokig tartó köröket”- sorolta a nehézségeket a szocialista EP képviselő, mellyel az IronFX károsultak kénytelenek szembenézni.

Mindezt Szanyi Tibor azzal is kiegészítette, hogy „az IronFX Global Ltd. működésének és a kártérítési bejelentések hátterének közelebbi kivizsgálása érdekében fordultam a Bizottsághoz. A Quaestor-botrány során a magyar kormány és az MNB magára hagyta az embereket. Ez nem ismétlődhet meg. Az európai, köztük a magyar kisbefektetők biztonsága, valamint a pénzügyi piacok stabilitása érdekében a szabályokkal visszaélő szereplőket még azelőtt ki kell zárni a piacról, mielőtt túl késő lenne” – hangsúlyozta a szocialista politikus.