Előfizetés

Mesterházy: Lázár János fizesse vissza az uniós milliárdjait!

Lázár János vonja vissza a kilépéspárti nyilatkozatát, vagy fizesse vissza az uniós milliárdjait! - olvasható az MSZP közleményében.

Tavalyi sajtóbeszámolók szerint a Lázár Jánoshoz köthető agrárcégek 2007 és 2015 között mintegy hárommilliárd forint uniós földalapú támogatásban részesültek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek ellenére a napokban úgy nyilatkozott, hogy az EU-ból való kilépés pártján áll.

Ha a kancelláriaminiszter a minapi kijelentését nem gondolta komolyan, akkor itt az ideje, hogy visszavonja a szavait. Ha viszont Lázár János komolyan gondolja, hogy Magyarországnak jobb lenne az unión kívül, akkor az a legkevesebb, hogy azonnal visszafizeti az elmúlt években közvetve megszerzett uniós földalapú támogatásait!

Azért is időszerű, hogy a miniszter tisztázza az álláspontját, mert a legújabb hírek szerint a saját baráti- és érdekkörébe tartozó Sánta János és társai az állami dohánybiznisz után most a megújulóenergia-termelőknek szánt állami és uniós forrásokra repülnének rá.

Értjük, hogy Lázár és barátai már jól megszedték magukat az uniós támogatásokon, így felőlük hazánk akár ki is léphet az unióból. Szerintünk viszont azoknak a minisztereknek kell lelépniük, akiket csak az országnak járó uniós források megszerzése érdekel, az ország jövője viszont nem!

Hortobágyi robbanás - Stabil a sérült katona állapota

Publikálás dátuma
2016.07.02. 19:26
Lánctalpas járművel lehetett megközelíteni a tragédia helyszínét. MTI Fotó: Ceglédi Zsolt
Stabil az állapota Tóth Péter főtörzsőrmesternek, aki pénteken, a Hortobágyi Nemzeti Park területén történt robbanásban sérült meg és a Honvéd Kórház intenzív osztályán ápolják - közölte szombati székesfehérvári sajtótájékoztatóján Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) megbízott parancsnoka.

Huszár János megerősítette, hogy a robbanás következtében hősi halált halt tűzszerészek - Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető - balesetének ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálat is zajlik.

A parancsnok elmondta, hogy elhunyt katonatársaik hozzátartozóit a minisztérium és a Magyar Honvédség sem hagyja magukra. A szabályok szerint az özvegyek, árvák és hozzátartozók nemcsak rövidtávon, hanem hosszú távon is támogatásban részesülnek, a gyerekek életútjáról egészen felnőtt korukig gondoskodnak.

Huszár János kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a belső vizsgálat a baleset bekövetkezésének minden körülményére kiterjed, mert szeretnék megállapítani az esetleges mulasztásokat, szakmai hibákat. Úgy vélte, a történtek rekonstruálásával a jövőben bőséges információjuk lehet hasonló feladatok elvégzéséhez. Kiemelte: a bomba "tűzszerész értelemben" hatástalanított volt, vagyis a gyújtószerkezet nem volt a bombatestben, de az robbanóanyagot tartalmazott. A megsemmisítésre előkészítés zajlott, ezért a vizsgálatok jelenlegi szakaszában a hiba lehetőségét nem lehet kizárni.

Ember István őrnagy, az MH I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott vezető tűzszerésze ismertette, hogy a bombák megsemmisítésének folyamata a robbanótestek megkereséséből, feltárásából, azonosításából, hatástalanításából, elszállításából és megsemmisítéséből áll. Hozzáfűzte, hogy a hősi halált halt tűzszerészek vélhetően a későbbi megsemmisítést készítették elő, eközben történt a tragédia.

A négy honvédségi tűzszerész halálát okozó baleset pénteken délután történt a hortobágyi volt bombalőtéren, amikor felrobbant a 250 kilogrammos repeszromboló bomba. Egy tűzszerész katona súlyos sérüléseket szenvedett.

A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják - ezt Simicskó István honvédelmi miniszter jelentette be péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatón. A miniszter elmondta azt is, hogy az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre.

Benkő Tibor vezérkari főnök ugyancsak a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. Az I. Hadihajós és Tűzszerész Ezred kiváló katonáit, jól felkészült szakembereit veszítették el a balesetben.

Közölte azt is, hogy részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák mi okozhatta a balesetet. A vezérkari főnök ismertetése szerint a lőtér, ami 1940 óta úgynevezett "bombavetőtér" rendkívül erősen szennyezet terület, jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhető bombák és egyéb más gránátok találhatóak. 2015. január 26. óta ott dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en dolgoznak a hét minden napján. Pénteken 32-en vettek részt a mentesítési munkálatokban ebből 15-en tűzszerészek voltak. A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

"Velünk teljes" - Felvonultak az LMBTQ-közösség tagjai

Publikálás dátuma
2016.07.02. 17:58
Készülődés a felvonulásra MTI Fotó: Balogh Zoltán
A leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer közösség tagjainak még mindig küzdeni kell az elfogadásért. A menet a Hősök teréről vonult a Kossuth térre. A szervezők szerint a tavalyi, rekordot jelentő húszezernél is többen lehettek idén.

A XXI. Budapest Pride LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) fesztivál rendezvényének résztvevői a Kossuth térre vonultak, ahol beszédekkel és zenés műsorral zárul a felvonulás.

A felvonuláson - amelyet "Velünk teljes!" mottóval hirdettek meg -, hat szivárványszínű zászlókkal és luftballonokkal feldíszített nyitott platójú kamion indult el a Hősök teréről. Az emberek a kamionokon illetve a menetben ugyancsak szivárványszínű zászlókat lobogtatva énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére.

A menet indulásakor Holländer Dániel, a fesztivál sajtószóvivője úgy fogalmazott, hogy fontos nap a mai, olyan nap, amikor az ország egy kicsit odafigyel az LMBTQ-emberekre. Az esemény lehetőséget kínál arra, hogy egész évben aktívan tegyünk az LMBTQ-közösség elnyomása ellen - mondta.

Készülődés a felvonulásra MTI Fotó: Balogh Zoltán

Készülődés a felvonulásra MTI Fotó: Balogh Zoltán

A felvonuláson jelen voltak az MSZP, a DK, az Együtt és a PM képviselői, a pártaktivisták közül többen pártzászlókat lobogtattak. Az MTI tudósítói látták a vonulók között Lendvai Ildikó volt MSZP-elnököt, Kunhalmi Ágnes budapesti szocialista elnököt és Bodnár Zoltánt, a Magyar Liberális Párt ügyvivőjét. A rendezvényen részt vett Colleen Bell amerikai és Ilan Mor izraeli nagykövet is. A felvezető teherautón papírmasé formájában megjelenítettek vezető kormánypárti politikusokat is.

A magasba tartott transzparenseken olyan és ahhoz hasonló szövegek szerepeltek, mint "a szerelem valóság, Isten csak mese", "a foci sem hagy hidegen", "ne buzizz, szurkolj!".

Az alapítvány egyebek mellett azt szeretné elérni, hogy ne legyen sértő, megalázó vagy kirekesztő a velük kapcsolatos társadalmi és politikai közbeszéd.

Rendőrök biztosították a felvonulás útvonalát MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Rendőrök biztosították a felvonulás útvonalát MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Kossuth téren Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője beszédében megköszönte a résztvevőknek, hogy a félelem helyett az aktív kiállást, a szabadságot és a jogegyenlőséget választották és így szerinte már olyan erőt képviselnek, amivel számolni kell. 

Arról beszélt: senki nem mondhatja meg, ki kiket tart a családjának, azt szerinte bárki szabadon megválaszthatja. Hozzátette, ezt üzeni a kormánynak és mindenkinek, "aki nem értette meg", hogy a család alapját nem egy férfi és egy nő házassága teszi le, hanem a szeretet és a kölcsönös tisztelet. A szóvivő bírálta a rendőrséget, amiért kérésük ellenére kordonokkal biztosították a rendezvényt.

Az MTI tudósítói sehol nem találkoztak ellentüntetőkkel a felvonuláson. Semmilyen attrocitásra, füttyre, trágár bekiabálásokra nem került sor. Viszont többen a környező házak ablakából szivárványszínű zászlókat lobogtatva üdvözölték a menetet.
A felvonulás az Andrássy út-Nagymező utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon érkezett meg a Parlament elé felállított színpadhoz, ahol zenei együttesek szórakoztatták a rendezvény zárásaként a közönséget.

A fesztivál szervezői közleményben tájékoztattak arról, hogy becslésük szerint 20 ezer résztvevővel indult útjára a felvonulás, amelyben csoportként vonultak fel a pécsi, szegedi, debreceni, kecskeméti, miskolci és Zala megyei LMBTQ emberek csoportjai. A menetben idén először lehetett látni a Budapest Pride-ot támogató futballisták csoportját, akik a sportban tapasztalható homofóbia- és elnyomás ellen hívják fel a figyelmet - írták közleményükben.

A szervezők hangsúlyozták: a büszkeség ünnepe mellett a Budapest Pride felvonulás jelentős politikai demonstráció is, amely láthatóságot ad a magyarországi LMBTQ embereket érintő kérdéseknek és elutasítja azt a kirekesztő politikai-társadalmi közeget, amelyben "nincs következménye a vezető döntéshozók nyilvános buzizásának, ahol az LMBTQ embereket nem kezelik teljes jogú állampolgárokként, ahol a kisebbségeket folyton láthatatlanságba akarják temetni".

Mint írták, remélik, hogy az évről évre növekvő tömeg végre rávilágít arra, hogy a Pride felvonulás Budapest egyik legjelentősebb eseményévé nőtte ki magát, amelynek sem résztvevőit, sem értékeit, sem üzeneteit nem lehet többé kordonok közé szorítani.

A Jobbik az MTI-hez eljuttatott közleményben bírálta a felvonulást, valamint a kormányt és a fővárost, hogy nem határolódtak el a rendezvénytől.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Korábban írtuk:

"El lehet őket ítélni, nem ideológiai okokból, hanem - mondjuk - a politikai magatartásukért, a mások számára egy kissé sértő bizonyos megnyilvánulásaikért. De ezeknek a dolgoknak nincs közük a problémához: ha az a probléma, hogy egy személynek ilyen az állapota, akiben jóakarat van, és aki keresi Istent, akkor kik vagyunk mi, hogy megítéljük őt? Megfelelően kell őt kísérnünk, úgy ahogyan a katekizmus mondja. (...) Azt hiszem, hogy az egyháznak nemcsak ettől a személytől kell bocsánatot kérnie, aki meleg, és akit megsértett - ahogyan azt a 'marxista' bíboros mondta [teljes nevén: Reinhard Marx - a ford.], hanem bocsánatot kell kérnie a szegényektől, a nőktől és a munkában kizsákmányolt gyerekektől is; bocsánatot kell kérnie, amiért megáldotta azt a sok fegyvert… Az egyháznak bocsánatot kell kérnie, amiért sok esetben, oly sok esetben nem viselkedett megfelelően - és amikor 'egyházat' említek, akkor a keresztényekre gondolok; az egyház ugyanis szent, a bűnösök pedig mi vagyunk! A keresztényeknek bocsánatot kell kérniük, amiért nem kísérték az embereket döntéseikben" (...).

Ferenc pápa nemcsak az orlandói mészárlás történetesen meleg áldozataiért imádkozott, de a nemzetközi Pride-héten is tudott olyat mondani, ami a világ számos, magát sokszor épp kereszténydemokratának valló politikai hatalmát sokkolhatta. A katolikus egyházfő bocsánatot kért a melegektől, s mindazoktól, akiket sérelem ért. Azért, aminek, amilyennek születtek. Itthon a pápa szavainak mintha alig lett volna hatása, holott Magyarországon is megkezdődött a 21. Budapest Pride LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) fesztivál múlt péntek este. A programsorozat hivatalos megnyitóján a fesztivált szervező Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke azt mondta, szeretnék, ha ez a fesztivál olyan örömünnep lenne, mint egy focigyőzelem. Nagy Szilvia hozzátette, szeretnék, ha a politikai közbeszéd nem lenne sértő, megalázó, lekezelő, és azt is szeretnék, ha a kormányszóvivő megemlékezne a Pride hetéről, továbbá ha a felvonulásukon a rendőrség a maroknyi rendzavarót kerítené körbe, nem pedig az ünneplő tömeget. Egyelőre aligha válik valóra a szervezők álma.