Előfizetés

Tragédia a Hortobágyon - EU-s pénzcsalás miatt haltak meg a tűzszerészek?

V. J.
Publikálás dátuma
2016.07.01. 18:15
Korábbi felvétel. "Hortobágy, Volt szovjet bombavetőtér, 2015. Mentesítés közben talált eszközök2 Fotó: Facebook/MH 1. Honvéd T
Késésben volt az EU-nál vállalt bombamentesítési projekt, az állam hajszolta a túllépett határidőt, ezért is halhatott meg négy honvédségi tűzszerész pénteken, egy pedig megsérült egy robbanásban a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a volt bombalőtéren – értesült a Népszava. Az elsődleges adatok szerint egy második világháborús bomba robbanhatott fel, Nádudvar közelében. Simicskó István bejelentette: hősi halottá nyilvánítják és Hazáért Érdemrenddel tüntetik ki az elhunyt katonákat.

Négy tűzszerész vesztette életét pénteken délután a Hortobágyon, az egykori bombázótér mentesítése közben. A helyszíni szemle tűzszerész szakértők, ügyészek bevonásával jelenleg is tart. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében fogja vizsgálni a történteteket.

Simicskó István péntek este rendkivüli sajtótájékoztatón elmondta: egy 250 kg-os repeszromboló bombát hatástalanítottak a tűzszerészek, amikor a detonáció bekövetkezett. Pótolhatatlan veszteség érte a magyar honvédség családját, 5 gyermek maradt édesapa nélkül. A honvédelmi miniszter bejelentette: hősi halottá nyilvánítják és Hazáért Érdemrenddel tüntetik ki az elhunyt katonákat.

Nem tudjuk mi az ok, ami kiválthatta a tragédiát. Pénteken két bomba várt megsemmisítésre, amelyek már hatástalanítva voltak, vagyis kiszerelték belőle a gyújtószerkezetet.  A tűzszerészek is értetlenül állnak az eset előtt - tette hozzá Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkari főnök.

Egy – a területet ismerő forrásunk által hivatkozott dokumentum szerint - a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén csaknem 3 milliárd forint értékű fejlesztés keretében, két szakaszban valósulna meg az egykori bombázó lőtér rehabilitációja, az Európai Unió és a hazai költségvetés társfinanszírozásában. A Nádudvar, Nagyiván, Kunmadaras, Karcag, Hortobágy települések külterületén található egykori bombázó lőtér területe máig magán viseli a több évtizedes katonai tevékenység nyomait. A projekt keretében összesen csaknem 4200 hektár bombázással érintett célterületet és védőzónát rehabilitálnának.

Úgy tudjuk, civil szakcégek nem vállalták a veszélyes feladatot, ezért a Magyar Honvédség I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezreddel kötöttek szerződést. A teljes terület mentesítését a 2016. május 31-i véghatáridőig kellett volna elvégezni, de ez nem sikerült – épp a terület fokozott veszélyessége miatt – tájékoztatott forrásunk. Valószínű – mondta informátorunk -, hogy a késedelemről a kormány nem tájékoztatta az EU-t, azért sürgették a mentesítést, hogy ne derüljön ki a csúszás. Mivel a projekt késésben volt, fokozott terhelés nehezedett a terepen dolgozó tűzszerészekre.

A projekt tervezett teljes befejezése ugyanis 2018. május 30., ekkora kellene az egész területet rehabilitálni. Az eredeti – már mentesített - felszínből kiemelkedő hangárimitációkat, céldombokat kellene elbontani, a becsapódott lövedékek okozta tájsebeket betemetni – mintegy 5000 bombatölcsér nyomait - a tölcsérekből kirobbant anyag visszaterítésével, valamint a helyben kijelölt helyekről szállított anyag felhasználásával. A területet később mezőgazdasági célra kívánják használni.

Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész az M1 aktuális csatornának nyilatkozva azt mondta: az elmúlt hatvan évben Magyarországon a Hortobágyon dobták le a legtöbb robbanótestet, és kísérleti lőtér is volt az a terület. Olyan fel nem robbant kísérleti eszközök is lehetnek ott, amelyek a tűzszerészek számára is ismeretlenek - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez az egyik legnagyobb és legveszélyesebb talajmentesítési munka, amit Magyarországon valaha végeztek.

Fővárosi buszbeszerzés - Megszületett a kormánygarancia

Megszületett a kormánygarancia a fővárosi buszbeszerzés ügyében, a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlást szolgáltatás vásárlásával oldhatja meg a főváros. A Magyar Közlöny legfrissebb, pénteki számában jelent meg a kormányhatározat a 3-as metró pótlását szolgáló autóbuszokról.

A határozat szerint a kormány fontosnak tartja, hogy a 3-as metró pótlását szolgáló autóbuszok gyártásánál, illetve az erre vonatkozó szolgáltatásvásárlásnál a nemzetgazdasági, iparpolitikai szempontok kiemelten érvényesüljenek.

Ennek érdekében egyetért azzal, hogy a fővárosi önkormányzat számára a 3-as metróvonal járműpótlását szolgáló 150 járműre vonatkozóan "a szolgáltatás megrendelésével járó esetleges többletköltségek fedezetét központi költségvetési támogatás nyújtásával biztosítsa"- áll a határozatban.

A kormány felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a fővárosi önkormányzat bevonásával a végrehajtás érdekében az autóbuszos járműpótlás szolgáltatásvásárlással történő megvalósítását megelőzően egyeztetést folytassanak le, a többletköltségeket számszerűsítsék.

Továbbá felhívja a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjon a költségvetési támogatás - a fővárosi önkormányzattal egyeztetett összegű - forrásának biztosításáról. Ennek határideje "a 2017. évi költségvetési kötelezettségvállalással kapcsolatban a felmerülés ütemében, a következő évek tekintetében a költségvetési tervezés során".

A Fővárosi Közgyűlés június 8-ai ülésén döntött arról, hogy szolgáltatásmegrendeléssel oldják meg a 3-as metróvonal felújítási munkái miatt szükségessé váló járműpótlást, ha a kormány ezt támogatja, és e konstrukcióval felmerülő teljes többletköltség fedezetét biztosítja. Ennek feltételéül szabták, hogy az erről szóló kormányzati döntés július 5-éig megjelenjen a Magyar Közlönyben. Az akkori határozat szerint ellenkező esetben új buszokat vettek volna.

Tarlós István főpolgármester úgy reagált a hírre, hogy "jobb későn, mint soha". Várhatóan a jövő héten tárgyal a részletekről Varga Mihály nemzetgazdasági és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterrel - tette hozzá.

A metrószerelvények kiváltására mintegy 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása szükséges.

Megfulladunk a fák nélkül - "Hazug propagandát" terjesztenek

Publikálás dátuma
2016.07.01. 16:59
Népszava fotó
A Párbeszéd Magyarországért arra kér mindenkit, akinek fontosak a budapesti zöldfelületek, hogy figyelje a híreket és jelenlétével segítse a Ligetvédők harcát a Városligetért! Az ellenzéki pártoktól pedig azt várjuk, hogy fogalmazzanak meg egyértelmű véleményt az üggyel kapcsolatban - írja közleményében Szabó Rebeka, Zugló PM-es alpolgármestere, szakpolitikus.  

A Párbeszéd Magyarországért továbbra is kiáll a Városliget, mint közpark fejlesztése mellett és elutasítja a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. hazug propagandáját. A Múzeum-projektről soha nem volt társadalmi egyeztetés, és fák sem nőnek a mélygarázsok tetején. A Ligetvédő civilek már három hónapja igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy a Városligetbe tervezett, százmilliárdokba kerülő hatalmas múzeumi épületek veszélyeztetik a Városliget fáit és pihenőpark funkcióját. A több ezer négyzetméteres földalatti kiállítóterek és mélygarázsok pedig a környező házakra tolhatják az egykor mocsaras Városliget talajvizét.

A Párbeszéd Magyarországért nem véletlenül kezdeményezett népszavazást a kérdésben, közvéleménykutatások szerint a budapestiek háromnegyede ellenzi a környezetromboló beruházást. A Közlekedési Múzeum átépítése elleni demonstráció során agresszívan fellépő feketeruhás verőemberek jelzik a beruházók álláspontját: tárgyalás helyett erővel és százmilliós kommunikációs kampánnyal akarják megakadályozni, hogy kiderüljön az igazság.

A birtokvédelmi eljárás miatt bármikor elkezdődhet a civil tiltakozók rendőri erővel való eltávolítása, ezért a Párbeszéd Magyarországért arra kér mindenkit, akinek fontosak a budapesti zöldfelületek, hogy figyelje a híreket és jelenlétével segítse a Ligetvédők harcát a Városligetért! Az ellenzéki pártoktól pedig azt várjuk, hogy fogalmazzanak meg egyértelmű véleményt az üggyel kapcsolatban.

Szabó Rebeka
Zugló PM-es alpolgármestere, szakpolitikus

Mindeközben Megyeri Szabolcs kertész a közösségi portálon posztolt képeket arról, mi is történik kánikulában azokon a nagy csinnadrattával átadott, rendezett látványt nyújtó, ámde szinte a teljes felületükön lebetonozott közösségi terekkel, ahol pár kókadt fával próbálták a zöldfelület illúzióját kelteni.