Díjazták Dzsudzsák Balázst

Pro Comitatu díjat adományozott Dzsudzsák Balázsnak, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitányának csütörtöki ülésén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés.

A megye hírnevének gyarapítása érdekében kifejtett tevékenységért, rendkívüli teljesítmény elismeréseként adható díj odaítéléséről zárt ülésen, egyhangú szavazással döntött a testület.

A közgyűlés kiemelt elismerését fejezi ki a nyírlugosi kötődésű labdarúgónak az Európa-bajnokságon nyújtott kimagasló teljesítményéért, a válogatott csapatkapitányaként a sikerek elérése érdekében megtett erőfeszítéseiért, a magyar szurkolók irányában tanúsított és a szélesebb közvélemény felé tett sportemberi magatartásáért - áll Seszták Oszkár (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök közleményében.

"Dzsudzsák Balázs sportemberi kvalitásai, a pályafutása során elért sikerei, a labdarúgás iránti elkötelezettsége, a pályán nyújtott teljesítménye, a szurkolók és a szélesebb közvélemény felé tett sportemberi megnyilvánulásai hozzájárulnak Magyarország és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye jó hírének öregbítéséhez, a magyar labdarúgás elismertségének növekedéséhez, egyben pozitív és követendő példaként szolgálnak a jelen és a jövő nemzedékei számára" - írta a helyhatóság elnöke.

Seszták Oszkár hozzátette, a megyei közgyűlés egyben büszkeségét és nagyrabecsülését fejezi ki a magyar labdarúgó-válogatottnak a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon elért eredményes szerepléséért.

Szerző

Megváltozik a Mávdirekt telefonszáma

A helyi tarifával hívható kékszámok megszűnése miatt változik a Mávdirekt telefonos elérhetősége - közölte a MÁV kommunikációs igazgatósága.

A vasúttársaság telefonos ügyfélszolgálata július elsejétől a +36 (1) 3 49 49 49-es hívószámon érhető el belföldről. Június 30-ig még mindkét szám hívható, azután - három hónapon át - a telefonálót automata hangbemondás tájékoztatja a kék szám megszűnéséről és az új elérhetőségről. Az új hívószám 1-essel kezdődő, normál tarifájú budapesti számnak felel meg.

A MÁV közlése szerint a szolnoki központban több mint harminc vasutas ad éjjel-nappal azonnali tájékoztatást a leginkább menetrenddel és díjszabással kapcsolatos napi 1700 telefonhívásra és 70 e-mailre.

Az érdeklődés péntekenként és a nyári időszakban a legintenzívebb, de az elmúlt két hétben a labdarúgó Európa-bajnokság magyar mérkőzéseinek szünetében is megszaporodtak a hívások. Az utasok néha még hívás közben is kommentálták a mérkőzés pillanatnyi állását. Tipikus célállomások lettek a francia stadionok városai, az oda irányuló vasúti utazások és menetjegy árak iránt az átlagosnál sokkal többen érdeklődtek.

Szerző
Témák
telefonszám

Szijjártóék az elítélt garázda magyar szurkoló hazatérésén dolgoznak

 A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) és a párizsi konzuli szolgálat azon dolgozik, hogy a magyar válogatott június 18-i marseille-i mérkőzése után hivatalos személy elleni erőszak miatt hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt magyar szurkoló minél előbb hazatérhessen Franciaországból - ezt Szijjártó Péter jelentette be sajtótájékoztatón. 

A külgazdasági és külügyminiszter egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre elmondta, hogy az ügy nem egyszerű, mert a nemzetközi jogszabályok értelmében akkor van lehetőség az állampolgárság szerinti országban letölteni a büntetést, ha abból az áthelyezéskor legalább hat hónap hátra van. Mivel az egész ítélet hat hónap, ez már nem tud megvalósulni- tette hozzá. Ezért olyan lehetőséget keresnek, ami a nemzetközi jogszabályok rugalmas értelmezésével előállítható.

Jelezte: a három ideiglenes konzulátus - Bordeaux-ban, Marseille-ben és Lyonban - marad a bajnokság végéig, július 10-ig. "Szeretném, ha a bajnokság minden szempontból véget érne Magyarország számára, minden magyar állampolgár vissza tudna térni" - fogalmazott.

A szurkolót, akinek hazahozatala érdekében most a minisztérium és a konzuli szolgálat is dolgozik,  hivatalos személy elleni erőszak miatt vették őrizetbe. 

És arra emlékeznek, amikor a Tatabányai Járásbíróságon még 2013-ban egy oroszlányi nőt, aki egy ásványvizes palackot dobott egy rendőrhöz  jogerősen három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek? Az indoklás: hivatalos személy elleni erőszak. Igaz, nem focimeccsen és Franciaországban, hanem Magyarországon egy bírósági előállítóhelyiségben történt, ahol az asszony élettársától búcsúzott, és a nála lévő félliteres ásványvizes palackot a rendőrhöz vágta, majd a flakon továbbpattant a büntetés-végrehajtási őr testére.

Ja, és roma volt. 

Szerző