A Fidesz újra pert vesztett a Helsinki Bizottsággal szemben

Immáron jogerős ítélet mondja ki: a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét. A bíróság ezért a pártot nyilvános bocsánatkérésre és egymilliós sérelmi díjra kötelezte. Az ítélet arra is felszólítja a pártot, tartózkodjon a további hasonló jogsértésektől. A szervezet a pénzt a menedékkérők jogi segítségnyújtására fordítja - írja a bizottság közleményében.

Tavaly májusban adott be keresetet a Magyar Helsinki Bizottság jó hírneve megsértése miatt, miután a kormánypárt május 22-i sajtóközleménye azt állította: „A nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendeléseit teljesítő álcivil Helsinki Bizottság pofátlan módon a fekete-fehér adatokat is próbálja meghamisítani. Hazugságaikkal szemben a tény az, hogy 2014-ben a menedékkérők négyötöde, mintegy 35 ezer ember nem háborús övezetből érkezett Magyarországra, tehát megélhetési bevándorló volt.”

A Magyar Helsinki Bizottság azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a kormánypárt közleményében szereplő kijelentéseivel megsértette a Helsinki Bizottság jó hírnévhez való jogát, illetve becsületét. Emellett arra kérte a bíróságot, kötelezze az alperest, hogy a honlapján, a Magyar Nemzet és a Napi Gazdaság napilapokban fizetett hirdetésként, valamint az Országos Sajtószolgálat útján közzé tett nyílt levélben kérjen bocsánatot, és jelentse ki, hogy állításai mindenféle ténybeli alapot nélkülöznek. Ezen túl a jogvédő szervezet azt is kérte, hogy a Fideszt a bíróság tiltsa el a további jogsértésektől, és kötelezze egymillió forint sérelemdíj megfizetésére. Ezt már a bíróság januári, nem jogerős ítélete – egy pont részleges kivételével – megítélte.

A bíróság – a Helsinki Bizottság keresetének megfelelően – megállapította, hogy a Fidesz – MPSZ megsértette a Magyar Helsinki Bizottság jó hírnevét azzal, hogy a közleményében azt írta, a civil szervezet meghamisította a fekete-fehér adatokat, a nemzetközi spekuláns pénztőke politikai megrendelését teljesíti, és meghamisítja a 2014-es menekültügyi statisztikákat. Egyik állítás sem felel meg a valóságnak, a tárgyalás során az alperes egyiket sem tudta bizonyítani. A bíróság a pártot eltiltotta a jövőbeli jogsértésektől, a Helsinki Bizottság jó hírnevének ismételt megsértésétől. (Mint ismeretes hasonló ügyben a civil jogvédő szervezet korábban már jogerősen pert nyert a kormánypárt és annak szóvivője ellen.)

A bíróság elegendőnek találta, hogy a nyilvános bocsánatát a Fidesz csak az MTI-OS útján tegye közzé, mert a jogsértés is ott történt, és más sajtótermékek is átvehetik a „pardont”. A bíróság egymilliós sérelmi díjat ítélt meg. Az idén januári ítéletében a Fővárosi Törvényszék már csak azért sem találta eltúlzottnak az összeget, mert a párt korábban is hasonlóakat állított, amelyekről jogerősen kimondatott, hogy sértik a Helsinki Bizottság jó hírnevét.

A Fővárosi Ítélőtábla mai jogerős ítéletében – némileg eltérő jogi érveléssel – helybenhagyta az első fokú döntést, így a pártnak már biztosan fizetnie kell és meg kell követnie a civil jogvédő szervezetet. A Helsinki Bizottság a pénzt menedékkérők jogvédelmére fogja költeni - írja a szervezet közleményében.

Szerző

Habony és a letelepedési kötvények - Luxustúrával bizonyít a 444

Publikálás dátuma
2016.06.29. 12:34
Forrás: Facebook
Közel egymillió forintba kerülő helikopteres városnézésen vett részt tavaly Hongkongban Habony Árpád és barátnője, Nagy Boglárka - derítette ki a 444.hu. A luxusprogram már csak azért is érdekes, mert a titokzatos tanácsadó foglalását az a hongkongi bankár intézte, aki a magyar befektetési kötvényeket áruló cégek sorában legnagyobb, offshore hátterű vállalkozás egyik tulajdonosa.

Habony Árpád egy 45 perces, 26 500 hongkongi dollárba (azaz 977 ezer forintba) kerülő helikopteres városnézéssel örvendeztette meg barátnőjét, a festőművész Nagy Boglárkát, akit korábban D. Tóth Kriszta leplezett le a Náray Tamással forgatott műsorában. A 444 szerint a Heliservices nevű hongkongi cégnek ez az egyik legdrágább városnéző csomagja, mivel privát, ami különösen előnyös annak, aki nem akarja nagy dobra verni, amint helikopteres luxusvárosnézéssel tölti az idejét.

Ám a túrát szervező cég honlapjának hibájából Habony sem úszta meg a lebukást, mivel egy rossz beállítás miatt minden tranzakciójuk felkerült a netre, és a Google segítségével a tanácsadó nevére keresve meg lehetett találni a foglalást, ami már csak az ehhez tartozó emailcím és telefonszám gazdája miatt is érdekes. A portál ugyanis kinyomozta, hogy a foglalás intézője az a bizonyos hongkongi bankár volt, aki többek között a VAL Consulting nevű cég egyik igazgatója, és akinek neve szerepel a magyar letelepedési kötvényeket forgalmazó Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egy hivatalos dokumentumán. A neve Jonathan Chan, ő az egyik tulajdonosa a Kajmán-szigetekre bejegyzett vállalkozásnak - legalábbis Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője és a letelepedési kötvény egyik kormányzati támogatója őt nevezte meg. 

Mint a portál felidézi, ennek a cégnek a megbízását legutóbb idén május 31-én módosította az Országgyűlés gazdasági bizottsága, onnantól saját kérésükre már csak Kínában árulhatnak kötvényt, Vietnamban nem.

Habony Árpád neve nem először merül fel a letelepedési kötvényekkel kapcsolatban.

Bárándy Gergely, MSZP-s országgyűlési képviselő parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követelte, hogy végre kiderüljön az igazság a letelepedési kötvények hátteréről. Az ülésre meghívták Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterét, Habony Árpádot, a miniszterelnök nem hivatalos tanácsadóját és Michaeli Shabtai üzletembert, de a gazdasági bizottság ellenőrző albizottságának ülése végül határozatképtelenség miatt elmaradt.

Amit a letelepedési kötvényekről tudni kell

Rogán 2012 végén azért találta ki a konstrukciót, hogy a gazdag, de az Unióba nehezen bejutó embereknek "megkönnyítsük a ki- és beutazását", cserébe munkahelyeket teremtsenek. A kötvény kezdetben 250 ezer euróba került, ma már 300 ezerért kínálják, cserébe viszont magyar tartózkodási engedély, majd fél év múlva letelepedési engedély jár, amivel aztán szabadon lehet utazni az Unióban. Csupán annyi a korlát, hogy a kérelmező nem lehet biztonsági vagy egészségügyi tiltólistán. Rogán, aki az Országgyűlés kínai-magyar baráti tagozatának elnöke nem titkoltan kínai megkeresésre vázolta fel a javaslatot.

A kötvényes öt év után visszakapja a 300 ezer eurót, vagyis az életre szóló letelepedési okmányért csak a közvetítő díját kell ténylegesen kifizetnie, hozzávetőleg 12–18 millió forintot. Ám a vásárlók nem is kerülnek kapcsolatba az államkötvénnyel: az ügyfél megkeresi az országára specializálódott - a gazdasági bizottságnak köszönhetően kizárólagos terjesztési joggal rendelkező - céget, Kínában például a Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) nevű vállalkozást, átutalja a 40-45 ezer eurós adminisztrációs díjat, és a 300 ezer eurót, erről kap egy igazolást, azzal bemegy a magyar konzulátusra, kérvényezi a tartózkodási engedélyt, amit 4-5 héten belül meg is kaphat. Tavaly, a kínai kérvényezők száma alapján több mint hétmilliárd forint is lehetett a Kajmán-szigeteken jegyzett HSSDF haszna.

Szerző

Tarlós: olcsó buszvásárlás jöhet saját forrásból

Publikálás dátuma
2016.06.29. 11:59
FOTÓ: Népszava
A főváros saját forrásból vesz majd buszokat, hogy megoldja a 3-as metróvonal felújítása miatti járműpótlást, ha a kormány július 5-ig nem ad garanciát az általa kezdeményezett szolgáltatásvásárlás esetleges többletköltségeire - erről Tarlós István főpolgármester beszélt szerda reggel a TV2 Mokka című műsorában.

"Július 5-én éjfélig van ideje a kormánynak, ha nem születik meg a döntés, akkor saját forrásból kisebb volumenben olcsóbb buszvásárlás jön az eredeti helyzetnek megfelelően" - fogalmazott Tarlós István, hozzátéve, ezt az állományt majd régi buszokkal egészíti ki a BKV.

"Mese nincs, a 3-as metró felújítását meg kell kezdeni" - hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint ezt már 15 évvel ezelőtt meg kellett volna tenni. Tarlós István közölte: "emberi számítás" szerint a 3-as metróvonal felújítása 2019 végéig befejezhető. A metrószerelvények kiváltása érdekében mintegy 150 csuklós autóbusz forgalomba állítása szükséges.

Szerző