Megnyílt Ázsia első Dolby Cinema prémium mozija

Kínában nyílt meg csütörtökön Ázsia első Dolby Cinema prémium mozija. Az ország legnagyobb mozilánca, a Wanda decemberig összesen tíz Dolby mozit akar üzembe helyezni - számolt be az újdonságról a The Hollywood Reporter.

A Wanda Mozilánc a Liaoning tartománybeli Dalianben nyitotta meg az első csúcstechnológiával felszerelt Dolby Cinema filmszínházat, amelyben először a Warcraft című filmet vetítik. A második Dolby mozi a napokban Csangcsunban nyílik meg, de hamarosan Csungcsingben és Csinanban is elkészül egy-egy újabb Dolby mozi. A Wanda és a Dolby cég januárban jelentette be, hogy a következő öt évben száz Dolby mozi nyílik Kínában. A Wanda decemberre tíz Dolby filmszínházat ígért Kínában, az új mozikból Pekingbe és Csengtuba is jut majd.

A Dolby két éve kezdte el kiépíteni az IMAX-szal versengő csúcsmozis hálózatát. A prémium mozibrand vetítőit különleges nézőtérrel, a legkorszerűbb Dolby Vision-technológiával és Dolby Atmos hangrendszerrel szerelik fel. Jelenleg 20 ilyen mozi üzemel már az Egyesült Államokban, amelyek a Dolby Cinema AMC moziláncához tartoznak, s év végéig a számuk harmincra nő. Európában négy Dolby Cinema működik.

A Wanda Mozilánc - a Wanda Csoport tagja - 311 filmszínházat üzemeltet Kínában, de Ausztráliában, Új-Zélandon is találhatók mozijai, összesen 2700 vetítőterme van.

Szerző

Tom Hanks is életműdíjat kap

Publikálás dátuma
2016.06.23. 19:27
Tom Hanks - Fotó: Kevin Mazur/Getty Images
Életműdíjat kap a 11. Római Filmfesztiválon októberben Tom Hanks Oscar-díjas amerikai filmsztár. Hanks az október 13. és 23. között zajló filmmustra nyitó napján veheti majd át a díjat, és ebből az alkalomból egy közönségtalálkozót is szerveznek számára, amelyen a fesztivál művészeti igazgatójával, Antonio Mondával beszélget majd pályafutásáról. A mustrán a színész 15 filmjét is levetítik egy retrospektív válogatás keretében.

A római filmes seregszemlén, amely nem versenyfesztivál, játékfilmeket, dokumentumfilmeket, tévés produkciókat és videojátékokat is láthat a közönség. A rendezvényre érkezik Meryl Streep, David Mamet, Don DeLillo és a lengyel-amerikai építész, Daniel Libeskind is, akik szintén nyilvános beszélgetéseken osztják meg gondolataikat a filmezésről és pályájukról - ismertette a Variety.com. 

A New Yorkban élő olasz újságíró, tudós, művészeti rendezvényszervező Monda második éve rendezi a Római Filmfesztivált. Mint elmondta: a tavalyi kritikák után idén számos sztárral akarja felpezsdíteni a rendezvényt.

Szerző

Százéves korában meghalt Harry Rabinowitz

Publikálás dátuma
2016.06.23. 18:56
Harry Rabinowitz/1953 - Fotó: Fred Ramage/Hulton Archívum/Getty Images
A brit zeneszerző és karmester, aki több mint 60 film, köztük a Tűzszekerek filmzenéjét vezényelte. Családjának tájékoztatása szerint Harry Rabinowitz franciaországi házában hunyt el - írta csütörtökön a BBC News.

Rabinowitz 1916-ban született Johannesburgban, és 1946-ban érkezett Londonba, hogy zenei és drámai tanulmányokat folytasson. Az 50-es évektől kezdve rendszeresen fellépett a televízióban és a rádióban, olyan népszerű hírességekkel dolgozott együtt, mint a komikus Stanley Holloway, Terry-Thomas és a The Goons. Visszatérő alkotótársa volt Anthony Minghella brit filmrendezőnek. 

A BBC Rádiójának karmestere volt, később a BBC TV szórakoztató műsorainak zenei vezetője lett. 1968-ban a London Weekend Television (LWT) csatornához került, ahol csaknem tíz évig maradt, és éppen abban az évben távozott, amikor a Brit Birodalom Érdemrendjével (MBE) tüntették ki 1977-ben. Rabinowitz vezényelte 1964-ben és 1966-ban az Eurovíziós Dalfesztivál brit versenyzőinek zenekarát, és ő dirigálta először Andrew Lloyd Webber Macskák című musicaljét. Zeneszerzőként számos komoly elismerést kapott, BAFTA-díjra is jelölték, és 1986-ban átvehette a Dalszerzők, Zeneszerzők és Írók Brit Akadémiájának (BASCA) Arany-díját.

Rabinowitz a Merchant Ivory produkciós cég több filmjének zenéjét vezényelte, köztük a Maurice-t, a Szellem a házbant és a Napok romjait. Minghellával Az angol beteg, A tehetséges Mr. Ripley és a Hideghegy című filmjein dolgozott karmesterként.

A zenész annak tulajdonította pályafutása során elért sikereit, hogy már egészen korán gyorsan és pontosan tudott kottából olvasni. "Amíg másnak húsz percébe kerül, hogy felfogja, nekem hét és fél perc is elég" - mondta a filmzenékről. Rabinowitz novemberben részt vett volna a londoni Barbican központ nagyszabású koncertjén, amelyen a Londoni Szimfonikus Zenekar kíséretében századik születésnapja és hosszú pályafutása megünneplésére készültek.

Szerző