Lövöldözöés egy németországi moziban

Maszkos és robbanóövvel felfegyverkezett férfi hatolt be egy Frankfurttól mintegy 90 kilométerre található német város, Viernheim mozijába csütörtök délután, ahol lövöldözni kezdett. A helyi média szerint 20 és 50 közé tehető a sebesültek száma. A merénylő elbarikádozta magát. A rendőrség speciális egységeit vezényelték a helyszínre - adta hírül az Euronews.

A VS.hu a BBC alapján azt írta, hogy a támadót a rendőrség lelőtte, azt hitték ugyanis, hogy a férfi túszokat ejtett, nem akartak kockáztatni. Az incidensben többen könnyebben megsérültek a szűk térben bevetett könnygáztól. A könnygázt a moziba behatoló rendőri egység használta. A BBC információi szerint a lövöldözésben azonban senki sem sebesült meg,  jelenleg már az sem biztos, hogy a fegyver valódi volt.

Egy telefonáló azt állította, hogy 4 lövést hallott, és hozzátette, hogy a támadó "mentálisan labilisnak" tűnik. Ezután riasztották a rendőrség különleges alakulatát. Jelenleg azt vizsgálják, lehetett-e a támadónak bármilyen ideológiai indítéka, vagy ez egy rablási kísérlet volt.

Szerző

Hidegül? - Moszkva korlátozni akarja az amerikai diplomaták mozgását

Moszkva korlátozni fogja az Oroszországban dolgozó amerikai diplomaták mozgását, válaszul arra, ha az Egyesült Államokban működő orosz képviseletek dolgozóival szemben hasonló amerikai intézkedéseket hoznak - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

Zaharova szerint az amerikai kormányzat arra készül, hogy megszigorítsa azt a sok évtizede meglévő rendszert, amelynek keretében az alacsony és közepes rangú orosz diplomatáknak előre be kell jelenteniük, ha 40 kilométeren túlra akarnak utazni annak a városnak a központjától, amelyben a képviseletük működik.

A szóvivő szerint ha Washington valóban módosítja a létező megállapodásokat, akkor értelemszerűen ez tükröződni fog az orosz válaszintézkedésekben is, és Moszkva hasonló lépéseket fog tenni az amerikai diplomatákkal szemben. Mint mondta, az utóbbi időben felerősödött az Egyesült Államokban dolgozó diplomatákra és konzulátusokra nehezedő nyomás.

"Felfigyeltünk azokra a sajtójelentésekre, amelyek szerint a kongresszusban dolgoznak egy törvénytervezeten, amely előírja az orosz diplomaták megfigyelésének szigorítását és az amerikai területen történő mozgásuk korlátozását" - hangoztatta Marija Zaharova.

Szerző

Már 78 emberéletet követelt a tornádó, házak sora dőlt romba

 Legkevesebb 78 halálos áldozata és mintegy 200 súlyos sérültje van a Kína keleti részét sújtó,  felhőszakadásokkal és jégesővel kísért tornádónak - jelentette a polgári ügyek minisztériumára hivatkozva az állami média csütörtökön.

Csiangszu tartomány Jancseng városának közigazgatási területén falvak tucatjaiban döntötte romba házak sorát a pusztító erejű, helyenként 100-125 kilométeres óránkénti sebességgel vonuló forgószél. A lakosok a kínai televízióban arról beszéltek, hogy helyi idő szerint kora délután, teljesen váratlanul érte őket a hatalmas vihar. Beszámoltak a kicsavart fákról, a háztetőket lebontó szélről, a másodpercek alatt romhalmazzá vált lakóépületekről. Egy férfi azért mondta szerencsésnek magát, mert még időben ki tudott szállni az autójából, mielőtt az erős szél a járművet a közeli folyóba repítette.

A filmriportban azt is bemutatták, hogy több - köztük veszélyes, mérgező vegyi anyagokkal dolgozó - üzem épülete megrongálódott, de az esetleges környezetet ért károkról egyelőre nem közöltek többet. A hajléktalanná vált embereket ideiglenesen kialakított szállásokon helyezik el, a körülbelül félezer sérült ellátása alkalmi elsősegélynyújtó helyeken és több környező kórházban folyamatban van.

A mintegy 2 millió lakosú régióban, az érintett településeken, falvakban 700 tűzoltó mozgósításával megkezdődött a mentés és a károk felmérése, a megrongálódott távközlési- és elektromos hálózat, valamint a vízellátás helyreállítása.

Szerző
Frissítve: 2016.06.23. 21:13