Tóbiás: nem "szülőgépekként" kell tekinteni a nőkre

Publikálás dátuma
2016.06.22. 13:39
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az MSZP feladata egy hálózatos, közösségeken alapuló társadalom kiépítése, ebben pedig fontos szerep juthat a nőknek, eszköze pedig az internet lehet - hangsúlyozta az MSZP elnöke szerdán a Politikai kommunikáció a XXI. században - fókuszban a női szavazók című konferencián, Budapesten.

Tóbiás József a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Táncsics Mihály Alapítvány rendezvényén elmondott nyitó beszédében azt mondta, változást a napi politikai kérdésektől távoli ügyeket, a közösségi problémákat felkaroló civil sejtek érhetnek el, amelyekben női dominancia van.

Az ellenzéki politikus szerint ezért nem "szülőgépekként" kell tekinteni a nőkre, hanem egyenrangú partnerként, hiszen a politikai zavarban ők tudják összehangolni az ellentétes álláspontokat.

Tóbiás József a politika előtt álló egyik legnagyobb kihívásnak az állampolgári apátiát nevezte. Bár általános nézet, hogy az új média áttörést hozhat a politika és az emberek kapcsolatában - mutatott rá -, az internet csupán egy lehetőség, az online közösségek hatása a politikai kultúrára pedig negatív is lehet.

Az anonimitás teret adhat a radikális hangnemnek és a kisebbségi véleményt megfogalmazók kiszorításának, az új technológiával szembeni kétkedők ezért mutatnak rá arra, hogy az internet nem forradalmasította a demokráciaképünket - összegzett.

Gurmai Zita, az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja Nőtagozatának elnöke azt mondta: bár Orbán Viktor miniszterelnök feudális világát meg kell haladni, a modern digitális korral sem jön el a Kánaán, hiszen az ISIS vagy az Al-Kaida sem jött volna létre internet nélkül.

A politikus beszélt a nők ellen az interneten megvalósuló erőszak, gyűlöletbeszéd és fenyegetés problémájáról, rámutatva: ennek mindegy 9 millió áldozata van Európában egy nemrég készült európai bizottsági jelentés szerint. Szólt az egyenlőtlen hozzáférésről is, amely tovább növeli a szakadékot a társadalomban, ugyanakkor arról is: az internet erősíti a szólásszabadságot és a nők politikai, társadalmi szerepvállalását.

Szerző

Újabb magyar pártelnök Szlovákiában?

Alighanem a vége felé jár Radoslav Procházka pártelnöki karrierje. Az elmúlt napokban napvilágra kerültek a legkisebb koalíciós párton belüli személyes ellentétek, Procházka mellett mindössze egy képviselő állt ki. Akár Cséfalvay Katalin is válthatja őt a pártelnöki székben – írja a pozsonyi Új Szó.

A választások előtt még a miniszterelnöki bársonyszékről ábrándozott, most egyre valószínűbbnek tűnik, hogy saját pártja elnöki pozícióját sem lesz ereje megtartani. Több kihívója is lehet a Sieť pártelnöki posztjáért Radoslav Procházkának, aki a napokban elvesztette képviselői nagyobbik részének támogatását. A jelöltek között lehet a leváltott alelnök, a korábban hidas színekben politizáló Andrej Hrnčiar, de nem kizárt, hogy a párt jelenlegi alelnöke, a dunaszerdahelyi származású Cséfalvay Katalin is megméretteti magát a pártelnöki posztért.

A lapnak Cséfalvay nem akarta megerősíteni indulását, de tegnap már Andrej Hrnčiar is az egyik lehetséges jelöltként emlegette őt. Radoslav Procházka „nyitott kérdésnek” tartja, jelölteti-e magát egyáltalán, ám a jelek szerint a pártvezetés jelentős részének támogatását már nem élvezi.

Szerző

Tömegek a szabadkai befogadó központban

Csaknem kétszáz közel-keleti és afrikai menekült tartózkodik Szabadkán, a város szélén kiépített ideiglenes befogadó központban – írta az újvidéki Magyar Szó. Az utóbbi néhány hétben annyira felerősödött az ide irányuló menekülthullám, hogy a kapacitások megteltek, a Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) munkatársainak sátrakat is fel kellett verniük.

Szabadkán, a Tuki ugarok nevű részben kapott helyet az ideiglenes befogadó központ, amelyet részben azért kezdtek kialakítani, mert a menekültek által spontán módon benépesített elhagyatott téglagyár területén nem tudtak megfelelő körülményeket biztosítani az embereknek. Az állomás területén a német ASB alapítvány 150 ezer eurós adományának köszönhetően két épületet renováltak és egy montázsépületet állítottak fel. A központ tavaly novemberben nyitotta meg kapuit, de addigra a magyarországi határzár eredményeként ebből a térségből eltűntek a menekültek, így a terület hónapokig üres maradt, egyáltalán nem érkeztek ide menekültek.

Jelenleg teljesen más a helyzet. „Már a központhoz vezető úton találkozunk bandukolókkal, vannak, akik egyedül haladnak a központ felé, mások családostul. A helyszínen olyan kép fogad bennünket, mintha egy üdülő kempingjébe érkeznénk. A központ füves térségében gyerekek szaladgálnak, labdáznak, vagy épp az előző napi esőből megmaradt tócsába ugrálva csapkodják egymást. Mint ahogyan bármely gyerek viselkedne. Az idősebbek az árnyékba húzódva üldögélnek, egymással beszélgetnek, illetve vannak, akik fülhallgatón keresztül mobiltelefonjukon hallgatják a legfrissebb híreket. Egyik kisgyerek odajön hozzánk és megkínál bennünket keksszel” – írja a lap riportjában.

A felújított és kialakított épületekben ágyak, fekhelyek vannak, sokan itt pihennek, noha a csaknem 30 fokos melegben elég rossz benn a klíma, illetve egy egész sor zuhanyzó, illemhely van kialakítva a táborlakók részére. A központ hátsó részén sátrak állnak, sokan már csak itt kaptak helyet. A hangulat nyugodt, békés, az idelátogató nem is gondolná, hogy ezek az emberek több ezer kilométert utaztak és innen is hamarosan igyekeznek továbbmenni, többnyire nem is tudják hova. Egy iráni fiatalember a higiéniára panaszkodik, azt mondja, az illemhely hagy maga után kívánnivalót.

Szerző
Témák
menekültek