Orlandói tömegmészárlás - Folytatódik a nyomozás

Az amerikai hatóságok változatlan intenzitással folytatják a nyomozást az orlandói merénylet ügyében - közölte Loretta Lynch amerikai igazságügyi miniszter vasárnap.

A politikus több televíziós csatornának beszámolt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) folytatódó nyomozásáról, s bejelentette, hogy az FBI nyilvánosságra hozza a merénylő és a rendőrség telefonbeszélgetésének néhány részletét. Az FBI a lövöldözés közben Omar Mateennel telefonon folytatott alkudozások szövegének egyes részleteit hétfőn nyilvánosságra hozza - mondta el Lynch az ABC tévécsatornának. A miniszter szerint a legfőbb cél most az, hogy minél teljesebb képet  alkossanak a merénylőről, ez ugyanis szerinte is hozzájárulhat a további, hasonló jellegű bűncselekmények megelőzéséhez is. "Mint a nyomozás eddig nyilvánosságra hozott részleteiből is látható, igyekszünk megtudni mindent, amit csak lehet erről a gyilkosról, a kapcsolatrendszeréről, arról, hogy kikkel találkozott, kikkel ápolt kapcsolatokat vagy kik ismerték őt" - mondta Loretta Lynch.

A tárcavezető később a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy az orlandói rendőrség tárgyalóival folytatott telefonbeszélgetéseiben Omar Mateen szólt az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek tett esküjéről, röviden kifejtette, hogy mivel magyarázza szörnyű tettének elkövetését, és a merénylő még az amerikai politikáról is beszélt. Loretta Lynch kifejtette, hogy a nyomozás során minden szálat megvizsgálnak, nem számít, hogy az adott információ kitől ered. A miniszter "nagyon fontosnak" mondta a muszlim közösségekkel folytatott párbeszédet, szerinte ugyanis ha bármely elkövető ebből a közösségből származik, akkor a radikalizálódást a közösség tagjai, a barátok, a családtagok veszik észre elsőként.         

A CBS televízió politikai vitaműsorában Lynch azt fejtegette, hogy a nyomozás arra kíván fényt deríteni, hogy miért éppen homoszexuálisok közösségét vette célba a tömeggyilkos. A miniszter leszögezte: a Mateennel folytatott telefonbeszélgetéseknek azért csak egy részét hozzák nyilvánosságra, hogy az áldozatok családtagjainak és a túlélőknek ne kelljen ismét átélniük a rémségeket. Omar Mateen 49 embert lőtt agyon június 12-re virradóra egy orlandói melegbárban.

Szerző

Rendőrgyilkosság - Ezrek emlékeztek az áldozatokra

Muzulmán szervezetek felhívására több ezren vonultak fel vasárnap a Párizstól mintegy ötven kilométerre fekvő Mantes-la-Jolie-ban arra a rendőrházaspárra emlékezve, amelyet a hét elején ölt meg otthonában egy iszlamista támadó.

A rendőrség szerint mintegy 2500, a szervezők szerint 4-5 ezer résztvevő a régió egyik legismertebb imahelyétől, Le Val Fourré település nagymecsetétől vonult a helyi rendőrőrsig, ahol a feleség dolgozott. A rendőrség bejáratánál a helyi muzulmán közösség vezetői virágot helyeztek el, majd egyperces néma csenddel adóztak az áldozatok emléke előtt. A tömeg ezt követően megtapsolta a rendőröket és Rendőr vagyok feliratot tartott a magasba.

A France2 francia közszolgálati televízió híradójában nyilatkozó felvonulók elítélték, hogy az iszlám vallás nevében követték el a gyilkosságot. "A politikusnak egyedül nincsenek megoldásaik, a muzulmán közösségnek sem, de együtt találhatunk" - mondta Abdelaziz El Jaouhari, a mecset elnöke. 

A radikalizmusa miatt előzőleg már büntetett és a terrorelhárítók megfigyelése alatt álló francia állampolgárságú elkövető, Larossi Abballa hétfő este ölte meg otthonában a 42 éves helyi rendőrparancsnok-helyettest és annak 36 éves feleségét, aki szintén a rendőrségnél dolgozott. A támadót a rendőrség elitalakulatai a helyszínen megölték. Az elkövető az Iszlám Állam terrorszervezetre hivatkozott a kommandósokkal folytatott tárgyalások során. Szemtanúk arról számoltak be a nyomozóknak, hogy a parancsnokra mért támadáskor Allah akbar kiáltást hallottak. A párizsi ügyészség vasárnap eljárást indított a kettős rendőrgyilkosság iszlamista elkövetőjének két feltételezett segítője ellen, akik már szintén voltak büntetve dzsihadista kapcsolataik miatt.

Szerző

Meghalt egy újabb Voice-énekes, ismét egy lövöldözésben

Kevesebb, mint egy héttel azután, hogy orlandói koncertjén lelőtték Christina Grimmie énekesnőt, újabb a Voice által felfedezett tehetség vesztette életét egy csütörtöki lövöldözésben Chicagóban.

A 45 éves Alejandro "Jano" Fuentes a születésnapját ünnepelte a barátaival, amikor lövöldözést tört ki. Fuentes az autójába ült be éppen a barátaival, amikor egy fegyveres férfi hirtelen odament, kiparancsolta a kocsiból és rálőtt. 

Az egyik ismert tehetségkutató mexikói változatában néhány éve feltűnt férfi fejét három lövedék találta el. 

A rendőrség közlése szerint nincs gyanúsított. A WGN televízió úgy tudja, hogy azt vizsgálják: kocsilopási kísérlet vagy rablási szándék volt az indíték. Az énekes halálának hírét szombaton jelentették be - írja az atv.hu.

Alejandro "Jano" Fuentes júniusban feltöltött előadása a Youtube-ra:

Kevesebb, mint egy hete rázta meg a világot, amikor koncertje után lelőtték a 22 éves énekesnőt,  Christina Grimmie-t, aki szintén a Voice című amerikai műsorban tűnt fel. A hatóságok szerint egy férfi lőtte le, miközben autogramokat osztogatott a floridai Orlandóban. Az énekesnő bátyja a támadó után eredt, de a férfi megölte magát, mielőtt elkaphatta volna.

Christina Grimmie előadása a Voice című műsorban:

A Voice Facebook-oldala feketére változtatta profilképét, gyászolva a két elhunyt énekest.

Szerző