Előfizetés

Tarlós hivatalosan is átadta a Széll Kálmán teret

Publikálás dátuma
2016.06.17. 19:37
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Átadták ünnepélyesen a fővárosi Széll Kálmán teret és a budai fonódó villamoshálózatot pénteken.

Tarlós István főpolgármester elmondta, a tér átalakításakor az a cél vezérelte őket, hogy egy olyan európai színvonalú, modern közösségi teret, közlekedési csomópontot hozzanak létre, ahol "nemcsak átrohanni, de megpihenni, találkozni is lehet, és jó is". "Mindezt úgy szerettük volna tenni, hogy megmaradjon a tér karaktere, vagyis mindaz, amit korábban szerettünk benne" - tette hozzá.

A főpolgármester kijelentette, hogy a pénteki nap tekinthető a budai fonódó villamoshálózat hivatalos átadásának is.
Tarlós István megjegyezte, a fővárosiak és az arra közlekedők ugyan már több mint egy hónapja birtokba vehették a Széll Kálmán teret, ám a végső simítások még hátravoltak.

Közölte, a budai csomópont egy reálisan kidolgozott, ütemezhető elképzelés szerint újult meg, kiemelten figyelembe véve a közösségi közlekedés szempontjait. "Ahogy a fővárost érintő összes fejlesztésnél, úgy a Széll Kálmán tér esetében is szem előtt tartottuk, hogy megadjuk a választás szabadságát" - fogalmazott a főpolgármester, rámutatva: az átalakított tér a budai fonódó villamoshálózatnak köszönhetően új közlekedési kapcsolatokat kínál, valamint a villamos, a metró és a buszok mellett már a Mol BuBi (budapesti biciklirendszer) gyűjtőállomása is megtalálható a téren. Hangsúlyozta: mindenkinek egyenlő közlekedési feltételeket szeretnének biztosítani, ezért a tér az akadálymentességi követelményeknek megfelelően épült ki.
Az alacsonypadlós buszokra és villamosokra akadálymentesen lehet felszállni. A Várfok utcai buszmegállók megközelítését lift és kültéri mozgólépcső teszi könnyebbé - mondta Tarlós István. Közölte, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új ügyfélközpontja, amely egy új létesítményben kapott helyet, a jövő héten nyílik meg a téren.

Tarlós István beszámolt arról is, hogy a felújított térre több mint 700 négyzetméternyi zöldfelület, csaknem 200 fa, több mint 32 ezer cserje és mintegy 10 ezer virág került.

A főpolgármestert köszönetet mondott a fővárosiaknak az építések alatt tanúsított türelmükért. Az esemény elején közölte, nem sokkal a hivatalos átadás előtt tudta meg, hogy kollégái elfelejtették meghívni az ünnepségre az érintett kerületek polgármestereit.

Buda legforgalmasabb csomópontja, a Széll Kálmán tér rekonstrukciója május 10-én fejeződött be. A BKK aznapi közleménye szerint mintegy 5,3 milliárd forintnyi fővárosi, kormányzati és uniós forrásból újították fel, építették át a teret.

A budai fonódó villamoshálózat március 14-én vált teljessé, miután véget ért a Lánchíd budai hídfője alatti villamosalagút felújítása, és új, teljes vonalán, Dél-Budától Óbudáig kezdett közlekedni a 19-es és a 41-es villamos.

Stephen Hawking díjat alapított

Publikálás dátuma
2016.06.17. 15:51
Stephen Hawking - Fotó: Ian Gavan/Getty Images
 Stephen Hawking-medállal ismerik el azokat a szakembereket, akik a legjobbnak bizonyulnak a tudomány közvetítésében az emberek felé. Az első díjazottak a tenerifei Starmus tudományos fesztiválon vehetik át a kitüntetést június 29-én.

"A díj alapításának évében személyesen választottam ki a nyerteseket. Mindannyian kiemelkedően sokat tettek a tudomány népszerűsítéséért" - mondta Hawking professzor a győztesek nevét bejelentő sajtótájékoztatón. A Stephen Hawking-medál első kitüntetettjei Jim Al-Khalili brit fizikus, író, a BBC műsorvezetője, Hans Zimmer német zeneszerző és Mark Levinson amerikai dokumentumfilm-rendező. Zimmer a Csillagok között című, 2014-ben bemutatott sci-fi zenéjéért, Levinson a Particle Fever (Részecskeláz) című filmjéért, Al-Khalili a fizikát népszerűsítő dokumentumfilmjeiért kapja a díjat.

Garik Israelian asztrofizikus, a Starmus fesztivál igazgatója szerint ez a díj inspiráló lehet sok fiatal számára, felkeltheti érdeklődésüket a tudomány iránt. Ugyanerre törekszik fesztivál is, amelyen a szervezők meg akarják mutatni, hogy a tudománynak van helye a mindennapi életben.

A fesztivál programjában 12 Nobel-díjas tudós szerepel meghívott vendégként, ott lesznek mások mellett a Rosetta-programban résztvevő NASA-kutatók is.

Stephen Hawking elméleti fizikus, a világ egyik legismertebb világűrkutatója, Az idő rövid története című könyvét sokmilliós példányszámban adták el. Súlyos mozgatóideg-sorvadásos betegsége tolószékbe és teljes némaságra kényszeríti, különleges beszédszintetizátor segítségével osztja meg gondolatait.

LMP: Fazekas Sándor letérdelt a GMO-lobbi előtt

Az LMP információi szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter áprilisi washingtoni látogatásán kutatási célra génmódosított vetőmagokat kért tárgyalópartnereitől, ezzel szembemenve az alaptörvénnyel.

Sallai R. Benedek közleménye szerint az LMP birtokába jutott dokumentumokból ez egyértelműen kiderül. A miniszter letérdelt az amerikai GMO-lobbi és a nagyvállalati érdekek előtt, belement abba az alkuba, hogy a TTIP (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség, amely az Egyesült Államok és az Európai Unió piacainak egybenyitásáról szól) sikerének egyik zálogaként megszűnjön Magyarország GMO-mentessége - fogalmazott a politikus.

Az EU-ban eddig két géntechnológiával módosított növényt engedélyeztek termesztésre, Magyarországon azonban mindkét fajta köztermesztése tilos, ahogyan kutatási célra is tiltott a génmódosított vetőmagokat az országba hozni - emlékeztetett Sallai R. Benedek. Az alkotmánya szerint Magyarország megőrzi a genetikailag módosított élőlényektől mentes mezőgazdaságát. Szerinte Fazekas Sándor ennek éppen az ellenkezőjét képviselte zárt ajtók mögött. Ezzel szembement az alaptörvénnyel és megtévesztette a magyar embereket, ezért a legkevesebb, amit tehet, hogy lemond hivataláról - írta az LMP-s politikus.