Szigorítanák a fegyvervásárlás szabályait

Amerikai demokrata honatyák a szenátusban éjszakába nyúló obstrukcióba kezdtek, hogy kikényszerítsék fegyverkorlátozási intézkedések elfogadását. Chris Murphy connecticuti demokrata szenátor közölte, addig beszél, ameddig csak nem fogy ki a szuszból, s addig akadályozza a munkát, ameddig a szenátus nem tűzi napirendjére a fegyvervásárlásoknál a kötelező háttérellenőrzést, illetve a terrorizmus gyanúja miatt megfigyelt személyek fegyvervásárlási tilalmát célzó két törvényt.

 Murphy az államában, a newtowni Sandy Hook általános iskolában 2012-ben történt mészárlás, 26 ember, köztük 20 kisgyerek legyilkolása óta teljes erőbevetéssel harcol a fegyvervásárlás szigorításáért. „Elegem van abból, hogy újra és újra ártatlanokat mészárolnak le, s elegem van a szenátus tehetetlenségéből is” – nyilatkozta a szenátor. Richard Blumenthal, Cory Booker és Dick Durbin is csatlakozott Murphyhez, egymást váltva beszéltek, számos törvényhozó támogatásáról biztosította a demokrata szenátorok demonstratív akcióját. Több republikánus szenátor is helyeselné a fegyvervásárlás szigorítását.

Az orlandói mészárlás nyomán a várható republikánus elnökjelölt, Donald Trump is változtatott véleményén, tegnapi beszédében jelezte, hogy elnökként kész lenne fontolóra venni a fegyvervásárlás szabályainak szigorítását. Trump bejelentése nem tetszhet sok konzervatív demokratának. A republikánus elnökjelöltség várományosa korábban jövendő vetélytársát, a várható demokrata elnökjelöltet, Hillary Clintont támadta azért, mert szerinte a szabad fegyvertartásról rendelkező 2. számú alkotmány-kiegészítés eltörlése a célja. Trump nemrégiben megkapta a fegyverlobby legbefolyásosabb szervezete, az NRA támogatását.

Szerző

Egyiptomi gép - Megtalálták a roncsokat!

Publikálás dátuma
2016.06.16. 10:24
Fotó: Chris McGrath/Getty Images
Egyiptomban a hatóságok bejelentették, hogy sikerült megtalálniuk a május 19-én szerencsétlenül járt Airbus A320-as darabjait.

Az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba indult MS804-es járata néhány furcsa kanyart tett, majd egyik pillanatról a másikra eltűnt a radarképernyőről nem sokkal azután, hogy belépett az egyiptomi légtérbe. A repülő fedélzetén 66-an utaztak, 56 utas és 10 fős személyzet. Egy mélytengeri kutatóhajó, a John Lethbridge készítette az első felvételeket a Földközi-tenger mélyén, több, mint 3 ezer méter mélységben, több helyszínen fekvő roncsdarabokról. Így nőtt a remény, hogy megtalálják a repülő fekete dobozait, amelyek szokásosan a gép hátsó részében helyezkednek el. A fekete dobozok által rögzített adatok, a pilótafülkében elhangzott beszélgetések felvételei választ adhatnak arra, miért zuhant le az utasszállító. A fekete dobozok egy hónapig adnak le jeleket, a szakértők korábban figyelmeztettek, hogy július 24. tájékán kimerülhetnek az elemeik. Előfordul, hogy néha 30 napnál tovább küldik a jelzéseket.

Az egyiptomi kormány által a kutatásra bérbe vett John Lethbridge egy 1966-ban épült, panamai zászló alatt haladó mélytengeri kutatóhajó, brit névadója készítette 1715-ben az első mini merülő szerkezetet.

Szerző

Aligátortámadás - Döbbenet: épségben került elő a kisfiú holtteste ( Fotók )

Publikálás dátuma
2016.06.16. 09:49

Megtalálták helyi idő szerint szerdán annak a kétéves kisfiúnak a holttestét, akit korábban az orlandói Disneyworld egyik mesterséges tavának partjáról ragadott el egy aligátor.  KATTINTSON A KÉPRE A TÖBBIÉRT - FOTÓK: JOE RAEDLE/GETTY IMAGES

A nebraskai kisfiú családja Disneyworldbe ment vakációra, a gyerek kedden, helyi idő szerint este kilenc óra után játszadozott az egyik mesterséges lagúna partján, amikor a vízből előmászó aligátor elragadta. A több sebből vérző édesapja megpróbálta megmenteni a kisfiút, de nem sikerült. 

Több mint félszáz rendőr, két helikopter és számos búvár kereste a gyereket.

Az állatot megtalálták, fel is darabolták, de nem bukkantak a kisfiú nyomaira. Szerda délelőttig még négy további aligátort emeltek ki, valamennyit elaltatták, feldarabolták, de semmi nyomát nem találták bennük emberi testrészeknek.

A helyi seriff és vadvédelmi szakemberek a kutatás során tartott rövid tájékoztatóik alkalmával egyaránt arra hívták fel a figyelmet: képtelenség, hogy egy ilyen támadást egy kisgyermek - de felnőtt is - túléljen. A gyermek holttestét végül csaknem huszonnégy órás keresés után, ép állapotban találták meg. 

A szülők állapotáról nem szólnak a híradások. 

Szerző