Cameron: "elveszített évtized" követné a Brexitet

 A brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia egy teljes elveszített évtized valós kockázatával lenne kénytelen szembenézni, ha az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

David Cameron a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában hangsúlyozta, hogy ha a referendumon a többség a kilépésre szavaz, akkor először a távozás feltételeiről kellene tárgyalni az EU-val, ami például Grönland esetében három évig tartott, ezután új kereskedelmi megállapodást kellene nyélbe ütni az unióval, ami Kanadának eddig hét évébe telt, ráadásul ez az egyezmény még nem is lépett életbe. Cameron hozzátette: mindezek mellett külön kereskedelmi egyezményeket kellene kötni azzal az 53 országgal, amellyel az EU-nak - és az unió tagjaként Nagy-Britanniának - van ilyen megállapodása. A brit kormányfő szerint ez egy évtizednyi bizonytalanságot jelentene Nagy-Britannia számára. Cameron szerint a kilépésnek csak költségei lennének, hozadéka semmi.

Arra a felvetésre, hogy a bevándorlást nem sikerült a korábban általa ígért évi néhány tízezer főre csökkenteni - tavaly meghaladta a nettó 300 ezret a Nagy-Britanniában letelepülő külföldiek száma -, Cameron kijelentette: a Brüsszellel kötött reformmegállapodás alapján a jövőben az uniós társállamokból érkezők sem igényelhetnek érkezésük után azonnal teljes körű szociális ellátást; ehhez négy év folyamatos munkaviszonyra lesz szükségük.

Cameron szerint az eddigi szabályozás alapján a többi EU-tagállamból érkező munkavállalók már az első évben tízezer fontot (négymillió forintot) igényelhettek különböző szociális juttatások formájában. Ha Nagy-Britannia az EU-tagja marad, ez a lehetőség akkor is megszűnik, és ez jelentősen csökkenti majd a nagy-britanniai munkavállalás vonzerejét - mondta a brit kormányfő.

Felidézte a brit pénzügyminisztérium minap ismertetett tanulmányát, amely szerint recessziót okozna a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. Cameron szerint ez lenne a brit gazdaságtörténetben az első olyan recesszió, amelyet Nagy-Britannia maga okozna saját magának.

A brit miniszterelnök jelentős gazdasági kockázatokról írt a The Sunday Telegraph című tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap által közölt cikkében is. Cameron szerint a Bank of England - a brit jegybank -, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és "tíz közgazdászból kilenc" azon az egybehangzó véleményen van, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból sokkhatásként érné a brit gazdaságot. Ez olyan mértékű recessziót okozhatna, amely miatt akár 500 ezer nagy-britanniai munkahely is odaveszhetne, emellett 20-40 milliárd fontos (8-16 ezer milliárd forintos) "lyuk" keletkezhetne a brit közfinanszírozási rendszerben a recesszió és a növekvő munkanélküliség okozta adóbevétel-kiesések miatt - áll Cameron vasárnapi cikkében.
A népszavazási kampány kezdete óta először véleményt nyilvánított a kormányfő felesége, Samantha Cameron és az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága, Justin Welby, Canterbury érseke is, mindketten a további brit EU-tagság mellett érvelve.

Samantha Cameron a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi lapnak írt cikkében kifejti: hisz azoknak a gazdasági szakértőknek, köztük a Bank of England kormányzójának és az IMF közgazdászainak, akik szerint valószínűleg recesszió követné Nagy-Britannia kilépését az EU-ból. Cameron felesége szerint ők nem véletlenszerűen előkerült közgazdászok, akikről még senki nem hallott. Hozzátette: saját gyermekei érdekében is el akarja kerülni azt a több évi bizonytalanságot, amellyel a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése járna.

Welby érsek ugyancsak a Mail on Sunday hasábjain kifejti: az egyháznak nincs hivatalos álláspontja arról, hogy ki hogyan voksoljon a népszavazáson, ő azonban a maga részéről a bennmaradásra adja majd szavazatát. Az anglikán egyház vezetője szerint akik az Európai Uniót a több millió európai életét kioltó két világháború romjaiból felépítették, előretekintettek, ugyanúgy, mint azok, akik e világháborúk frontjain harcoltak a szabadságért. Nagy-Britannia keresztény örökségének alapja a béke és a megbékélés, és nem a sorompók, hanem a hidak építése - hangsúlyozta Canterbury érseke.

Szerző

Megünnepelték a brit uralkodó 90. születésnapját - Fotók

Publikálás dátuma
2016.06.12. 17:04
FOTÓ: Ben A. Pruchnie
Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 90 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját. A fő képre kattintva galéria nyílik! FOTÓ: Getty Images, Ben a. Pruchnie, Chris Jackson, Stuart C. Wilson

A nyugati világ legidősebb és leghosszabb ideje - 1952 óta, vagyis 64 éve - regnáló uralkodójának "hivatalos" születésnapi ceremóniája a színpompás Trooping the Colour. Ezt a tisztelgő katonai parádét mindig június második szombatján tartják, jóllehet a valós születésnap II. Erzsébet királynő esetében április 21.

A Trooping the Colour - a csapatzászlók ceremoniális bemutatása a hadsereg alakulatainak - 1748 óta a mindenkori uralkodó születésnapjának ünnepsége. Azt azonban, hogy a hivatalos királyi születésnapot mindig nyáron ünnepelhessék az alattvalók, VII. Eduárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Eduárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a hivatalos ünnepséget. Ez a szokás azóta is megmaradt.

Az elgondolás ezúttal többé-kevésbé bevált: London népe szombaton felhős, de eső nélküli időjárási körülmények közepette köszönthette uralkodóját.

A Trooping the Colour ceremóniája annak a régi katonai gyakorlatnak a stilizált felidézése, amellyel az egyes alakulatok zászlait és jelképeit, vagyis színeit (colour) rendszeresen végighordozták a katonák (troops) előtt, hogy azok a csata zűrzavarában is könnyen felismerhessék, mely színek alatt kell szükség esetén gyülekezniük.

II. Erzsébet királynő 64. alkalommal vett részt ezen az ünnepségen; ez rekord az angol-brit monarchia történetében. Először 1951-ben volt jelen a Trooping the Colour rendezvényén, akkor még hercegnőként, nagybeteg édesapja, VI. György király képviseletében.

A következő évben már királynőként őt köszöntötték a felvonuló díszalakulatok, és az uralkodó azóta - egyetlen év kivételével - mindig jelen volt a ceremónián. A rendezvényt 1955-ben, az akkori országos vasutassztrájk miatt törölték.

Az idei Trooping the Colour különleges jelentőségű volt, hiszen az évezredes angol-brit monarchiának még soha nem volt 90 esztendős uralkodója. Ráadásul az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség népei kettős születésnapot ünnepelhetnek, hiszen II. Erzsébet királynő férje, Fülöp edinburghi herceg pénteken töltötte be 95. életévét.

II. Erzsébet és Fülöp herceg a monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja. A királynő az uralkodás nagy-britanniai hosszúsági rekordját már tavaly szeptember 9-én megdöntötte, 63 évet, hét hónapot és három napot eltöltve addig a trónon, átadva saját üknagymamája, Viktória királynő rekordját a történelemnek.

Jövőre újabb jeles évfordulókat ünnepelhetnek az alattvalók: februárban lesz 65 éve, hogy II. Erzsébet királynő trónra lépett, jövő novemberben pedig az uralkodó és Fülöp herceg 70. házassági évfordulója lesz esedékes.

Az uralkodói házaspár az idei parádéra is hintón érkezett a Buckingham-palotából a Mall sugárúton a királyi lovas testőrség laktanyájához, amelynek parkjában 1600 katona tisztelgett díszszemlével a 90 esztendős királynő előtt.

Az ünneplés vasárnap folytatódik, minden idők legnagyobb londoni utcabáljával, amelyre tízezer meghívott vendéget várnak. Ennek helyszíne is a Mall sugárút lesz, amelynek teljes, egymérföldes - 1,6 kilométeres - hosszában piknikasztalokat állítanak fel.

A gigantikus utcabál tízezer vendége közül 7500-an annak a 628 jótékonysági szervezetnek az aktivistái, amelyeket a királynő patronál, 1500 részvételi jegyet a rendezvény hivatalos szponzorai kaptak, ezer belépőre pedig bárki pályázhatott; ezeket nyilvános sorsolással osztották ki februárban.

Szerző

Szolgálatba állt a balatoni sürgősségi mentőhajó

Publikálás dátuma
2016.06.12. 16:01
MTI FOTÓ: Varga György
A hétvégén megkezdte napi 24 órás szolgálatát a Balatonon a Rupert sürgősségi mentőhajó a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) héttagú flottájának részeként. A tihanyi kikötőben állomásozó gyorshajót az Országos Mentőszolgálat is bármikor riaszthatja - közölte a szakszolgálat szóvivője vasárnap Balatonlellén.

Tar Mihály a roham-mentőkocsi felszereltségű Rupert mentőhajót bemutatva elmondta, hogy a jármű 80-90 kilométer/órás sebességgel is képes haladni. Július elsejétől még egy sürgősségi mentőhajó áll szolgálatba, az ábrahámhegyi kikötőből indul majd. A tó északi partjáról a sürgősségi mentőhajók 3-5 perc alatt tudják elérni a déli partot - tette hozzá. A szakszolgálat további hajói Zánkán, Csopakon, Balatonkenesén és Keszthelyen állomásoznak bevetésre készen. A VMSZ-nek az idén még nem kellett emberéletet menteni és eddig mindössze egy megfeneklett vitorlás mentésére volt szükség.

Lengyel Norbert, a szakszolgálat strandokon lévő mentési csoportjainak vezetője arról számolt be, hogy nyáron országosan 80, a Balatonon mintegy 60 strandon, illetve fürdőhelyen teljesítenek szolgálatot képzett vízimentőik, akiknek sikerült megduplázni a bérét, napi nettó 8 ezer forintért dolgoznak.

A VMSZ vízimentői a múlt évben négyezer könnyű sérültet láttak el a Balatonon, közülük mintegy százról az Országos Mentőszolgálat gondoskodott a továbbiakban, 21 embert mentettek ki a vízből és 4 ember újraélesztésében működtek közre.

Szerző