Előfizetés

PM: Ne pusztítsák ki a budapesti fákat!

A Párbeszéd Magyarországért (PM) tiltakozik az ellen, hogy értelmetlen és megalomán beruházások miatt kipusztítják a budapesti zöldterületeket és a fákat - erről Szabó Rebeka, a párt szakpolitikusa beszélt.

A PM-es politikus a párt városligetben rendezett sajtótájékoztatója kapcsán elmondta: a kormánynak és a főpolgármesternek inkább az átfogó zöldterületi stratégián kellene gondolkoznia. Mint mondta, a Liget Budapest projektben az új múzeumok felépítése miatt több száz fa kivágását tervezik annak ellenére, hogy a sokan szakmai érvekkel alátámasztva állították, múzeumokat másol is fel lehetne építeni. Az Orczy-kerti építkezés miatti fakivágást nemrégiben a PM aktivistáinak kellett megakadályozni, mivel az ígéret ellenére sem tárgyaltak róla - tette hozzá.

A szakpolitikus kiemelte, hogy a legnagyobb mértékű fakivágás a Római-partot fenyegeti, ahol a szerinte máshol biztonságosabban felépíthető mobilgát miatt több kilométer hosszan tarolnának le ezer fát. A fáknak  nagyon fontos a feladatuk a budapesti levegőminőség megóvásában, a por és szennyeződések kiszűrését, oxigén termelését máshogy nem lehet megoldani - vélekedett.

Szabó Rebeka elmondta, Magyarországon évente mintegy 13 ezer ember hal meg közvetlenül a por-szmog-levegőszennyezettséghez köthető betegségekben és 100 ezres nagyságrendben vannak olyanok, akik felső légúti, szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek. Nagyon komoly nemzetgazdasági következménye is van ezeknek a betegségeknek, mivel megterhelik az egészségügyi kasszát és az így kieső munkanapok is negatívan hatnak a gazdaságra - hangsúlyozta a szakpolitikus.

Még mindig a fonódó

Június közepén kezdődik az idei év egyik legjelentősebb, két és fél hónapon át tartó közösségi közlekedést érintő beruházása Dél-Budán. Június 16-ától augusztus 28-ig a Szabadság híd a közösségi közlekedés és a közúti forgalom előtt is zárva lesz - áll a BKK közleményében.

Június 16. és augusztus 28. között a budai fonódó villamoshálózat déli szakaszán, a Fehérvári úton és a Bartók Béla úton valamennyi villamosmegálló peronját átépítik, emellett felújítják a leromlott műszaki állapotú Bartók Béla úti villamospálya Móricz Zsigmond körtér és Szent Gellért tér közötti szakaszát is, illetve a Budafok kocsiszín felújításához kapcsolódó vágányépítések is ekkor valósulnak meg.

A vágányzár ideje alatt a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton nem járnak a villamosok, a 17-es villamos a Bécsi út/Vörösvári út és a Móricz Zsigmond körtér között közlekedik, a 19-es és a 41-es villamossal pedig a Bécsi út/Vörösvári út és a Rudas Gyógyfürdő között lehet csak utazni.

A 47-es és a 49-es villamost a teljes vonalon autóbusz pótolja. Az 56-os és az 56A villamos Hűvösvölgytől a Rudas Gyógyfürdőig jár, míg a 61-es Hűvösvölgytől a Móricz Zsigmond körtérig, a Villányi úti végállomásig - jelezték.
A közlemény szerint a pótlóbuszok jelentős része alacsonypadlós, légkondicionált, korszerű emissziós normákat teljesítő jármű lesz.

A Szabadság híd mellett jelentős korlátozások várhatóak a Szent Gellért téren is, a Bartók Béla úton a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között a belső forgalmi sávokat lezárják, így ott irányonként egy-egy sáv lesz csak járható.

Új, ideiglenes jelzőlámpás kordont alakítanak ki az Astoriánál a Rákóczi út végén, annak érdekében, hogy a pótlásban részt vevő, a Kossuth Lajos utca felől a Deák Ferenc tér felé tartó autóbuszok vissza tudjanak fordulni a Rákóczi úton a Károly körút felé.

Orbánnak nem Lázár feje kell

Nincs veszélyben Lázár János miniszterelnökségi miniszter pozíciója azért, mert Spéder Zoltán, az FHB Bank első embere a barátja - írja a nol.hu.

Az Orbán Viktorhoz közel állók véleménye szerint a miniszterelnök nem miniszterének üzent azzal, hogy a vele is személyes nexusban lévő bankár, az FHB meghatározó tulajdonosa durván célkeresztbe került. Lázár Jánosnak vannak riválisai a kormányban, de a teljesítménye miatt a miniszterelnök számít rá a választásokig.

– Spekuláció Spéder–Lázár–Orbán-háromszögről beszélni – mondta a lap egyik forrása megemlítve, hogy Orbán Viktor és Lázár János viszonya szívélyessé vált, miután a miniszterelnököt a kancelláriaminiszter éjszakára is vendégül látta hódmezővásárhelyi házában a belgrádi utazása előtt, és „mélybeszélgetést folytattak”.

Ha egyáltalán a miniszterelnök üzent, akkor azt általában a bankároknak, illetve a pénzvilágnak szóló figyelmeztetésként lehet értelmezni, aminek a lényege: „A fák nem nőnek az égig”, az állam eminens érdekeit senki nem veszélyeztetheti, „az állam a főhatalom”.

A teljes cikk itt olvasható!