Előfizetés

Még mindig a fonódó

Június közepén kezdődik az idei év egyik legjelentősebb, két és fél hónapon át tartó közösségi közlekedést érintő beruházása Dél-Budán. Június 16-ától augusztus 28-ig a Szabadság híd a közösségi közlekedés és a közúti forgalom előtt is zárva lesz - áll a BKK közleményében.

Június 16. és augusztus 28. között a budai fonódó villamoshálózat déli szakaszán, a Fehérvári úton és a Bartók Béla úton valamennyi villamosmegálló peronját átépítik, emellett felújítják a leromlott műszaki állapotú Bartók Béla úti villamospálya Móricz Zsigmond körtér és Szent Gellért tér közötti szakaszát is, illetve a Budafok kocsiszín felújításához kapcsolódó vágányépítések is ekkor valósulnak meg.

A vágányzár ideje alatt a Bartók Béla úton és a Fehérvári úton nem járnak a villamosok, a 17-es villamos a Bécsi út/Vörösvári út és a Móricz Zsigmond körtér között közlekedik, a 19-es és a 41-es villamossal pedig a Bécsi út/Vörösvári út és a Rudas Gyógyfürdő között lehet csak utazni.

A 47-es és a 49-es villamost a teljes vonalon autóbusz pótolja. Az 56-os és az 56A villamos Hűvösvölgytől a Rudas Gyógyfürdőig jár, míg a 61-es Hűvösvölgytől a Móricz Zsigmond körtérig, a Villányi úti végállomásig - jelezték.
A közlemény szerint a pótlóbuszok jelentős része alacsonypadlós, légkondicionált, korszerű emissziós normákat teljesítő jármű lesz.

A Szabadság híd mellett jelentős korlátozások várhatóak a Szent Gellért téren is, a Bartók Béla úton a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között a belső forgalmi sávokat lezárják, így ott irányonként egy-egy sáv lesz csak járható.

Új, ideiglenes jelzőlámpás kordont alakítanak ki az Astoriánál a Rákóczi út végén, annak érdekében, hogy a pótlásban részt vevő, a Kossuth Lajos utca felől a Deák Ferenc tér felé tartó autóbuszok vissza tudjanak fordulni a Rákóczi úton a Károly körút felé.

Orbánnak nem Lázár feje kell

Nincs veszélyben Lázár János miniszterelnökségi miniszter pozíciója azért, mert Spéder Zoltán, az FHB Bank első embere a barátja - írja a nol.hu.

Az Orbán Viktorhoz közel állók véleménye szerint a miniszterelnök nem miniszterének üzent azzal, hogy a vele is személyes nexusban lévő bankár, az FHB meghatározó tulajdonosa durván célkeresztbe került. Lázár Jánosnak vannak riválisai a kormányban, de a teljesítménye miatt a miniszterelnök számít rá a választásokig.

– Spekuláció Spéder–Lázár–Orbán-háromszögről beszélni – mondta a lap egyik forrása megemlítve, hogy Orbán Viktor és Lázár János viszonya szívélyessé vált, miután a miniszterelnököt a kancelláriaminiszter éjszakára is vendégül látta hódmezővásárhelyi házában a belgrádi utazása előtt, és „mélybeszélgetést folytattak”.

Ha egyáltalán a miniszterelnök üzent, akkor azt általában a bankároknak, illetve a pénzvilágnak szóló figyelmeztetésként lehet értelmezni, aminek a lényege: „A fák nem nőnek az égig”, az állam eminens érdekeit senki nem veszélyeztetheti, „az állam a főhatalom”.

A teljes cikk itt olvasható!

Rövidebbek lesznek a kisdiákok tanórái

Várhatóan harmincperces tanórák lesznek az általános iskola első és második osztályában a jövőben – nyilatkozta a Magyar Időknek Palkovics László oktatásért felelős államtitkár.

Palkovics László szerint a rövidítésre azért van szükség, mert az óvoda utáni első két iskolai évben fontos, hogy a kisdiákok ne legyenek túlzott mértékben leterheltek.

A jövő év végére elkészül az új Nemzeti alaptanterv (Nat), amelynek alapján jelentősen csökken a kötelező óraszám, és a szaktárca javaslatai közt szerepel, hogy nagyobb szülői beleszólást biztosítsanak a választható tantárgyak körének meghatározásába.

A teljes cikket itt olvashatja!