Előfizetés

Hidvégi és Kovács indulhat tornában

Az előzetes várakozásoknak megfelelően Hidvégi Vid és Kovács Zsófia képviseli a magyar színeket tornában az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián. Kovács István férfi és Draskóczy Imre női szövetségi kapitány jelölését a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöksége jóváhagyta, ezzel hivatalossá vált, hogy ők lesznek ott Brazíliában.

Az áprilisi riói tesztversenyen Hidvégi mellett Kardos Botond, Kovács Zsófia mellett pedig Makra Noémi is kvótát szerzett, de az ötkarikás eseményen csak egy-egy magyar tornász indulhat. Kovács István már korábban jelezte, hogy a tavaly vb-ötödik Hidvégit jelöli majd, míg Draskóczy a vasárnap véget ért berni Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménytől tette függővé az induló személyét. Kovács Zsófia Svájcban felemáskorláton ötödik, ugrásban hetedik volt, Makra viszont egyik szeren sem jutott döntőbe.

"Eddig is úgy készültünk, hogy megyek Rióba, örülök, hogy már hivatalosan is így van – idézte a MATSZ a 29 éves Hidvégit. – Kemény munkába kezdtünk, a cél a 6.8 kiinduló pontú gyakorlat lovon, az utazásig a Tornacsarnokban készülök, de addig még lesz két világkupám, amelyen elindulok."

A 16 éves Kovács Zsófia azt mondta, az előzetesen megfogalmazott válogatási elvek alapján számított rá, hogy olimpiai résztvevő lesz. "Nagy körülöttem a felhajtás, sok a médiaszereplés, ehhez nekem még hozzá kell szoknom. A célunk az, hogy a második ugráson erősítsünk, és egy új kötőelemet gyakorolok felemáskorláton, ezt pedig szeretnénk beépíteni a gyakorlatba" – magyarázta olimpikonunk.

Továbbjutott csoportjából Kolumbia

A centenáriumi Copa Americán az A csoportban, a házigazda Egyesült Államok csapata 4-0-ra győzte le Costa Rica válogatottját, amely együttes vezetőedzője.

Az első fordulóban az amerikaiak, Kolumbiától kaptak ki, így mindenképpen javítaniuk kellett, a hazai publikum előtt. Már a 9. percben megszerezték a vezetést a közép-amerikaiak ellen: Clint Dempsey büntetőből talált be. Jürgen Klinsmann együttese a folytatásban sem állt le, a 37. minutumban Jermaine Jones tekert a bal alsóba, a 42. percben pedig Dempsey, Bobby Wood elé tálalt, aki nem hibázott. Az amerikaiaktól a kegyelemdöfést Graham Zusi vitte be a 87. minutumban, kialakítva ezzel a 4-0-s végeredményt.

Oscar Ramirez, a vendégek trénere érthetően csalódottan nyilatkozott a vereség után. „Bocsánatot kérek a gólokért, de nem a fociért. Azt gondolom, nem volt rossz a játékunk. Jobban lefedtük a széleket, de ez a játék kevés volt a ponthoz. Az amerikaiak nagyon hatékonyak voltak. ”- nyilatkozott a kapitány.

Az A csoport másik találkozóján Kolumbia válogatottja Paraguay nemzeti együttesével nézett farkasszemet. A mérkőzést kiválóan kezdték a kolumbiaiak, miután igen korán, már a 12. percben James Rodríguez szöglete után Carlos Bacca volt eredményes. A 30. percben újfent a Real Madrid sztárja, James villant, de ezúttal nem az előkészítésben, hanem a góllövésben jeleskedett, a bal alsóba vágta a játékszert, így fél óra játék után 2-0-t mutatott az eredményjelző Kolumbia javára.

A második játékrészben azonban feljavult Paraguay. Ennek köszönhetően a 71. percben Victor Ayala bombájával 2-1-re szépített. Ezt követően viszont Oscar Romero két sárga lapot is összeszedett, az emberhátrányba kerülő dél-amerikai együttes pedig nem tudott már egyenlíteni. Kolumbia 2-1-es sikerével továbbjutott az A csoportból.

Copa América A-csoport
Egyesült Államok – Costa Rica 4-0
Kolumbia – Paraguay 2-1

Kötet Szálasi Ferencről

Publikálás dátuma
2016.06.09. 07:47
Fotó: Tóth Gergő
A Balassi Kiadó gondozásában jelent meg Karsai László Szálasi Ferencről készült politikai életrajza.

A kötetet tegnap Kovács M. Mária történész mutatta be a FUGA Budapesti Építészeti Központban. A szerzővel Dési János beszélgetett.