Orbán Viktort beperelte Volner János

Publikálás dátuma
2016.06.08. 15:59
Volner János, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő pártja tisztújító kongresszusának szünetében a Budapest Kongresszusi Kö
Polgári pert indít a Jobbik frakcióvezetője Orbán Viktor kormányfő ellen - ezt Volner János mondta a Népszavának arra a kérdésre: mit lép azután, hogy a miniszterelnök hétfőn a parlamentben adócsalónak nevezte. 

A frakcióvezető arról érdeklődött azonnali kérdésében, hogy „Kicsoda Habony Árpád?”, a kormányfő pedig válaszában csak annyit mondott, nem tartja illetékesnek magát, de ami ennél is fontosabb, hozzátette: a kérdező „adócsaló”.Volner erre annyit jegyzett meg, nem igaz, amit Orbán állít.

Lapunk kérdésékre, hogy hozzájuthatott-e a kormány olyan adóhatósági dossziékhoz, amelyekhez hivatalosan nem kaphatna meg, Volner csak annyit mondott:  ezt nem tartja kizártnak, bár vele kapcsolatban ilyen nem eshetett meg, mert soha, semmilyen adóhatósági eljárás nem folyt ellene, így azt gondolja, hogy állítását Orbán sem tudja semmivel alátámasztani. Arra pedig, hogy a kormányfő miért reagál általában is ingerülten az ellenzéki kérdésekre Volner az mondta: Orbán Viktor kiégett, lelkileg vén ember, akit csak a foci és a korrupcióban való részvétel érdekli, ezért személyeskedik, mocskolódik, gyalázkodik, ami méltatlan egy miniszterelnökhöz. A miniszterelnöknek mentelmi joga van, ami alól minden bizonnyal nem mentenék fel, ha büntetőpert indítanék ellene, ezért kezdeményezek polgári pert – tette hozzá a Népszavának Volner János.

Korábban a parlamenti vitával kapcsolatban írtuk, hogy ritkaság, hogy a kormányfő "leadócsalózzon" egy képviselőt, mert az azonnali kérdéssel meri zaklatni. Még akkor is, ha 2013-ban öt cég gyanús ügyeit kapcsolta Volnerhez az ATV, amiről a politikus akkor azt mondta: "köztartozással soha nem értékesítettem vállalkozást, az adóhivatal sem keresett rajtam közpénzt".

A kormányfő személyeskedő hangnemét az utóbbi hónapokban megszokhatta a közvélemény. A miniszterelnök márciusban Vona Gábornak is nekiment, amikor a pártelnök azt kérdezte tőle, mitől gazdagodik a környezete, s hogy strómanja-e Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester. Orbán érdemben nem válaszolt, ám kifejtette, a Jobbiknak saját háza táján kellene söprögetnie, mert a nyolctagú elnökségben hét olyan ember is van, akinek családtagjaihoz pártpénzek kerültek. Hozzátette, "ha minden jobbikos botrányra vizsgálóbizottságot állítanánk fel, nem maradna szabad képviselő a parlamentben". Orbán szerint azzal, hogy Vona a strómanjának állította be Mészárost, bűncselekménnyel vádolta meg őt.

Orbán korábban egy szocialistával, Harangozó Tamással is személyeskedett, s hozta fel "korábbi ügyeit" a Házban. Május elején az MSZP-s képviselő azt kérdezte, hogyan lehet, hogy Polt Péter legfőbb ügyész családtagjai érintettek a Quaestor-ügyben és miért maradhat még mindig a posztján Matolcsy. A kormányfő érdemben nem válaszol, de kifejtette, ritkán találkozik olyannal, aki a kérdéseiben is hazudik. Miután Orbán tagadta, hogy Polt és Matolcsy az ő kinevezettje lenne (a kormányfő javaslatára az államfő nevezi ki az MNB elnökét - a szerk.), azzal vágott vissza, hogy Harangozó 2009-ben energetikai képzettség nélkül 13 hónap alatt 3,3 milliós fizetést vett fel a paksi atomerőműtől.

Érthetetlen, hogy a kormányfő honnan értesül a főként ellenzéki képviselők "adóügyeiről", amelyekről az adóhivatal nem szokott beszámolni. Továbbá, ha Orbánnak sejtései vannak, miért nem tesz feljelentést. Ugyanakkor ha az ellenzék tesz eleget ilyen esetekben a kormányfői felszólításnak - "tegyenek feljelentést, ha bűncselekményről van tudomásuk" - az ügyészség azokat lesöpri az asztalról.

Novák visszaadta mandátumát
Átadta a Jobbik elnökségének a képviselői mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatot Novák Előd. A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: augusztus 31-ig nincs lehetőség mandátuma jogerős leadására az Országgyűlésnek, azonban önkéntes tartalékos kiképzése miatt addig is szünetelteti megbízatását és javadalmazást sem vesz fel. Novák Előd elmondta azt is, hogy a vitákat lezártnak tekinti és nem tud arról, hogy a pártból is kizárnák, így aktivistaként folytatja tevékenységét. Kérdésre azt is leszögezte: új párt alapítását vagy választáson függetlenként indulást nem tervez. Rögzítette azt is, hogy több médiaszereplést nem vállal.

Szerző
Frissítve: 2016.06.08. 16:13

Novák Előd visszaadta mandátumát

Átadta a Jobbik elnökségének a képviselői mandátumáról szóló lemondó nyilatkozatot Novák Előd.

A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján közölte: augusztus 31-ig nincs lehetőség mandátuma jogerős leadására az Országgyűlésnek, azonban önkéntes tartalékos kiképzése miatt addig is szünetelteti megbízatását és javadalmazást sem vesz fel. Elmondása szerint a határvédelemben szeretne tevékenykedni, vállalkozás indítását fontolgatja és több időt fog családjával tölteni.

Beszámolt arról is, hogy a párt elnökség szerdán egyhangúlag a mandátum visszaadására szólította fel. Ezzel összefüggésben megjegyezte: az új elnökségben kicsit papírformaszerűek azok a döntések, amelyeket Vona Gábor pártelnök előzetesen jelez.

Sajnálatának adott hangot, hogy nem jöhet létre a párton belül az a jótékonysági szervezet, amelyre egy évi jövedelmét kívánta felajánlani. Kifejtette, hogy ezt a "cigánybűnözés áldozatainak megsegítésére" akarta életre hívni, mert értékelése szerint az állam kettős mércét alkalmaz és nem gondoskodik az érintettekről.

Novák Előd elmondta azt is, hogy a vitákat lezártnak tekinti és nem tud arról, hogy a pártból kizárnák, így aktivistaként folytatja tevékenységét. Szerinte a tisztújítást megelőzően túl sok jelölést kapott ahhoz, hogy maradjon. Kijelentette: az alelnöki programjában leírt állításait fenntartja és emelt fővel távozik.

A Jobbik volt alelnöke kérdésre azt is leszögezte: új párt alapítását vagy választáson függetlenként indulást nem tervez. Rögzítette azt is, hogy több médiaszereplést nem vállal. A politikus legnagyobb sikerének nevezte az "álláshalmozás" tiltását, vagyis a képviselői összeférhetetlenségi szabályokat, és a legfontosabb törekvései között említette a mentelmi jog eltörlését és a politikusok viszahívhatóságát. Megjegyezte: utóbbi esetén nem maradhatott volna a parlamentben Gyurcsány Ferenc vagy a "Párbeszéd a mandátumért" politikusai.

A Dúró Dórára vonatkozó kérdésre azt mondta: minden támogatást megad a feleségének a folytatáshoz és bízik abban, hogy képes lesz rá. Novák Elődöt faggatták korábbi akcióiról is. Az uniós zászló elégetéséről azt mondta: arról Szabó Gábor pártigazgató javaslatára azt megelőzően az elnökség döntött, és a Szabadság téri szovjet emlékmű elbontására tett kísérletről is azt megelőzően tájékoztatta az elnökséget, amelynek nem volt ellenvetése.

Megkérdezték arról a korábbi tervéről is, miszerint babarádiót indítana. Azt felelte, hogy az ötletet a gyermekeivel autózás adta, azonban ez megmarad vágyként, mert nem hiszi, hogy túl nagy eséllyel pályázna a Médiatanácsnál az általa képviselt vállalkozás.    

Szerző
Frissítve: 2016.06.08. 16:18

2017-es vizes vb - Döntöttek a fejlesztésekről

A 2017-es budapesti vizes világbajnokság megrendezéséhez szükséges fejlesztésekről döntött szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.

A testület - 23 igen szavazat és 5 tartózkodás mellett - jóváhagyta a fejlesztésekhez szükséges, a fővárosi önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közötti támogatási szerződés megkötését. A kormány korábban döntött arról, hogy a világbajnoksághoz kapcsolódó fővárosi fejlesztések megvalósításához vissza nem térítendő támogatást nyújt.

A kormány által támogatott projektelemek megvalósításának tervezett összköltsége 9 milliárd 301 millió forint. A kapcsolódó kormányzati támogatás 8 milliárd 224 millió, a fővárosi önrész 1 milliárd 77 millió forint.

A támogatott projektelemek között szerepel a Népfürdő utca - Vizafogó utca felújítása, gyalogos híd létesítése a Rákos-patakon, a Pesti alsó rakpart megújítása, gyalogos-kerékpáros útvonal kiépítése, valamint a Margitsziget környezetfejlesztési feladatai.

Ezek mellett megvalósítandó feladata a Margitsziget csatornázása, a Róbert Károly körút felújítása a Vágány utcai felüljárótól a Népfürdő utcai lehajtóig, a Kárpát utca felújítása, a Margitsziget északi fizetőparkoló-kapacitásának bővítése, valamint a Margitsziget Atlétikai Centrum belső csapadék- és szennyvízhálózat szétválasztása, és új hálózatra csatlakoztatása.

A tervek között szerepel a közbringarendszer bővítése is, a vizes világbajnokság helyszíneinek és környéküknek a bekapcsolása a közbringarendszerbe. Egyebek mellett 27 új gyűjtőállomást létesítenének és 335 új kerékpárt szereznének be, valamint fejlesztenék a kapcsolódó közterületi infrastruktúrát, az érintett közúthálózaton gyalogos- és kerékpárosbarát átalakításokat végeznének. A főváros erre európai uniós venne igénybe, mintegy 700 millió forint összegben.

Szerző