Előfizetés

"Soros-ügy" - Lázár a bizottság előtt magyarázta

Publikálás dátuma
2016.06.06. 17:51
MTI Fotó: Soós Lajos
Lázár János a parlament nemzetbiztonsági bizottsága hétfői zárt ülésén Pásztor Istvánnal, az Információs Hivatal főigazgatójával beszámolt a magyar hírszerzés múlt évéről, újságíróknak azt mondta: a hírszerzés jó munkát végzett 2015-ben, olyan információkat gyűjtött össze, amelyek az ország biztonságát jelentős mértékben erősítették - informált a távirati iroda.  A miniszter beszélt arról is, hogy ma a titkosszolgálati világban közkonszenzus van abban, hogy az Európa-bajnokság megrendezésének komoly biztonsági kockázatai vannak.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke újságíróknak elmondta, hogy az ülésen szóba került az elmúlt hetekben "Soros-ügy néven elhíresült eseménysorozat", és közölte: nem volt Magyarországon megfigyelés, lehallgatás és nem készültek külön titkosszolgálati jelentések Soros Györgyről vagy az általa támogatott szervezetekről. A szocialista politikus azt mondta, arról van szó, hogy a migrációs balkáni útvonalhoz köthető embercsempészekről, az emberkereskedőkről készült jelentésekkel kapcsolatosan minden olyan "jóhiszemű" civil szervezet is szóba került, amelyeket kihasználtak, vagy eszközként használhattak a bűnözök.

Molnár Zsolt közölte, szeptemberben Lázár János átfogó tájékoztatást ad a testületnek a paksi beruházásról, a brüsszeli álláspontról és az egész ügy nemzetbiztonsági kockázatairól Szél Bernadett kezdeményezésére.

Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja újságíróknak elmondta, az ülésen kérdezte Lázár Jánost az úgynevezett Pharaon-üggyel kapcsolatban, arról, hogy "sikerült-e már rendet tenni a kormányban". Mint mondta, szomorúan hallotta, hogy még mindig nem, ezért az LMP kezdeményezni fogja, hogy az ügy tisztázására a nemzetbiztonsági bizottság üljön össze az érintett titkosszolgálatok összehívásával. Az ellenzéki politikus - szavai szerint - nyugtalanítónak tartja, hogy hónapok óta lebeg ez az ügy, és nem kapni "épkézláb" válaszokat a kormánytól, hogy "vajon milyen kétes alakok sertepeltélnek üzleti vonatkozásokban a miniszterelnök családja környezetében".

A Heti Válasz írt először külföldi újságcikkekre hivatkozva arról, hogy nemzetbiztonsági kérdés lehet az egykori Postabank-székház eladásából. A József nádor téren álló épületet ugyanis egy szaúdi milliárdos, Ghaith Pharaon vásárolta meg. Az eladó egy magyar kft. volt, amelynek alapításában Orbán Viktor veje, Tiborcz István is segédkezett. A külföldi befektetőt a Forbes magazin 2008-ban a világ tíz legkeresettebb bűnözője közé sorolta, az FBI pedig maffiavádak miatt körözte.

„Nincs bűnügy, nincs nyomozás.” Ezt április 21-én, a több mint háromórás bizottsági meghallgatása után mondta Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke  később ezt már úgy módosította, hogy egyáltalán nincs Pharaon-ügy. Mind az FBI-jal, mind a CIA-jel együttműködik a magyar szolgálat, sőt az Interpolon keresztül is információk érkeztek, és ma az az információ, hogy ez a Pharaon nem az a Pharaon” – jelentette ki.

A bizottság szocialista elnöke Molnár Zsolt akkor azt mondta, hogy értékelése szerint nem kaptak egyértelmű választ a titkosszolgálattól Ghaith Pharaonról. 

Fakivágás riadó! - Az NKE becsapta a Ligetvédőket?

Publikálás dátuma
2016.06.06. 17:05
Forrás: Ligetvédők/Facebook
A Párbeszéd Magyarországért józsefvárosi képviselőjeként én is az Orczy kertet védő civilekkel vagyok az építési területen, miután a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, megszegve ígéretét, amit személyesen a civileknek és nekem is tett, anélkül kezdett neki a fakivágásoknak, hogy a terveket, a szakvéleményeket nyilvánosságra hozta volna - írja Facebook-oldalán Erőss Gábor. A Ligetvédők a közösségi portálon még délelőtt indították el a riadóláncot aktivistáik körében, amikor híre jött, hogy elkezdték kivágni a fákat az Orczy-parkban. 

Erőss Gábor PM-es politikus a bejegyzésben hozzáteszi, hogy az NKE korábbi ígérete szerint újratervezték volna a beruházást, ennek eredményéről pedig tájékoztatást ígértek a Liget- illetve Kertvédőknek, és a lakosságnak. Mint írja, az Orczy-parkban rendőrök jelentek meg,  de egyelőre intézkedés nem történt, csak igazoltatás. 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) is védi a fákat - ezt honlapján közölte az intézmény, hozzátéve:   várhatóan a jövő héten lakossági fórumot szerveznek, ahol lehetőség lesz a Ludovika Campus beruházással kapcsolatos kérdések megvitatására.

Közben a tiltakozók ( köztük Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa )jelezték nem hajlandóak elhagyni a helyszínt, ám a "munkaterületet" teljesen elzárták a nyilvánosság elől. A tiltakozók a fakivágások leállítását követelik, amíg nem hívnak össze széleskörű egyeztetést, és nem garantálják, hogy az Orczy-kert nem veszíti el közpark jellegét, és a meglévő zöldterület nagysága nem csökken.

Erőss Gábor, a PM elnökségi tagja, józsefvárosi önkormányzati képviselő hétfő délutánra sajtótájékoztatót is hirdetett az Orczy-kerti fakivágások ügyében. A józsefvárosi önkormányzati képviselő az MTI-nek elmondta: reméli, hogy végül tényleg legfeljebb csak a beteg, illetve veszélyes fákat vágják ki. Ugyanakkor megjegyezte: ebben sem bízik teljesen, mert hétfőn is egészséges fákat vágattak ki, közműmunkálatokra hivatkozva. A PM politikusa hozzátette: civil aktivistáikkal folytatják az őrséget, hogy megvédjék az Orczy-kert fáit.

Az NKE hétfőn az MTI megkeresésére azt közölte: hétfőn halaszthatatlan közműfektetés miatt kellett kivágni a parkban négy fát. Közleményükben kiemelték, civil kezdeményezésre most az egyetem felülvizsgálta korábbi álláspontját és az eredetileg kivágásra ítélt 145 fa közül a tervek szerint több mint 30-at megpróbál mégis megtartani a beruházás területén. A fakivágásra - mint írták - az NKE-nek érvényes hatósági engedélye van. Az intézmény azonban keresi azokat a műszaki megoldásokat, amellyel csökkenthető a kivágandó fák számra, így például kész akár a közmű nyomvonalának átterveztetésére is. Ugyanakkor több olyan fa is található, amely gátolja a sportközpont építését, ezeknek az eltávolítása már megkezdődött.

Titkos szavazáson kizárták Novák Elődöt a Jobbik-frakcióból

Visszaadja országgyűlési képviselői mandátumát a jobbikos Novák Előd. A politikus ezt maga közölte hétfőn az MTI-vel, miután a párt képviselőcsoportja bizalmi szavazást tartott személyéről.

Vona Gábor pártelnök hétfőn jelezte, hogy a szerdai elnökségi ülésen kezdeményezni fogja, hívják vissza mandátumából Novák Elődöt, erre a jobbikos képviselők Szent Koronára tett esküje ad lehetőséget. A pártelnök a hétfői frakcióülésen egyúttal arra kérte a képviselőcsoport tagjait, hogy tartsanak bizalmi szavazást a képviselő ellen. A szavazás előtt másfél órás vitát tartottak, ahol mindenkinek, Vona Gábornak és Novák Elődnek is lehetősége volt elmondani véleményét - informálták az MTI-t a frakcióból.

Novák Előd a döntéssel nem értett egyet, de  elfogadta azt, és megerősítette korábbi kijelentését, hogy ha az országos elnökség kétharmados többséggel visszahívja mandátumából, akkor azt visszaadja. A kizáráshoz egyszerű többség is elegendő lett volna és még csak titkos szavazást sem kellett volna tartani.

Novák Előd a Jobbik tisztújító kongresszusát megelőzően olyan szándéknyilatkozatot írt, amelyik alapjaiban rengette meg a frakción és a pártvezetésen belül a belé vetett bizalmat. A képviselő felesége, a szintén jobbikos Dúró Dóra vélhetőleg a napokban eldönti, hogy mit tegyen ebben a helyzetben - mondta az informátor.