"Hazug Dave" - Kiverte a biztosítékot a pártvezér interjúja

Publikálás dátuma
2016.06.06. 10:16
Nigel Farage. FOTÓ: Christopher Furlong/Getty Images
Kiverte a biztosítékot Nigel Farage. Az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja, az UKIP vezetője a Sunday Telegraphnak adott interjújában azzal riogatott, hogy a brit nők szexuális támadásoknak lennének kitéve a migránsok részéről, ha Nagy-Britannia benn maradna az Európai Unióban. 

Farage a tavaly szilveszter éjszaka Németországban, Kölnben történt incidensekre célzott, szerinte ez az érv igazi „atombomba” lehet a Brexit melletti kampányban. Farage szerint a konzervatív kormányfő, David Cameron, akit csak „Hazug Dave” néven emlegetett, eltagadja a tömeges bevándorlás veszélyeit.

A demagóg vádaskodástól soha vissza nem riadó UKIP-vezér szavaitól a brit kiválás melletti kampányban dolgozó kincstárügyi miniszter, Andrea Leadsom azonnal elhatárolódott. „Bár tagadhatatlan, hogy Kölnben sajnálatos incidensek történtek, én akkor sem szeretem az ilyesfajta kampányolást” – mondta a miniszter a BBC Radio 5 műsorának nyilatkozva.

Tom Watson, a munkáspárt helyettes vezetője megjegyezte: „Látom már, hogy a Brexit mellett kampányolók miért tartják ketrecben az UKIP főnökét. Ennél mélyebbre már nem lehetne süllyedni a kampányban”. Jo Swinson, a liberális demokraták képviseletében a Sky Newsnak azt mondta, Farage megjegyzése „ízléstelen” volt, az UKIP-vezér célja a rasszista feszültségkeltés.

Szerző

Trump mellé második Dick Cheney kellene

Publikálás dátuma
2016.06.06. 10:13
FOTÓ: Ralph Freso/Getty Images
Donald Trump olyan alelnökjelöltet választana maga mellé, aki levenné válláról a kormányzás terhét – nyilatkozták elemzők. 

Ha a manhattani milliárdos megnyerné az elnökválasztást, akkor második Dick Cheneyre lenne szüksége, erős alelnökre, aki jól kiismeri magát a washingtoni kormányzat működésében. Darren West, a Brookings Intézet elemzője a kínai Hszinhua hírügynökségnek azt mondta, Trump olyasvalakit keres, aki segítene neki a kormányzásban.

George W. Bush alelnöke, Dick Cheney példátlanul erős alelnök volt, szinte teljhatalmú miniszterelnökként irányította a washingtoni adminisztrációt. Bush távollétében Cheney hozott meg számos kulcsfontosságú döntést a 2001. szeptember 11-i terrortámadások napján, s a későbbiekben is támaszkodhatott rá a 43. elnök, aki nem mélyedt el a kormányzás „apró-cseprő” részleteiben.

Barack Obama alelnöke, Joe Biden a hagyományos szereposztás szerint inkább ceremoniális feladatokat töltött be, de a 44. elnök számít rá a kongresszus és a Fehér Ház közötti kapcsolatok építésében.

Trumppal ellentétben Hillary Clinton valószínűleg nem delegáló elnök lenne, hanem rajta tartaná a szemét minden kormányzati döntésen. Így tett akkoriban is, amikor férje, Bill Clinton volt az Egyesült Államok 42. elnöke. A First Ladynek irodája volt a Fehér Ház nyugati, irodai szárnyában, a West Wingben, s gyakran részt vett a kormányüléseken is. Clintonnak nem lenne szüksége betanuló időre, hiszen nyolc évig volt elnökfeleség, nyolc évig szenátor és négy évig külügyminiszter. Kevés elnök kezdte a munkát ennél több tapasztalattal.

Szerző
Témák
Donald Trump

Élve elégettek 19, a szexrabszolgaságot megtagadó nőt

Az Iszlám Állam (IS) Moszulban vadállati kegyetlenséggel végzett olyan lányokkal és asszonyokkal, akik megtagadták, hogy a dzsihadista terrorszervezet szexrabszolgái legyenek.

A 19 kurd áldozatot a város egyik terén vasketrecekbe zárták, majd élve elégették – jelentette az ARA kurd hírügynökség. A szélsőséges iszlám csoport módszereihez képest is brutális akcióra csütörtökön került sor, de híre csak a hétvégén jutott el a külvilágba az IS által két éve elfoglalt Moszulból.

Az IS fegyveresei több száz helybelit kényszerítettek arra, hogy végignézzék a hátborzongató kivégzést. Az ARA értesülése szerint az áldozatok a jazidi vallási közösség tagjai voltak: a kurd etnikumhoz tartozó, ám saját vallást gyakorló csoport sok ezer tagjával végeztek már az IS fegyveresei, amikor 2014-ben jelentős észak-Iraki területeket foglaltak el, menekülthullámot indítva el a jazidik soraiban. Az Irakban, Szíriában és Törökországban elszórtan élő közösségek összlétszámát 70 és 500 ezer közé teszik. A szélsőséges muzulmán irányzatok a jazidiket egyszerűen ördögimádóknak tekintik, a fogságukba ejtett nőket rendszeresen megerőszakolják, eladják és kínozzák.

Moszul a legnépesebb iraki város, amelyet az IS alakulatai még ellenőrzésük alatt tartanak, a másik jelentős, IS által elfoglalt település, a Bagdadhoz közeli Falludzsa ostroma már hosszú hetek óta tart.

Szerző