MSZP: négymillió embert sújt a "cserbenhagyás költségvetése"

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a gazdaság lassulását bírálta pénteki sajtótájékoztatóján, ahol azt is kijelentette: nem jut elég forrás oda, ahol valóban szükség van rá.

Tóbiás József úgy fogalmazott: miközben Orbán Viktor és barátai cégei 35-40 százalékos profitrátával dolgoznak, ugyanekkora százalékkal csökken a közszféra fejlesztéseinek, továbbá a kórházak, iskolák és szociális intézmények beruházásainak intenzitása. Szerinte a "cserbenhagyás költségvetése" négymillió embernek nem ad esélyt a változásra.

A kormány csak a saját kiváltságosainak támogatásával foglalkozik - jelentette ki az ellenzéki politikus, aki szerint a kormányfő családja 1,3 milliárd forint osztalékot vett ki cégeiből. A pártelnök a tájékoztatón a gazdaság romló teljesítményét "a Fidesz romlott gazdaságpolitikájának" tulajdonította.

Sajtóhírekre és azok cáfolatára utalva azt mondta: szükség lenne gazdasági válságtanácskozásra, mert az első negyedéves növekedés csak a görögéhez hasonlítható, és a lassulás veszélyezteti a munkahelyeket és a fizetések növekedését. Tóbiás József szerint a kormányzati irányváltás abban áll, hogy Orbán Viktor "lecserélte" Simicska Lajost Mészáros Lőrincre és Matolcsy Györgyre. Szóvá tette, hogy utóbbi nem számol el az alapítványi pénzekkel, és úgy viselkedik, mintha a közpénz a sajátja lenne.

Az MSZP elnökét megkérdezték a Jobbik közvetlen államfőválasztásra vonatkozó javaslatáról. Azt felelte: 1990 óta szeretnék, ha a társadalomnak lenne beleszólásra abba, hogy ki legyen a köztársasági elnök. Arra, hogy támogatják-e az indítványt, azt mondta: "1990-ben még nem hallottam ilyen pártot, hogy Jobbik, (.) örülök annak, hogyha a Jobbik támogatja a Magyar Szocialista Pártnak ezirányú politikáját".

Kérdezték arról is, nem érzi-e az MSZP szervezeti kudarcának, hogy nem gyűlt össze a kellő számú aláírás a Kész Zoltán által kezdeményezett népszavazáshoz. Tóbiás József közölte: példátlan sikernek tartja mindazt, ami történt, és gratulál Kész Zoltánnak, mert Magyarországon 26 év után egy független országgyűlési képviselő kezdeményezésére - amelyet az MSZP támogatott - 190 ezer aláírás gyűlt össze.

Szerző

Bombát találtak az Infoparknál

Publikálás dátuma
2016.06.03. 15:28
MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Elszállítják a helyszínről azt a második világháborús bombát, amelyet pénteken találtak egy építkezésen Budapesten, az Infoparknál - tájékoztatott a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Várkonyi Melinda közölte: egy SC típusú, 250 kilós német repesz-rombolóbomba került elő, amelyben benne voltak ugyan a gyújtószerkezetek, de a kondenzátorok lemerültek, így működésképtelen volt, nem kellett hatástalanítani a helyszínen. Korábban a bomba vizsgálatának idejére lezárták a Magyar Tudósok körútját, a Gábor Dénes utat, a Neumann János utcát, a Magyar Nobel-díjasok útját, a Pázmány Péter sétányt, valamint a Rákóczi híd budai lehajtóját. Ezt a korlátozást hamarosan feloldják.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

 

Szerző
Frissítve: 2016.06.03. 19:40

Simicskó megmagyarázza: biztonság nélkül nincs szabadság

Publikálás dátuma
2016.06.03. 15:10
MTI Fotó: Bruzák Noémi
 A terrorizmus ellen mindenkinek, minden eszközzel küzdenie kell, ehhez szükséges az alaptörvény Országgyűlés előtt lévő módosítása - emelte ki a honvédelmi miniszter pénteken az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülése után újságírók előtt.

A zárt ülésen a két testület azt az alaptörvényt módosító javaslatot tárgyalta, amelynek nyomán az alkotmány új különleges jogrenddel, a terrorveszélyhelyzettel egészülhet ki. Ennek elrendelése esetén a Magyar Honvédség erőit is igénybe lehetne venni az ország biztonságának garantálása érdekében.

A honvédelmi miniszter azt mondta: tartalmas és értékes bizottsági ülést tartottak, amelyen sok kérdés merült fel; leginkább arról kérdezték, hogy milyen konkrét esetekben rendelnék el a terrorveszélyhelyzetet. Felidézte, hogy a javaslatról az elmúlt időszakban számos egyeztetést tartottak a Honvédelmi Minisztériumban, és a pártok is megfogalmazták különböző javaslataikat, amelyeket döntő többségében beillesztették a koncepcióba.

Simicskó István kiemelte: az alaptörvény-módosítása azt a célt szolgálja, hogy terrorizmussal szemben a kormány megtehesse a szükséges intézkedéseket, s ha a rendőrség erői nem elegendőek, a Magyar Honvédség arra felkészített erőit is igénybe lehessen venni. "Mindannyian látjuk és érzékeljük", hogy napjainkban más a harceljárás, a taktika, a terrorizmus is változott, s mindezekre új típusú válaszokat kell adni - érvelt Simicskó István, aki szerint a 21. században a terrorizmus jelenti a "legkomolyabb veszélyt".

A szabadságjogok korlátozása kapcsán feltett kérdésre Simicskó István kiemelte: biztonság nélkül nincs szabadság. Meg kellett találni annak a mértékét, amellyel a szükségesség és arányosság figyelembe vételével garantálható az emberek biztonsága. E tekintetben jelentősen módosítottak az eredeti elképzelésen, a szabadságjogok legszűkebb mértékű korlátozását teszi lehetővé a javaslat - ismertette a tárcavezető, reményét fejezve ki, hogy valamennyi jó érzésű parlamenti képviselő támogatni fogja az alaptörvény-módosítási javaslatot és a Belügyminisztérium terrorellenes javaslatcsomagját.

Szerző