Előfizetés

Az Otthon Melege - Csúszik a házfelújítási pályázat

Publikálás dátuma
2016.06.01. 16:09
Fotó: Tóth Gergő
Bővíti a családi házak felújításánál elszámolható költségek körét az Otthon Melege Programban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A szaktárca az MTI-vel szerdán közölte, hogy a lakossági és szakmai észrevételek alapján módosul az Otthon Melege Program családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására meghirdetett 5 milliárd forint keretösszegű alprogramjának Pályázati Útmutatója.

A közlemény ismerteti: az épületek komplex fejlesztését szolgáló támogatás továbbra is az elszámolható költségek 40-45-50-55 százalékára igényelhető a megvalósítandó fejlesztés összetettségétől függően. Az elszámolható költségek 45 százaléka, legfeljebb 1,5 millió forint eddig abban az esetben volt igényelhető, ha a pályázó egy energiahatékonysági fejlesztés mellett legalább egy megújuló energiát hasznosító rendszert is kiépít. A módosítás szerint már akkor is jár a támogatás, ha a támogatott beruházásban kettő vagy több energiahatékonysági fejlesztést valósítanak meg megújuló energiát hasznosító rendszer kiépítése nélkül.

Egyszerűbbé váltak a szükséges csatolandó mellékletek és az elszámoláshoz szükséges dokumentumok is - jelezte az NFM.
Meghosszabbodik továbbá a felkészülési időszak: a támogatási kérelmeket 2016. augusztus 15-től a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig nyújthatják be a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek - hívta fel a figyelmet az NFM.

A módosított Pályázati Útmutató elérhető a www.kormany.hu és a https://csaladihaz2016.nfsi.hu/ oldalon.

Az Otthon Melege Program hatodik alprogramjának célja a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása. A rendelkezésre álló 5 milliárd forintos keretösszeg elosztása régiónként, az épületszámmal arányosan történik, az igényelhető támogatás maximális összege továbbra is 2,5 millió forint. A vissza nem térítendő támogatásban részesíthető pályázatokat az elérhető CO2-megtakarítás figyelembevételével rangsorolják.

A 2014 szeptemberében indult Otthon Melege Program eddig közel 17 milliárd forint keretösszegben biztosított támogatást, amelynek eredményeként mára több mint 85 ezer háztartás energiahatékonysága javult - ismertette az NFM.

Brüsszelben megértették - Az uniós pénzeket "Orbán oligarchái" kapják meg

Publikálás dátuma
2016.06.01. 16:04
FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
A Demokratikus Koalíció bírálja, hogy Magyarország egyelőre egyetlen projekttel sem nyert a Juncker-tervnek is nevezett 315 milliárd eurós, európai beruházást ösztönző befektetési intézkedéscsomagból.

Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Európai Bizottság eddig a források közel egyharmadának elosztásáról döntött, és bár Magyarország ötven energetikai és közlekedési projektet nyújtott be, ezek közül egy sem nyert. Ezzel szemben Szlovákia, Horvátország és Lengyelország is megnyert egy-egy projektet, amivel fontos fejlesztési pénzekhez jutottak hozzá - jegyezte meg.

Az EP-képviselő mindezt úgy értékelte: Brüsszelben is megértették, hogy a Magyarországnak juttatott uniós pénzeket nem az emberek, hanem "Orbán Viktor oligarchái" kapják meg. A kormány "Mészáros Lőrincek zsebére cserélte a nemzeti érdeket, az Európai Unió pedig megértette, hogy ezek után nem kívánja a jövőben tovább finanszírozni az orbáni korrupciót" - fogalmazott.

Molnár Csaba szerint a lakosságszám és a gazdaság mérete alapján pénzügyi keret körülbelül három százalékának, vagyis háromezer milliárd forintnak kellene Magyarországra jutnia. Ha a kormány intézkedései nyomán Magyarország mégis megkapja a háromezer milliárd forintot, akkor "akár még meg is fogjuk őket dicsérni" - tette hozzá az EP-képviselő.

Kérdésre közölte, Magyarországon kívül vannak más uniós tagállamok, jellemzően kis országok, amelyek egyelőre szintén nem jutottak forrásokhoz. Arra nem tudott válaszolni, hogy például Csehország nyert-e valamelyik pályázatával.

Helyreállt a menetrend az egri és miskolci vasútvonalon

 Kijavították a műszaki hibákat, így újra menetrend szerint közlekednek a vonatok a miskolci és az egri vonalon - közölte a Mávinform.

 Korábban nem működött a biztosító berendezés az Eger-Maklár-Füzesabony vonalszakaszon, Kál-Kápolna állomáson reggel elromlott a váltóberendezés, és ez 20-30 perces késéseket okozott. A hibákat sikerült kijavítani, így a Budapest-Miskolc vasútvonalon és a Budapest-Keleti pályaudvar-Füzesabony-Eger-Budapest vonalon is helyreállt a vasúti a közlekedés.