Előfizetés

Új denevérfajok a Pilisi Parkerdőben

Publikálás dátuma
2016.05.31. 20:28
Illusztráció: Thinkstock
Három új denevérfaj, a nimfa, a tavi és a fehértorkú denevér jelent meg a Pilisi Parkerdőben - számolt be az erdőgazdálkodási társaság szóvivője.

Lomniczi Gergely elmondta, hogy az erdő biológiai sokféleségének megőrzése érdekében a parkerdő szakemberei úgynevezett holtfákat hagynak hátra az általuk kezelt erdőkben a meglévő és az újonnan megjelenő fajok óvásáért. Ezek a feleslegesnek tűnő fák számos fontos állat- és növényfajnak nyújthatnak otthont és búvóhelyet.

A szóvivő kiemelte, hogy ennek a szakmai megközelítésnek köszönhető, hogy már újonnan érkező állatfajok is otthonra találhatnak és az elmúlt évek során három új, eddig a területen ismeretlen denevérfaj is megjelent a pilisi és a visegrádi erdőkben: a nimfadenevér, a tavi denevér és a fehértorkú denevér. A Pilis- és a Visegrádi-hegységben a Magyarországon meglévő 28 denevérfajból - a három új fajjal együtt - immár 22 van jelen. 

Lomniczi Gergely beszámolt arról is, hogy a különböző denevérfajokat elfogadott kutatási tervek birtokában, hálókkal fogják be a szakemberek, s a madaraktól eltérően nem a lábukon, hanem az alkarjukon gyűrűzik meg, hogy minél több hasznos adatot - például a téli és a nyári szálláshelyek kapcsolatáról, vándorlási útvonalakról - tudjanak gyűjteni róluk. A Pilisi Parkerdő területén a tavi, a vízi, a közönséges és a hegyesorrú denevérekre kerül jelölőgyűrű.

A szakember megjegyezte azt is, hogy az Európában őshonos huszonnyolc denevérfaj mindegyike rovarevő, s azt a tevékenységet végzik éjszaka, amit a madarak napközben, vagyis teljesen ártalmatlanok az emberekre nézve, sőt a kártevő rovarok elfogyasztásával rendkívül sok hasznot hajtanak.  Az egyetlen, aktív repülésre képes emlősfaj fontos része a biológiai sokféleségnek és az erdei ökoszisztémának - mutatott rá a szóvivő. 

Magyar bankokat minősített fel a Fitch Ratings

Magyar bankok besorolásait javította kedden a Fitch Ratings, összefüggésben a magyar államadós-osztályzat nemrégiben bejelentett felminősítésével.

A nemzetközi hitelminősítő kedden Londonban közölte, hogy az eddigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította az MFB és az Eximbank hosszú távú besorolását. A cég "BBB mínusz"-ról ugyancsak egy fokozattal "BBB"-re emelte az Erste Bank Hungary és a K&H Bank hosszú távú kockázati besorolásait, a CIB Bank minősítését pedig "BBB mínusz" szinten megerősítette.

Mindegyik banki besorolás kilátása stabil. A Fitch Ratings hangsúlyozta: a magyar bankokra bejelentett minősítési lépések közvetlen előzménye a magyar szuverén adósosztályzat május 20-án bejelentett javítása. A cég aznap "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította a magyar államadós-besorolást, és ezzel - a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként - visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába.

Köztévés pénzszórás - Nem nyomoznak Várhegyi ellen

Publikálás dátuma
2016.05.31. 19:55
FOTÓ: Népszava
Bűncselekmény hiányában elutasította Szigetvári Viktor feljelentését a rendőrség a közmédia egyik cégének honlapvásárlásai miatt. 

Az Együtt elnöke márciusban jelentette az ügyet a hatóságoknál, miután a Direkt 36 kiderítette, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyik cége, az Új Média és Teletext Kft. 2014 májusában 110 internetes oldal megvásárlására 120 millió forintot költött. Az eladó egy olyan cég, amely Várhegyi Attila, akkori MTVA-tanácsadó családtagjainak többségi tulajdonában volt. A weblapok egymáshoz hasonlóak voltak, domain neveik pedig településnevekből és a híradó szóból álltak. Várhegyi egykor Szolnok polgármestere volt, államtitkárként, a Fidesz választmányi elnökeként és pártigazgatójaként is dolgozott. 2002 őszén folytatólagosan elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt ítélték el.