Nyomoznak a túszul ejtő Uber-sofőr ellen

Nyomozást rendelt el az ügyészség adóellenőrök sérelmére elkövetett erőszak, valamint személyi szabadság megsértésének bűntett gyanúja miatt kedden - közölte a fővárosi főügyész.

Május 11-én "egy közismert telefonos applikáció" használatával két adóellenőr személyszállítási szolgáltatást rendelt a főváros II. kerületébe. A fuvar végeztével az adóellenőrök igazolták magukat, és közölték a sofőrrel, hogy jegyzőkönyv felvétele indokolt. A vezető nem működött együtt, vitatkozni kezdett az ellenőrökkel, majd lezárta az autó ajtajait és nagy sebességgel elindult.

Szerző

Őssejtper - Új eljárás indul

Publikálás dátuma
2016.05.31. 16:36
Szöveti őssejtek nyerhetők például az újszülöttek köldökzsinórvéréből is FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THINKSTOCK
Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet az engedély nélküli őssejtkezelések ügyében indult büntetőperben a Fővárosi Ítélőtábla kedden, és új eljárás lefolytatására utasította a Fővárosi Törvényszéket.

Az ismert embereket is érintő - mint Fásy Ádám zenész, Pákh Imre műgyűjtő - őssejtbotrány másodfokú tárgyalása két hete kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, a mai nap akár ítélet is várható. Az ügynek összesen nyolc vádlottja van, akiket tavaly első fokon már elítéltek emberi test tiltott felhasználása miatt. Fásy Ádámot hétmillió, Pákh Imrét tízmillió, Seffer István kaposvári sebészt ötmillió forint mellékpénzbüntetéssel sújtott a bíróság. Mindannyian kaptak egy év két hónap börtönbüntetést is, három évre felfüggesztve.

A vádirat szerint Pákh Imréék a kaposvári sebész magánklinikáján őssejt-laboratóriumot hoztak létre, majd környékbeli kórházakból alkalmanként 10-15 ezer forintért terhességmegszakításokból származó szöveteket kaptak. A Bors tudósítása szerint a legutóbbi tárgyaláson kiderült: az érintettek telefonjait lehallgatták, az elhangzott beszélgetésekből az ügyész szó szerint idézett. Ezek között voltak olyanok, amelyek terhelő információkat tartalmaztak a vádlottakra nézve, ami az elsőfokú ítéletet akár súlyosbíthatja is.

A botrány még 2009 júliusában pattant ki, amikor a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bejelentette, egy kaposvári magánklinika, az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt. szervezésében már 2007 óta folytatott illegális őssejtkezeléseket egy amerikai, egy ukrán, és két magyar állampolgár, akik halott magzatokból nyerték ki az őssejteket. Egy-egy kezelésért 25 ezer dollárt vagy ötmillió forintot is fizettek az érintettek.

Négy kórházzal kötöttek szerződést embriók beszerzésére, így összesen 272 abortumhoz jutott hozzá a klinika. A készítmények hatása azonban ismeretlen volt, mivel nem tesztelték sem embereken, sem állatokon. Az eljárásokat az ÁNTSZ sem engedélyezte, ennek ellenére tovább folytatták tevékenységüket. Az NNI szerint "beavatkozás közben" érték tetten az orvosokat.

Az ügyet másodfokon tárgyaló Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett végzésében azonban azt állapította meg, hogy a törvényszék nem tárta fel a tényállást kellő alapossággal és nem tett eleget indoklási kötelezettségének, emiatt az elsőfokú ítélet alkalmatlan az érdemi felülvizsgálatra. 

Fásy Ádám és Pákh Imre ügyvédeik társaságában – Akár tíz évig is eltartó eljárásra számítanak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Fásy Ádám és Pákh Imre ügyvédeik társaságában – Akár tíz évig is eltartó eljárásra számítanak FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM

Az ítélőtábla szerint az elsőfokú bíróság abból indult ki, hogy nem állapítható meg a vádlottakkal szemben a csalás, mivel nem állt fenn a megtévesztési szándék. A táblabíróság szerint azonban a törvényszék nem indokolta meg, hogy az ezzel ellentétes bizonyítékokat miként értékeli. Álláspontja szerint az elsőfokú bíróság elmulasztotta azt is feltárni, hogy milyen szerepük volt az egyes vádlottaknak a bűncselekményekben, a csalás vonatkozásában ki miről tudott, melyik sértett mennyit fizetett, kapott-e visszatérítést, ezért a tényállás megalapozatlan. A Fővárosi Ítélőtábla emiatt döntött úgy, hogy az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezi és új eljárás lefolytatását írja elő a Fővárosi Törvényszéknek.

 Mik az őssejtek?

Az őssejtek olyan sejtek, melyekből elvileg az emberi szervezet bármely sejttípusa létrehozható. Az őssejteket az orvosi gyakorlatban több mint 15 éve alkalmazzák rákos megbetegedések, fehérvérűség, különböző eredetű vérszegénység, valamint immunhiányos állapotok kezelésére. Jelenleg klinikai kutatások folynak annak érdekében, hogy az őssejteket a szívinfarktus, az agyvérzés, a porckopás, az Alzheimer- és a Parkinson-kór kezelésében is felhasználhassák.

Az amerikai egészségügyi hivatal (FDA) 2000 augusztusában megjelent hivatalos iránymutatása szerint "az emberi őssejtekkel folyó kutatások új kezelési módok ígéretét hordozzák, gyógyíthatóvá tehetnek olyan betegségeket, mint például a Parkinson-kór, a tartós rokkantságot okozó sérülések, az egyes típusú cukorbetegség, a szklerózis multiplex, a szívbetegségek és az égési sérülések. Bár az őssejtekkel kapcsolatos kutatások (akár csak a klónozás), komoly etikai problémákat vetnek fel, az FDA hisz abban, hogy a humán őssejt-technológia potenciális előnyeit megéri kutatni a megfelelő etikai szabályok betartása mellett.

Szöveti őssejtek nyerhetők például az újszülöttek köldökzsinórvéréből is. A köldökzsinórvérben található vérképző őssejtek képesek újraépíteni immun- és vérképző rendszerünket. A világon eddig több mint 26 000 köldökzsinórvér-őssejt transzplantációt végeztek. Az őssejt használata Magyarországon egyelőre csak a klinikai kipróbálás szintjén áll.

Szerző
Frissítve: 2016.05.31. 23:05

Szexuális zaklatás - Nyomoznak az ismert kajakedző ügyében

Publikálás dátuma
2016.05.31. 11:54
illusztráció: Thinkstock
 Kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt nyomozást indított a nagykanizsai rendőrkapitányság, miután több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy egy nagykanizsai kajakedző molesztálta lánytanítványait.

Sznopek Veronika, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy a nagykanizsai rendőrök hétfőn ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt. A szakértők bevonásával folytatott nyomozás egyéb részleteiről további tájékoztatást nem kívánt adni.

A történtekről elsőként beszámoló Blikk azt írta: a tréner egy közösségi oldalon írt szexuális tartalmú üzeneteket tizenhárom-tizenhat esztendős tanítványainak, illetve volt olyan lány, akivel az autójában próbált kikezdeni.

A jelenleg Zala megyében tevékenykedő szakember több kiemelkedő versenyzőt, olimpiai bajnokokat is edzett korábban.
Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy hivatalos értesítést egyelőre nem kaptak, így az ügyben nem tudnak érdemben nyilatkozni. "...Soha nem fordult elő a sportágunkban hasonló eset, amíg egy ilyen ügy nem zárul le jogi értelemben, addig az érintett szakembert is megilleti az ártatlanság vélelme. Mentegetni azonban senkit sem fogunk, ha az említett ügy bizonyságot nyer, az illetőnek egyetlen napra sincs tovább helye a kajak-kenu sportágban" - olvasható a szövetség közleményében.

Szerző