Előfizetés

Megsemmisítették a védett madarak fészkeit

Több száz védett molnárfecske-fióka és tojás semmisülhetett meg a karbantartók gondatlansága miatt Pozsonyban a Szlovák Nemzeti Felkelés hídjának tisztítása során a napokban - közölte az SOS/Birdlife Slovensko állatvédő szervezet csütörtökön.

A megsemmisült madárkolónia a molnárfecskék második legnagyobb fészektelepe volt Pozsonyban. Az SOS/Birdlife szerint a védett madarak mintegy hetven fészke semmisült meg, ami a jelenleg tetőző költési időszakra és a molnárfecskék rohamosan fogyatkozó számára való tekintettel rendkívül érzékeny veszteségnek számít. Példa nélküli barbár tettről van szó - nyilatkozta az esetről Jozef Ridzon, az SOS/Birdlife munkatársa. A szervezet a fészektelep megsemmisítése miatt feljelentést tett a környezetvédelmi felügyeletnél, a felelősök példaértékű megbüntetését kérve és rendkívüli felügyeletet indítványozva a helyszínen, ahová a történtek dacára a pusztítást túlélő madarak egy része már visszatért, és új fészkek építésébe kezdett.

A fészektelep pusztulását a pozsonyi önkormányzat szóvivője is megerősítette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek. Tájékoztatása szerint a pusztítást a hídon tisztítási munkálatokat végző J and T Real Estate vállalat nem "kompetens hozzáállása" okozta, és a cégnek viselnie kell a felelősséget. Az érintett nagyvállalat szóvivőjén keresztül elutasította a felelősséget, mondván a munkálatokat alvállalkozó végezte.

Az elpusztított fészektelep társadalmi értéke az SOS/Birdlife szerint a 120 ezer eurót (negyvenmillió forint) közelíti. A veszteség súlyát növeli, hogy a molnárfecskék populációja Szlovákia területén az elmúlt tíz év során több mint 40 százalékkal esett vissza, a létszámcsökkenés egyes városok esetében az adott időszakban elérte a 60-70 százalékot is. A 2013-ban az év madarának választott molnárfecske és a többi fecskefaj populációinak csökkenését a madarak telelőhelyein romló körülmények mellett leginkább annak tudják be a szakértők, hogy az intenzív földműveléssel összefüggésben csökken a számukra táplálékul szolgáló rovarok száma, illetve annak is, hogy egyre több épületen végeznek hőszigetelést, ami a lehetséges fészekhelyek számának csökkenésével jár.

Fordulat - Trump megszerezte az elnökjelöltséget?

Publikálás dátuma
2016.05.26. 21:47
FOTÓ: Getty Images
A milliárdos New York-i üzletembernek, Donald Trumpnak információk szerint megvan az automatikus elnökjelöltséghez szükséges számú kongresszusi küldött támogatása. 

Az amerikai AP hírügynökség tette közzé saját összesítése eredményeit, s ezek szerint Donald Trump megszerezte a republikánus elnökjelöltséghez szükséges 1237 kongresszusi küldött támogatását. Sőt, az AP szerint Trumpnak már 1238 küldöttje van. A hírügynökség információi szerint Donald Trump kész elfogadni a jelöltséget a júliusban az ohiói Clevelandben tartandó országos elnökjelölt-állító konvención.      

AZ AP információit az amerikai szövetségi választási iroda egyelőre nem erősítette meg, de az NPR (az amerikai közszolgálati rádió) máris magyarázattal szolgált. Eszerint huszonkilenc, úgynevezett nem elkötelezett küldött Donald Trump mellett tette le a voksát. Közülük tizenöten Észak-Dakotából érkeznek nyáron az országos elnökjelölt-állító konvencióra Clevelandbe, heten pennsylvaniaiak, ketten-ketten Nyugat-Virginia és Nevada képviseletében lesznek jelen a konvención, s egy-egy coloradói, New Hampshire-i és oklahomai delegátus állt Trump mellé. 

Az ABC televízió már meg is szólaltatott Trump mellé állt nem elkötelezett jelölteket. Az oklahomai Pam Pollard a Republikánus Párt oklahomai elnöke, az ABC-nek azt mondta: szerinte Trumpnak sikerült megszólítania azt a választói réteget, amely nem elégedett azzal az iránnyal, amerre ma az Egyesült Államok halad. Steve House, a coloradói republikánusok elnöke pedig Trump eddigi üzletemberi sikereit dicsérte, úgy fogalmazott, hogy Trump "képes a vezetésre, s ha politikai tehetségekkel veszi körül magát, akkor minden rendben lesz".  

A republikánus delegátusok elsöprő többségét köti az adott szövetségi államban elért előválasztási eredmény, de mintegy kétszáz azon küldöttek száma, akit nem köteleznek ezek a szabályok. Még nem zajlott le valamennyi államban az előválasztás, köztük hátravan még Kalifornia is, ahol június 7-én járulnak az urnákhoz az amerikaiak, hogy az állam több mint háromszáz küldöttjéről döntsenek. Ha Trump ott is győz, akkor kényelmesen elkerülheti, hogy az elnökjelölt-állító konvenció nyílt versenyes legyen. A választási szabályok szerint azonban a konvencióig Donald Trump is csak várható elnökjelölt, igaz, azt már egyre kevesebben vonják kétségbe, hogy őt választja meg a konvenció a Republikánus Párt elnökjelöltjének. 

A demokrata táborban - bár Hillary Clinton változatlanul az esélyes elnökjelölt, - nem ilyen egyértelmű a helyzet. Részben azért is, mert Bernie Sanders még mindig versenyben van, s a Demokrata Párt egységét láthatóan nehezebb megteremteni. Sőt kampánycsapata csütörtökön közölte: a vermonti szenátor hajlandó országos televíziós vitára Donald Trumppal. Egy nappal korábban Hillary Clinton kampánymenedzsere elutasította a Sanders-Clinton televíziós vita Sandersék szorgalmazta lehetőségét.

Eltűnt Németh András

Publikálás dátuma
2016.05.26. 21:26
Forrás: police.hu
A 74 éves szegedi férfi március 25-én délután tűnt el otthonából, azóta nem látták. A rendőrség a lakosság segítségét kéri.

A férfi délután lakóhelyéről ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról. A felkutatására tett intézkedések eddig nem vezettek eredményre.

Személyleírása: körülbelül 170 centiméter magas, 75 kilogramm súlyú, zömök testalkatú, haja őszes, kopaszodó, fejformája kerek. Szürkés-barna szeme, dús, íves szemöldöke van. Eltűnésekor zöldeskék színű, fehér csíkos felsőt és melegítőnadrágot viselt, amelyen piros minta is volt. Lábbelije feltehetően sötétkék edzőcipő, fehér csíkokkal.

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

A rendőrség kéri, hogy aki a képen látható férfit felismeri vagy jelenlegi tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az alábbi elérhetőségek egyikén!