Előfizetés

Lövészet: Sidi Péter nyolcadik a döntőben

Sidi Péter az ötödik helyen jutott döntőbe, s ott nyolcadik lett, Péni István viszont egyetlen körrel lemaradt a fináléról és a 12. helyen végzett a férfi kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses számban a müncheni sportlövő világkupa szerdai zárónapján. 

A riói olimpiára készülő két magyar nagyszerűen teljesített a 120 lövéses alapversenyben, a világ- és Európa-bajnok Sidi 1179, míg az ifjúsági olimpiai bajnok Péni 1177 körrel zárt.

Sidi teljesítménye annak fényében különösen nagyszerű, hogy a térdelő (390 kör) és a fekvő testhelyzetű (394 kör) 40-40 lövésben is sokat hibázott, így 80 lövést követően még a középmezőnyben volt, ugyanakkor állásban 395 körrel magasan a legjobb teljesítményt nyújtotta az egész mezőnyben. A nyolcas fináléban aztán a 15 térdelő és 15 fekvő lövés során a komáromi lövő nem volt elég pontos, komoly hátrányba került a többiekhez képest, még a hetedik is 7,1 körre volt tőle, így állásban hiába volt magasan a legjobb (10 lövésből 101,6 kör), végül 402,6 körrel nyolcadikként zárt.

A keddi selejtezőben 1180 körös junior Európa-csúcsot elérő Péni fekvőben szinte hibátlanul, 399 kört lőtt, a döntője tulajdonképpen az állásban leadott utolsó tízes sorozatán "úszott el", melyet 95 körrel zárt. A nap másik számában, női légpisztolyban egyik magyar sem remekelt, az egyaránt olimpiai induló Egri Viktória, Tobai-Sike Renáta és Csonka Zsófia messze volt a finálétól: Egri 378 körrel a 45., Tobai-Sike 375-tel a 65., míg Csonka - aki a riói játékokon csak sportpisztolyban szerepel - 368-cal a 85. lett. A nyolcas fináléhoz minimum 385 körre volt szükség.

Klasszis kajakozónk is ott lesz Rióban

Douchev-Janics Natasa nyerte az olimpiai válogatót női kajak egyes 200 méteren, miután a tegnapi, szegedi "szétlövésben" ismét gyorsabbnak bizonyult ellenfelénél, Lucz Dóránál.

A szám első fordulójában is a háromszoros olimpiai bajnok bizonyult jobbnak, majd Lucz a múlt heti, duisburgi világkupa döntőjében egyenlített. Ezúttal Douchev-Janics 27 századmásodperccel verte meg 22 esztendős, korosztályos világbajnok riválisát, s így pályafutása ötödik olimpiájára készülhet.

"Nagyon feszült voltam a rajt előtt. Nem azért, mert rosszul ment edzésen, hanem a duisburgi világkupa miatt, mert ott hőemelkedéssel, megfázással küzdöttem, és kis különbséggel kikaptam – nyilatkozta az M1 csatornának a boldog győztes. – Ráadásul mindenki okoskodott körülöttem, így azt kértem, hogy most mindenki menjen távol tőlem, megoldom."

A 33 éves Douchev-Janics – aki a londoni olimpia után azt fontolgatta, hogy szerb színekben folytatja a versenyzést – kitért arra is, hogy szerinte "nem egészséges, ami mostanában a magyar kajak-kenuban folyik", mert úgy látja: amíg régebben egy csapat voltak, most kis túlzással mindenki csak magával foglalkozik, és még egy olyan viadalon is, mint a múlt heti világkupa, külön készül.

A magyaroknak 17 kvótájuk – 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus – van az augusztusi ötkarikás játékokra. Storcz Botond szövetségi kapitány szerint ez minden szakágban elegendő lesz a csapat megfelelő kialakítására. Június 10. és 12. között Szegeden rendezik a válogató második fordulóját.

Keretet hirdetett a két kapitány, Elek és Martin

Kihirdette 18 fős keretét a közelgő Európa-bajnoki selejtezőkre Elek Gábor és Ambros Martin, a magyar női kézilabda-válogatott két szövetségi kapitánya. 

A csapat hétfőn kezdi meg a közös munkát Budapesten, jövő szerdán a szlovákiai Nagymihályon (Michalovce) lép pályára, majd négy nappal később Érden Finnországot fogadja.

A kvartettben két fordulóval a vége előtt a hatpontos magyarok vezetnek jobb gólkülönbségüknek köszönhetően a lengyelek előtt. A szlovákoknak négy pontjuk van, a finnek pont nélkül állnak. A decemberi svédországi kontinensviadalon az első két helyezett, valamint a hét selejtezőcsoport legjobb harmadik helyezettje vehet részt. Az Eb-selejtezősorozat után, július 1-től Kim Rasmussen lesz a magyar válogatott kapitánya, a dán szakember megbízatása négy évre szól.

A magyar női válogatott kerete
Kapusok: Bíró Blanka (Vác), Kiss Éva (Győr), Janurik Kinga (Érd)
Jobbszélsők: Lukács Viktória (FTC), Orbán Adrienn (Győr)
Jobbátlövők: Hornyák Dóra (FTC), Kovács Anna (Dunaújváros)
Irányítók: Kovacsics Anikó (Győr), Szucsánszki Zita (FTC)
Beállók: Dakos Noémi (MTK), Kisfaludy Anett (Érd), Mészáros Rea (FTC)
Balátlövők: Klivinyi Kinga (Érd), Szekeres Klára (FTC), Triscsuk Krisztina (Dunaújváros), Zácsik Szandra (FTC)
Balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok), Schatzl Nadine (FTC)