Áder környezetvédelemről tárgyalt Cameronnal

Publikálás dátuma
2016.05.24. 21:31
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Elsősorban környezetvédelmi kérdésekről tárgyalt David Cameron brit miniszterelnökkel kedden Londonban Áder János köztársasági elnök.

Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban fogadta a magyar államfőt. Áder János azon a nagyszabású rendezvénysorozaton vesz részt, amelynek keretében e héten bemutatják Nagy-Britanniában Becket Szent Tamás, Canterbury mártír érseke Esztergomban őrzött ereklyéjét.

A brit kormányfővel tartott megbeszélése után Áder János magyar újságíróknak elmondta: felvetette Cameronnak - és felvetése kedvező hozzáállásra talált -, hogy a párizsi klímacsúcson elért megállapodás lendületét felhasználva a világ tíz legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó országa, köztük Nagy-Britannia a következő három évben külön tárgyalásokat folytathatna, amelynek eredményeként a párizsi megállapodásban foglaltaknál is ambiciózusabb javaslattal állhatnának elő az első felülvizsgálati időpontra.

Ennek célja a még rövidebb idő alatt még nagyobb kibocsátás-csökkentés elérése lehetne - mondta a köztársasági elnök.
Az idő sürget, hiszen "ha klímaváltozással kapcsolatos nemzeti vállalásokat összeadjuk, akkor is nagyon messze vagyunk a kétfokos cél elérésétől" - mondta Áder János, a globális felmelegedés mértékére meghatározott kétfokos felső tűréshatárra utalva. Kifejtette: a tíz legnagyobb szennyezőanyag-kibocsátó ország felelős a globális károsanyag-kibocsátás több mint 60 százalékáért.

Áder János a brit kormányfővel tartott megbeszélésén felvetette annak lehetőségét is, hogy a fejlett ipari országok alkotta gazdasági együttműködési és fejlesztési szervezet (OECD) koordinálásával akár a hét vezető ipari hatalom (G7), akár a húsz legnagyobb ipari és feltörekvő gazdaság (G20) egyesítse kutatásait az alternatív energiaforrások felhasználásával megtermelt fölös energia költséghatékony és környezetbarát tárolásának technikai megoldására.

A köztársasági elnök szerint jóllehet a világ egyre több pénzt fordít az alternatív energiaforrások felhasználásának fejlesztésére, de a legnagyobb probléma ebben az, hogy az így megtermelt többletenergiát nem lehet tárolni. Áder János szerint a brit kormányfő ebben a kérdésben is nyitottnak mutatkozott.

A köztársasági elnök elmondta, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás csak röviden került szóba. Cameron kifejtette a megbeszélésen, hogy az új felmérések alapján a bennmaradást pártolók vannak többségben. A brit miniszterelnök bízik abban, hogy a népszavazás eredményében is a mostani felmérések tükröződnek majd - mondta Áder János.

Az államfő kedd délután a Westminster-apátságban, az anglikán egyház londoni koronázó főtemplomában megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját. Előzőleg elhelyezték az apátság főoltárán Becket Szent Tamás Esztergomból hozott ereklyéjét. A relikviát a Westminster-apátság főesperese, John Hall fogadta és helyezte el az oltáron. A keddi szertartáson jelen volt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek. Erdő Péter előző nap szentmisét mutatott be a közeli Westminster székesegyházban, az angol-walesi katolikus közösség londoni főtemplomában, ahol a szertartás idejére szintén elhelyezték Becket Szent Tamás ereklyéjét.

Áder János kedden a londoni magyar nagykövetségen találkozott a januárban alakult Angliai Magyar Tudósklub tagjaival, és a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adományozta Sir George Raddának, vagyis Radda Györgynek, az Oxfordi Egyetem professzorának.

Szerző

Steinmetz befejezte

Befejezte játékos pályafutását Steinmetz Barnabás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó.

A 40 éves bekk döntéséről klubja, a Honvéd számolt be kedden.

Steinmetz Barnabás - aki ügyvédként is segíti klubját - a KSI-ben kezdte pályafutását, majd játszott a Ferencvárosban, a Szegedben, a Posillipóban és a Vasasban is.

A magyar válogatottban 1993 és 2006 között szerepelt, 2000-ben Sydneyben és négy évvel később Athénban is olimpiai bajnok lett.

Szerző
Témák

Futballistákat oktat a TEK

A magyar válogatott és a szurkolók biztonsága érdekében a Terrorelhárítási Központ (TEK) szakembere is jelen lesz a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságon, és napi kapcsolatban áll majd a biztonságért felelős helyi szervekkel.

A TEK keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a kiutazás előtt tájékoztatót tartanak a magyar labdarúgó-válogatottnak a szükséges tudnivalókról, munkatársaik megismertetik a csapattagokkal az előírásokat, amelyeket be kell tartaniuk saját biztonságuk érdekében és a veszélyhelyzetek elkerüléséért.

Közölték: a labdarúgó Európa-bajnokság idején egy terrorelhárító a helyszínen folyamatosan kapcsolatban áll a helyi, biztonságért felelős szervekkel, hogy veszélyhelyzet esetén gyors legyen az információcsere, és minél hamarabb megtehessék a szükséges intézkedéseket.

A TEK a helyi hatóságokkal együttműködve mindent megtesz a sportolók és a szurkolók biztonságáért, és kéri, hogy mindenki tartsa be a helyi rendvédelmi szervek által bevezetett intézkedéseket és ajánlásokat - olvasható a közleményben.

A franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságot június 10. és július 10. között rendezik meg.

Szerző