Előfizetés

Klubrádió - Két hét múlva lehet ítélethirdetés

Június hetedikén várható ítélethirdetés a Klubrádió Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ellen indított perben, melynek során a Klubrádió három jogcímen mintegy 1.3 milliárd forintra perli a Médiatanácsot - olvasható a médium honlapján. 

A per ma másodfokon folytatódott a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol a Klubrádió továbbra is fenntartotta azt az álláspontját, hogy a Médiatanács jogsértő magatartása és a rádió reklámbevételeinek csökkenése között ok és okozati összefüggés volt, ezért a klubrádió az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését és a kártérítés megítélését kérte a Ítélőtáblától. Az eljáró bíró az ügyet 2016. Június hetedikére ítélethirdetésre kitűzte.

Az összes kalandparkot megvizsgálják

Rendkívüli vizsgálatot rendel el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az összes magyarországi kalandparkban a csillebérci létesítményben történt vasárnapi baleset miatt - közölte a tárca.

A vizsgálat kitér majd a kalandparkokat üzemeltető cégek berendezéseinek megfelelőségi tanúsítványaira, valamint a kezelőszemélyzet képesítési igazolásaira. Tekintettel az idegenforgalmi szezon kezdetére, az ellenőrzésnek heteken belül le kell zárulnia.

Vasárnap a csillebérci kalandparkban tizennégy gyerek mászott fel egy 3,5 méter magas hálóra, amely eddig tisztázatlan okok miatt leszakadt. A mentőszolgálat munkatársai tizenhárom gyereket vittek kórházba, többségüket zúzódásokkal.

A parkot üzemeltető Challenge Forever Kft. ügyvezetője szerint a kalandpark pályaelemei és biztonsági felszerelései megfelelnek az európai szabványoknak, folyamatosan karban tartják őket, hasonló baleset eddig nem fordult elő. Tóth Barna hozzátette: belső vizsgálatot indítottak, amelynek eredménye leghamarabb egy-két hét múlva születhet meg.

Az ügyvezető az MTI-nek elmondta: az attrakciós háló a földön kezdődik, döntött és 3,5 méteres magasságban ér véget. A gyerekeken volt sisak, de karabinerrel nem voltak rögzítve, mivel a háló "nem pályaelem, hanem attrakció". A balesetnél két animátor volt a gyerekekkel . Tóth Barna kitért arra is, hogy az eszközöket minden reggel ellenőrzik a cég munkatársai, a hálót ezenkívül múlt szerdán vetette alá egy külső cég terheléses vizsgálatnak, és "nem volt probléma".

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt eljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A kormány csak az aprópénzt szórja az egészségügybe

Jövőre csak mintegy tízmilliárd forint jut az egészségügyi szakdolgozók és orvosok valódi béremelésére - a PM számításait  Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke közölte budapesti sajtótájékoztatóján.

A büdzsében a béremelésre mintegy 112 milliárd forintnyi pluszforrást különítettek el, de ebből több mint százmilliárd nem jelent valódi növekedést, mert csak korábbi átcsoportosítások eredménye. A PM-es politikus hangsúlyozta, hogy az idei évi, egészségügyre elkülönített költségvetési keret eleve 17,1 milliárd forinttal volt kevesebb a 2015-ösnél, a szakellátás keretösszeg-növekményének 86 milliárd forintját pedig az egészségbiztosítási alap egyéb soraiból vezették át. A háziorvosok is csak némi zsebpénzhez jutnak jövőre - jelezte Szabó Tímea, hozzátéve, hogy  a kormány budai Várba költözése 50 milliárdba kerül, stadionépítésekre 77 milliárdot költenek, a Liget-projektre pedig 32 milliárdot különítettek el.