Előfizetés

Lázár-Pintér belharc az új szolgálatért

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.24. 07:07
Az Országgyűlés tegnapi ülésén a létszám is olyan változékony volt, mint a témák kormányzati és ellenzéki megítélése FOTÓ: MOLNÁ
Hiába minősíti blöffnek az ellene felhozott vádakat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, az nem blöff, hogy Matolcsy György a magyarok kárán összeszedett 260 milliárd forintot osztogatta a családtagjainak, ismerősöknek, barátainak - üzente a Házból tegnap Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője és más ellenzéki politikusok is igyekeztek megakadályozni, hogy a kormányoldal elterelje a figyelmet a nemzetközi szinten is példátlan korrupciós ügyről, ám a Fidesz-KDNP hű maradt önmagához, avagy az Orbán Viktor által diktáltatokhoz. A fideszes Kósa Lajos például Bill Clintonnak üzente: "kampány ide vagy oda, a barátokat és a szövetségeseket nem illik sértegetni".

Tévednek, ha azt hiszik, az emberek nem értik, mi történik az országban és akkor is tévednek, ha nem hiszik el, hogy a választóknak elegük van az üzemszerű lopásból, aminek semmilyen következménye nincs. Erre tegnap napirend előtt figyelmeztette a kormányoldalt Tóbiás József. Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint Matolcsy György egy héttel korábban hiába emlegetett blöfföt az ellene felhozott vádak kapcsán, az nem blöff, hogy a jegybankelnök, a kormánypártok támogatásával el akarta titkolni, kiknek osztogatta ki a magyarok kárán összeszedett 260 milliárd forintot. A jegybankelnök személye iránt a közbizalom megszűnt, és bebizonyosodott, hogy ő már csak pártszolga - fogalmazott Tóbiás, aki szerint a társadalom döntő többsége, köztük a fideszes szavazók is menesztenék Matolcsyt, mert "mindenki előtt világos, hogy négymilliós zongora, milliós szőnyegek és titkárnők könyvének finanszírozása helyett inkább az oktatásra és az egészségügyre kell költeni a közösből. A kormány úgy tesz, mintha minden rendben lenne, pedig szégyellniük kellene magukat azoknak, akik megszavazták a törvényt, ami lehetővé tette volna, hogy az MNB alapítványain keresztül 260 milliárd forintnyi közpénzt eltüntessenek".

Érdemi válaszra ezúttal sem telt, ehelyett Dömötör Csaba államtitkára felmondta a kormányzati leckét: a jegybank vagyona az elmúlt időszakban nőtt és nem csökkent. A gazdaság már stabil lábakon áll, nő a munkahelyek száma, csökken az infláció. Ezt követően pedig a "Nokiás-doboztól" eljutott a vasárnapi boltzáras népszavazási aláírásgyűjtéshez, hogy a szocialistákat korholhassa. Ahogyan a szintén napirend előtt felszólaló Kósa Lajos sem érdemi kérdésekről ejtett szót, inkább csak Bill Clintonnak üzente: "kampány ide vagy oda, a barátokat és a szövetségeseket nem illik sértegetni". A Fidesz frakcióvezetője vélhetően megfeledkezett arról, hogy maga Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában közölte, ha tehetné, lengyel kollégájához hasonlóan orvosi kezelést javasolna a magyar demokráciát bíráló volt amerikai elnöknek. Noha ez utóbbi nyilván kvótaügyi népszavazási "kampány ide vagy oda" nyilván nem egy szövetséges sértegetése, Kósa megismételte, szerintük a demokrata pártban és azok finanszírozói között vannak olyanok, akik szerint az európai országoknak nagyszámú illegális migránst kellene befogadnia. Ezután napirend előtt, de a szokásos menetrend szerint a KDNP-s Hollik István a bevándorláspárti baloldalt is korholta kicsit, amelyik újabb és újabb terveket eszel ki, hogy az embereket megkerülve segítse a "kényszerbetelepítést".

A Ház e héten négynapos ülésének első "menetében" ismét a rokonai támogatásairól akarta kérdezni a jegybankelnököt a szocialista Bárándy Gergely is, ám Matolcsy nem ment be a Házba. Talán a múlt héten elege lett Bárándy kérdéseiből, amelyekre annyit mondott: blöff, blöff, blöff. Orbán Viktor sem tisztelte meg tegnap jelenlétével a képviselőket, így a jobbikos Volner János nem tudta megkérdezni arról: "Kicsoda Habony Árpád?", a szintén jobbikos Szilágyi György pedig arról, "meddig vállal közösséget a fideszes politikusbűnözőkkel".

Mi lesz veled TIBEK?
Sajnálatos, hogy a kormányoldalnak nem az emberek biztonsága a fontos, hanem az, ki felügyelheti a TIBEK-et. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke lapunknak így reagált arra, hogy az ellenzék által hosszas tárgyalásokat követően végül támogatott BM-csomagról mégsem szavaz a Ház. A tervezet, amelyről már tárgyalt a parlament, utolsó percben elakadt a törvényalkotási bizottságban. Molnár szerint ha azt valamiért átírják, a javaslat nem kapja meg a szükséges kétharmados támogatást, mert az MSZP, de a többi ellenzéki párt sem fogadja majd el, hogy az új szuper titkosszolgálat a BM helyett Lázár János alá kerüljön, ahogy arról múlt héten kormányzati információra hivatkozva a Magyar Nemzet írt. Ez ugyanis értelmetlen ötlet - fogalmazott Molnár, egyúttal emlékeztetett: 2011-ben is nekifutott már a kormány, hogy szuper szolgálatot hozzon létre Pintér Sándor "szárnyai" alatt, amit végül szintén belső hatalmi harc okán leszavaztak.
Forrásaink szerint egyébként igaz, hogy a Miniszterelnökség vezetője nem akarja, hogy Pintér felügyelete alá kerüljön a TIBEK, ám mert tudja, ez szakmai okok miatt nem lehetséges, a javaslat felpuhításával el akarja érni, hogy ne is legyen ilyen új szolgálat. Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke, talán a botránytól tartva tegnap bejelentette, június 13-ig a parlament biztosan dönt a csomagról és a TIBEK a Belügyminisztérium (BM) alatt fog működni. Kontrát Károly, a BM államtitkára szerint a javaslat csak további tárgyalására, technikai módosításra vár.

Trump és Clinton a leginkább elutasított jelölt évtizedek óta

 Ha Donald Trump és Hillary Clinton lesz a republikánusok illetve a demokraták elnökjelöltje, akkor a novemberi elnökválasztáson két olyan politikus mérkőzik meg egymással, akinek elutasítottsága évtizedek óta nem tapasztalt mértékű - derül ki a The Washington Post című napilap és az ABC televízió hétfőn nyilvánosságra hozott legújabb felméréséből. 

A közvélemény-kutatás szerint Trumpot a megkérdezettek hatvan százaléka, míg Clintont 53 százalék utasítja el. 1984 óta egyetlen elnökjelöltnek sem volt ilyen negatív a megítélése.

Az elmúlt évtizedekben a legkevésbé kedvelt elnökjelölt George H. Bush volt, az 1992-es újraválasztási kampánya idején, amikor el is veszítette a választást Hillary Clinton férjével, Bill Clintonnal szemben. Akkor Busht is a megkérdezettek 53 százaléka utasította el, akárcsak most az egykori first lady-t. Azóta 50 százaléknál nagyobb elutasítottságot csak egyetlen politikus könyvelt el: Mitt Romney, volt massachusettsi kormányzó, akit 2012-ben a közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 52 százaléka nem kedvelt. A demokraták jelöltségére pályázó politikus vagy demokrata elnökjelölt még soha nem volt olyan népszerűtlen, mint Hillary Clinton a jelenlegi kampányban.

Bernie Sanders, Hillary Clinton vetélytársa az elnökjelöltségért folyó küzdelemben vasárnap egyébként az ABC televízió "A Hét" című politikai háttérműsorában azt mondta: azért marad versenyben, mert nem akarja, hogy az amerikaiaknak "két rossz közül a kisebbikre kelljen szavazniuk". A vermonti szenátor vasárnap a The New York Times és a CBS televízió által készíttetett felmérésre utalt, amely szintén Trump és Clinton nagyarányú elutasítottságáról számolt be.

Németh Krisztián: el kell hinnünk, hogy van esélyünk

Németh Krisztián, a magyar labdarúgó-válogatott támadója szerint el kell hinniük, hogy van esélyük a jó szereplésre a június 10-én kezdődő franciaországi Európa-bajnokságon.

A 27 éves játékos a nemzetközi szövetség (FIFA) honlapjának adott terjedelmes interjúban felidézte, hogy a novemberi pótselejtezőben kettős győzelemmel múlták felül Norvégiát. "Két döntő meccset játszottunk, és minden tökéletesen alakult. A családtagjaink ott ültek a lelátón, a szurkolók pedig fantasztikusak voltak. A következő napokban éreztük, hogy valami különlegeset tettünk, de azután már a felkészülésre összpontosítottunk" - mondta Németh Krisztián.

A katari al-Garafa SC labdarúgója úgy fogalmazott: készen állnak, hogy meglepetést szerezzenek Franciaországban. "Nagyon várjuk a kezdést, és érezzük, hogy az egész ország velünk van. Az Európa-bajnokság fontos számunkra, mert hosszú idő telt el, amióta a magyar válogatott legutóbb részt vehetett a tornán, ezért jó felkészülésre van szükségünk. Tele vagyunk reménnyel, és azt hiszem, tökéletesen, sőt még annál is jobban felkészültek leszünk. Jó csapatunk van, az edzőnk pedig minden információt megad majd az ellenfelekről".

A cikk szerzője kiemelte, hogy a szakértők nem tartják esélyesnek a magyar válogatottat a továbbjutásra. "Hinnünk kell benne, hogy sikerülhet, mert megérdemeltük a kijutást. Kétszer megvertük Norvégiát, ezért el kell hinnünk, hogy van esélyünk. Ha pedig van hitünk, képesek lehetünk meccseket nyerni és pontokat szerezni" - vélekedett Németh.

Az Elefántcsontpart elleni, pénteki felkészülési mérkőzést (0-0) sérülés miatt kihagyó labdarúgó hozzátette: "Erős ellenfelek vannak a csoportunkban. Úgy hiszem, Ausztria is van olyan jó, mint Portugália. Kiváló játékosai vannak, nehéz lesz ellene játszani. Kellően felkészülünk az osztrákokból, és ugyanezt tesszük Izland és Portugália esetében is."

A magyar válogatott 1964-es Európa-bajnoki bronzérmének, illetve 1972-es negyedik helyezésének említésére Németh úgy reagált: Puskás Ferencéket sosem fogják felülmúlni, de megmutathatják, mit tudnak, és jó eredményekkel örvendeztethetik meg a szurkolóikat, akik mindig mögöttük állnak. "A jelenlegi keretünkben a tapasztalt és a fiatal játékosok kiváló egységet alkotnak, a következő célunk pedig a világbajnoki kvalifikáció lesz. Nehéz selejtezőcsoportban vagyunk, ráadásul csak egy csapat juthat tovább egyenes ágon. Jól akarunk teljesíteni, ez lebeg a szemünk előtt amint véget ér az Európa-bajnokság".
A magyar válogatott 44 év után szerepel ismét az Eb-n: június 14-én Ausztria ellen kezd Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izlanddal találkozik, végül 22-én Lyonban Portugáliával csap össze. A 2018-as oroszországi vb selejtezősorozatában Portugáliával, Svájccal, a Feröer-szigetekkel, Lettországgal és Andorrával találkozik Bernd Storck szövetségi kapitány együttese.