Előfizetés

Tb-megvonással fenyítették a sztrájkoló tanárokat?

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2016.05.21. 07:03
Rács mögött a szabad sztrájkjog FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Törvénytelenül szüneteltette a Magyar Államkincstár a sztrájkoló tanárok társadalombiztosítását a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint. Kiderült, több esetben a sztrájk után sem állították vissza a tb-jogviszonyt, amivel a tanárok az orvosnál szembesültek. Az Államkincstár szerint jogosan jártak el, a Klik hallgat. A tisztánlátást egymásnak ellentmondó jogszabályok is nehezítik. A szakszervezet bírósághoz fordulna.

Azoknak a tanároknak, akik április 20-án részt vettek - a teljesen jogszerű - egész napos sztrájkban, aznap szüneteltették a társadalombiztosítás (tb) ellátási jogviszonyát - ez állt abban az április 26-i keltezésű levélben, amelyet a Magyar Államkincstár (MÁK) elvileg minden intézményhez eljuttatott. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) május elején közleményt adott ki, amelyben arra szólították fel a MÁK vezetőjét, vonja vissza tájékoztatóját, mert az "nehezen értelmezhető" és jogsértő is lehet, hiszen a tb-ellátás nem függeszthető fel jogszerű sztrájk idejére.

Az utóbbi hetekben azonban több jelzés is érkezett a szakszervezethez, amely szerint a MÁK nem tréfált: tényleg szüneteltették a sztrájkoló tanárok tb-jogviszonyát, sőt előfordult, hogy nem csupán egy napig. Egy budapesti pedagógus olvasónk lapunkat úgy tájékoztatta, tb-viszonyát hetekig nem állították vissza, erről a napokban az orvosánál szembesült. Hasonló esetről számolt be az Eduline oktatási szakportál és a Pécsi Stop is. Mendrey László PDSZ-elnök lapunknak elmondta: a tb visszaállításának csúszása mögött minden bizonnyal technikai problémák, valamint a tb-rendszer tökéletlensége, szakszerűtlensége áll. Szüdi János, a Pedagógusok Szakszervezetének jogásza szerint a késlekedés elfogadhatatlan és jogellenes, az érintetteknek haladéktalanul a munkáltatójukhoz kell fordulniuk.

Mendrey hozzátette: a kormány láthatóan nem fogja vissza magát, amikor a jelenlegi oktatáspolitikával elégedetlen pedagógusokat kell megfélemlíteni. Emlékezetes, a sztrájk előtt a kormány minden erejével azon volt, hogy eltántorítsa a tanárokat a jogszerű munkabeszüntetéstől, a sztrájkot ellehetetlenítse, kiüresítse. Tankerületi vezetők, polgármesterek a legdurvább eszközökkel, például kirúgással is fenyegettek abszolút jogellenesen tanárokat, iskolaigazgatókat. Ilyen esetekről a szaktárcánál "természetesen" nem hallottak. Ugyanakkor Palkovics László oktatási államtitkár ígéretet tett arra, hogy aki jogszerűen sztrájkol, nem kell munkajogi következményekkel számolnia.

Hogy a tb megvonása annak számít-e, nem egyértelmű, azt elég tágan lehetne értelmezni. A PDSZ ugyanakkor vitatja a jogviszony-szüneteltetés jogosságát, Mendrey szerint az semmi másra, csak az elégedetlen tanárok megfélemlítésére, elhallgattatására szolgál. Nyitrai Károly, a szakszervezet jogásza néhány napja állásfoglalást tett közzé, amelyben jelezte: a tb-ellátás csak akkor szünetelhet, ha az adott munkanapon a munkavállaló egyáltalán nem végzett munkát, tehát nincs tb-járulékalapot képező jövedelme.

"A pedagógusok esetében a kötött munkaidőrész két részből áll: neveléssel-oktatással lekötött munkaidő, illetve az efölötti kötött munkaidő rész. Az ezen felüli kötetlen munkaidőrészt pedig a pedagógus bárhol és bármikor munkavégzéssel töltheti. Azt csak konkrétan a pedagógusok tudják eldönteni, hogy a sztrájk napján végeztek-e munkát, például elláttak-e reggeli ügyeletet, vagy ad absurdum javítottak-e dolgozatot otthon aznap este. Ha bármilyen munkát végeztek, akkor a társadalombiztosításuk azon a napon nem szünetelhetett" - állítja Nyitrai. Mendrey arra is emlékeztetett, hogy a sztrájktörvény egyértelműen kimondja: "a munkaviszonyhoz kapcsolódó társadalombiztosítási jogokra és kötelezettségekre a társadalombiztosítási jogszabályok az irányadók azzal, hogy a jogszerű sztrájk időtartamát szolgálati időként kell figyelembe venni".

A MÁK mást állít, megkeresésünkre közölték, ők mindenben a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el. A tb-törvényre, valamint az adózási törvényre hivatkoztak. Előbbi kimondja: szünetel a biztosítás, "a munkavégzési (szolgálatteljesítési) kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt, kivéve, ha a munkavégzés alóli mentesítés idejére a munkaviszonyra vonatkozó szabály szerinti átlagkereset jár, vagy munkabér (illetmény), átlagkereset (távolléti díj), táppénzfizetés történt". Az adótörvény pedig azt írja, a biztosítás szünetelésének kezdetét és befejezését a munkáltatónak kell bejelentenie a MÁK-nak.

Egy szó mint száz: a tb-t a vonatkozó törvény szerint csak akkor lehet jogszerűen szüneteltetni, ha a munkavállaló a sztrájk napján egész nap nem dolgozott. A tb-törvénynek viszont teljesen ellentmondanak a sztrájktörvény rendelkezései. Mindenesetre a szükséges adatokkal a munkáltató, vagyis a tanárok esetében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ rendelkezik. Kerestük a fenntartót, szerettük volna megtudni, miért nem állt vissza időben a tanárok tb-je, illetve mennyi tanárt érintett pontosan a szünetelés, válaszra azonban eddig hiába vártunk. Mendrey László közölte: ha az ügyben hivatalos bejelentés érkezik a PDSZ-hez, bírósági eljárást indítanak.

Ennyit vontak el a sztrájkolóktól
Az országos sztrájkban résztvevő tanároktól 150 millió forint távolléti díjat vontak le - közölte pénteki online fogadóóráján Palkovics László oktatási államtitkár. Az összeget a gyógypedagógiai intézményekben nevelt, csaknem 24 ezer gyerekre fordítaná a minisztérium. A pénz felhasználásáról az intézmények dönthetnek, elkölthetik szabadidős programra, vagy egyéb, a gyerekek fejlődését szolgáló tevékenységekre.Orbán sorosgyörgyözött, de nekiment Brüsszelnek is

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.21. 07:01
A kormányfő mindenütt a nyílt társadalom árnyékát látja FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Több tiszteletet követelt az Egyesült Államok volt és jelenlegi vezetőitől és sorosgyörgyözött egy jót tegnap reggel a Kossuth Rádióban a miniszterelnök. "Úgy kerültünk ebbe a történetbe, mint Pilátus a krédóba", Bill Clinton az amerikai választási kampány részeként bírálta a magyarokat és a lengyeleket, a sértés persze ettől még sértés marad - reagált a volt amerikai elnök keddi szavaira Orbán Viktor. "A száj Clintoné, de a hang Soros Györgyé" - fogalmazott.

Brüsszel meg fog hátrálni - a népszavazást ott sem lehet lesöpörni az asztalról. Meg kell akadályozni, hogy létrehozzák a migránsok állandó elosztási rendszerét - üzente hallgatóinak tegnap, pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. A kormányfő arra figyelmeztetett, ha megengedjük, hogy bevezessék a kötelező kvótát, "10-20 év múlva nem ismerünk rá Budapestre". Akinek van gyereke, számoljon azzal, hogy 15 év múlva meg fogja tőle kérdezni, miért engedte, hogy ilyenné váljon az ország? A kvótareferendum kampányának a részeként a miniszterelnök elmagyarázta, a népszavazás arról szól, hogy milyen Európai Uniót akarunk. Megismételte, a menekültkérdés elsősorban nem emberi jogi, hanem biztonsági kérdés. A migránsáradat befogadása ugyanis lehetetlenné teszi a biztonságos életet. Nem távolodni kell az EU-tól, hanem átalakítani, hogy képes legyen megvédeni a határait, identitását, amit most a migránsáradat veszélyeztet - fogalmazott.

Méltatlanul bánnak Brüsszelben a lengyelekkel, időnként megsértik őket, nem adják meg a kellő tiszteletet. Pedig a lengyelek a saját kezükben tartják a sorsukat, és "akármennyire nagyfiúknak is gondolják magukat Brüsszelben, ezt a csatát a lengyelekkel szemben Brüsszel sosem fogja megnyerni". Miután mindezt elmondta, Orbán elkezdett sorosgyörgyözni. Megismételte, amit már más kormánytagoktól is hallhattunk, hogy a betelepítést a "Demokrata Párt egyik legfontosabb finanszírozója", Soros György szorgalmazza, ráadásul az üzletember muszlimok millióit hívná Európába.

Ez a magyarázata Bill Clinton legutóbbi nyilatkozatának, amely azzal vádolta a lengyel és a magyar társadalmat, hogy putyinista, autoriter rendszerek kialakítását támogatja. "Úgy kerültünk ebbe a történetbe, mint Pilátus a krédóba. Egy amerikai választási kampány logikájából lehet leginkább megérteni, mit miért mondtak. Ettől még a tiszteletlenség tiszteletlenség, a sértés pedig sértés marad" - fejtette ki a kormányfő, aki több tiszteletet vár el az Egyesült Államoktól. Magyarország akadályát jelenti ennek a Soros-féle amerikai tervnek, "nem is fogják azt itt végrehajtani, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van". Nem tagadta, hogy tetszett neki, amit Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke mondott az ügyben, vagyis hogy Bill Clintonnak orvoshoz kell fordulnia. A volt amerikai elnök szavait maga úgy kommentálta: "a száj Clintoné, de a hang Soros Györgyé", az üzletemberhez köthető, vagy Orbán szerint kötődő magyar szervezetekről pedig háttérhatalomként beszélt, amelynek az ellenzéknél nagyobb a befolyása.

A kormányfő mindenütt a nyílt társadalom árnyékát látja FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

A kormányfő mindenütt a nyílt társadalom árnyékát látja FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Migránsok nem kellenek a miniszterelnök szerint, mert Európa kisebb létszámmal is élhető és fenntartható, fiatalokra viszont szükség van, de ahhoz, hogy több gyerek szülessen megfelelő családpolitikára van szükség. Orbán ilyet akar, ám, hogy ezt megteremtsék és az eredmény is látsszon, a Fidesznek kell még "egy-két parlamenti ciklus".

A kormány mindent megtesz, hogy elszigetelje Magyarországot Európában és elszigetelje az Egyesült Államoktól is - kommentálta az interjút Tóbiás József az MSZP elnök-frakcióvezetője. Elfogadhatatlan, hogy a kormányfő vagy a kormány bármely tagja demokratákat, a szabadság letéteményeseit, az EU és az Egyesült Államok együttműködését ilyen módon minősítse, ez nem szolgálja Magyarország javát, ellentétes az ország hosszú távú érdekeivel, tette hozzá. A kormánytagok utóbbi napokban tett nyilatkozatai a Liberálisok szerint "paranoid tüneteket" mutatnak, "jól kifejlett üldözési mániára" utal ugyanis, hogy "minden mögött Soros Györgyöt látják".

Szent-Iványi István, az ellenzéki párt külpolitikai szakértője tegnap arról beszélt, az Egyesült Államok a menekültválság kezelése miatt kritizálja legkevésbé Magyarországot, a korábban is érkező negatív megjegyzések sokkal inkább a demokrácia elégtelen teljesítményéről szólnak. A kormány elveszítette józan ítélőképességét és tévképzetek rabjává vált, ami hatalmas veszélyt jelent. A DK szerint Orbán "ismét nekirontott egykori jótevőjének". A miniszterelnök ugyanis, akár például a fideszes Szájer József, Németh Zsolt, illetve Kovács Zoltán kormányszóvivő is a magyar származású amerikai üzletember pénzén képezhette magát. "Orbán - talán orosz érdekektől vezérelve - tudatosan rombolja transzatlanti kapcsolatainkat, veszélybe sodorja ezzel Magyarország biztonságát" - reagált a kormányfő kijelentéseire Ara-Kovács Attila. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a Klubrádióban arra figyelmeztetett, a sorosgyörgyözés sokakban akár antiszemita indulatokat kelthet. Török Gábor Facebook-oldalán azt írta: "A magyar kormány kommunikációja most már miniszterelnöki szinten is egy 86 éves öregembertől félti az országot. Nem lehetne ennél jobbat kitalálni?"

"Nem vagyok benne biztos, hogy méltó a válaszra". Ezt már Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője mondta Lázár János csütörtöki szavaira reagálva az AP hírügynökség tudósítása szerint. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, Barack Obama amerikai elnöknek fontos, hogy Európában minél több muszlim legyen, "Obama zászlóvivője pedig... Soros György".

Miközben a kormány tagjai már naponta ostorozzák az amerikai vezetőket, állítólag valóban rombolva ezzel a transzatlanti kapcsolatokat, Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásáról azt üzente, az EU és a NATO együttműködésére minden eddigieknél nagyobb szükség van, mivel az európai biztonságot súlyos mértékben rontja a bevándorlási válság.

Összekaptak a fideszes miniszterek
A Magyar Nemzet úgy értesült, hatalmi harcok kezdődhettek a Fideszben a most létrehozandó Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) felügyeletéért. Bár a szervezet Pintér Sándor alá tartozna, a lap úgy tudja, Lázár János is felügyelné az új titkosszolgálatot. A lap szerint a kancelláriaminiszter régi vágya, hogy a titkosszolgálatok teljes vertikumát felügyelhesse, és úgy tudják, a Fideszen belül néhányan kifogásolják, hogy egy ilyen mennyiségű információval rendelkező szervezet Pintér irányítása alá kerüljön. Bár a Belügyminisztérium által elkészített terrorellenes javaslatcsomagot az ellenzék is támogatja, a törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésének napirendjéről az utolsó pillanatban mégis lekerült a javaslatcsomag. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke ezt azzal indokolta, hogy további módosítások várhatók. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ez is Lázár kérése volt.Orbán sorosgyörgyözött, de nekiment Brüsszelnek is

Fazekas Ágnes
Publikálás dátuma
2016.05.21. 07:01
A kormányfő mindenütt a nyílt társadalom árnyékát látja FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
Több tiszteletet követelt az Egyesült Államok volt és jelenlegi vezetőitől és sorosgyörgyözött egy jót tegnap reggel a Kossuth Rádióban a miniszterelnök. "Úgy kerültünk ebbe a történetbe, mint Pilátus a krédóba", Bill Clinton az amerikai választási kampány részeként bírálta a magyarokat és a lengyeleket, a sértés persze ettől még sértés marad - reagált a volt amerikai elnök keddi szavaira Orbán Viktor. "A száj Clintoné, de a hang Soros Györgyé" - fogalmazott.

Brüsszel meg fog hátrálni - a népszavazást ott sem lehet lesöpörni az asztalról. Meg kell akadályozni, hogy létrehozzák a migránsok állandó elosztási rendszerét - üzente hallgatóinak tegnap, pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor. A kormányfő arra figyelmeztetett, ha megengedjük, hogy bevezessék a kötelező kvótát, "10-20 év múlva nem ismerünk rá Budapestre". Akinek van gyereke, számoljon azzal, hogy 15 év múlva meg fogja tőle kérdezni, miért engedte, hogy ilyenné váljon az ország? A kvótareferendum kampányának a részeként a miniszterelnök elmagyarázta, a népszavazás arról szól, hogy milyen Európai Uniót akarunk. Megismételte, a menekültkérdés elsősorban nem emberi jogi, hanem biztonsági kérdés. A migránsáradat befogadása ugyanis lehetetlenné teszi a biztonságos életet. Nem távolodni kell az EU-tól, hanem átalakítani, hogy képes legyen megvédeni a határait, identitását, amit most a migránsáradat veszélyeztet - fogalmazott.

Méltatlanul bánnak Brüsszelben a lengyelekkel, időnként megsértik őket, nem adják meg a kellő tiszteletet. Pedig a lengyelek a saját kezükben tartják a sorsukat, és "akármennyire nagyfiúknak is gondolják magukat Brüsszelben, ezt a csatát a lengyelekkel szemben Brüsszel sosem fogja megnyerni". Miután mindezt elmondta, Orbán elkezdett sorosgyörgyözni. Megismételte, amit már más kormánytagoktól is hallhattunk, hogy a betelepítést a "Demokrata Párt egyik legfontosabb finanszírozója", Soros György szorgalmazza, ráadásul az üzletember muszlimok millióit hívná Európába.

Ez a magyarázata Bill Clinton legutóbbi nyilatkozatának, amely azzal vádolta a lengyel és a magyar társadalmat, hogy putyinista, autoriter rendszerek kialakítását támogatja. "Úgy kerültünk ebbe a történetbe, mint Pilátus a krédóba. Egy amerikai választási kampány logikájából lehet leginkább megérteni, mit miért mondtak. Ettől még a tiszteletlenség tiszteletlenség, a sértés pedig sértés marad" - fejtette ki a kormányfő, aki több tiszteletet vár el az Egyesült Államoktól. Magyarország akadályát jelenti ennek a Soros-féle amerikai tervnek, "nem is fogják azt itt végrehajtani, amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van". Nem tagadta, hogy tetszett neki, amit Jaroslaw Kaczynski, a lengyelországi kormányzó Jog és Igazságosság párt elnöke mondott az ügyben, vagyis hogy Bill Clintonnak orvoshoz kell fordulnia. A volt amerikai elnök szavait maga úgy kommentálta: "a száj Clintoné, de a hang Soros Györgyé", az üzletemberhez köthető, vagy Orbán szerint kötődő magyar szervezetekről pedig háttérhatalomként beszélt, amelynek az ellenzéknél nagyobb a befolyása.

A kormányfő mindenütt a nyílt társadalom árnyékát látja FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

A kormányfő mindenütt a nyílt társadalom árnyékát látja FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD

Migránsok nem kellenek a miniszterelnök szerint, mert Európa kisebb létszámmal is élhető és fenntartható, fiatalokra viszont szükség van, de ahhoz, hogy több gyerek szülessen megfelelő családpolitikára van szükség. Orbán ilyet akar, ám, hogy ezt megteremtsék és az eredmény is látsszon, a Fidesznek kell még "egy-két parlamenti ciklus".

A kormány mindent megtesz, hogy elszigetelje Magyarországot Európában és elszigetelje az Egyesült Államoktól is - kommentálta az interjút Tóbiás József az MSZP elnök-frakcióvezetője. Elfogadhatatlan, hogy a kormányfő vagy a kormány bármely tagja demokratákat, a szabadság letéteményeseit, az EU és az Egyesült Államok együttműködését ilyen módon minősítse, ez nem szolgálja Magyarország javát, ellentétes az ország hosszú távú érdekeivel, tette hozzá. A kormánytagok utóbbi napokban tett nyilatkozatai a Liberálisok szerint "paranoid tüneteket" mutatnak, "jól kifejlett üldözési mániára" utal ugyanis, hogy "minden mögött Soros Györgyöt látják".

Szent-Iványi István, az ellenzéki párt külpolitikai szakértője tegnap arról beszélt, az Egyesült Államok a menekültválság kezelése miatt kritizálja legkevésbé Magyarországot, a korábban is érkező negatív megjegyzések sokkal inkább a demokrácia elégtelen teljesítményéről szólnak. A kormány elveszítette józan ítélőképességét és tévképzetek rabjává vált, ami hatalmas veszélyt jelent. A DK szerint Orbán "ismét nekirontott egykori jótevőjének". A miniszterelnök ugyanis, akár például a fideszes Szájer József, Németh Zsolt, illetve Kovács Zoltán kormányszóvivő is a magyar származású amerikai üzletember pénzén képezhette magát. "Orbán - talán orosz érdekektől vezérelve - tudatosan rombolja transzatlanti kapcsolatainkat, veszélybe sodorja ezzel Magyarország biztonságát" - reagált a kormányfő kijelentéseire Ara-Kovács Attila. Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a Klubrádióban arra figyelmeztetett, a sorosgyörgyözés sokakban akár antiszemita indulatokat kelthet. Török Gábor Facebook-oldalán azt írta: "A magyar kormány kommunikációja most már miniszterelnöki szinten is egy 86 éves öregembertől félti az országot. Nem lehetne ennél jobbat kitalálni?"

"Nem vagyok benne biztos, hogy méltó a válaszra". Ezt már Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője mondta Lázár János csütörtöki szavaira reagálva az AP hírügynökség tudósítása szerint. A Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, Barack Obama amerikai elnöknek fontos, hogy Európában minél több muszlim legyen, "Obama zászlóvivője pedig... Soros György".

Miközben a kormány tagjai már naponta ostorozzák az amerikai vezetőket, állítólag valóban rombolva ezzel a transzatlanti kapcsolatokat, Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásáról azt üzente, az EU és a NATO együttműködésére minden eddigieknél nagyobb szükség van, mivel az európai biztonságot súlyos mértékben rontja a bevándorlási válság.

Összekaptak a fideszes miniszterek
A Magyar Nemzet úgy értesült, hatalmi harcok kezdődhettek a Fideszben a most létrehozandó Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemzőközpont (TIBEK) felügyeletéért. Bár a szervezet Pintér Sándor alá tartozna, a lap úgy tudja, Lázár János is felügyelné az új titkosszolgálatot. A lap szerint a kancelláriaminiszter régi vágya, hogy a titkosszolgálatok teljes vertikumát felügyelhesse, és úgy tudják, a Fideszen belül néhányan kifogásolják, hogy egy ilyen mennyiségű információval rendelkező szervezet Pintér irányítása alá kerüljön. Bár a Belügyminisztérium által elkészített terrorellenes javaslatcsomagot az ellenzék is támogatja, a törvényalkotási bizottság csütörtöki ülésének napirendjéről az utolsó pillanatban mégis lekerült a javaslatcsomag. Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke ezt azzal indokolta, hogy további módosítások várhatók. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy ez is Lázár kérése volt.