Előfizetés

Meggyűlik Trump baja a nőkkel

Elekes Éva
Publikálás dátuma
2016.05.21. 07:31
Trump büszkeségei, leánya, Ivanka (balról), felesége, Melanie (jobbról) FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOHN MOORE
Donald Trump elnökválasztási esélyeit nagyban befolyásolhatja, hogy hajlandók lesznek-e szavazni rá a nők. A manhattani ingatlanbefektető az előválasztási kampányban sorozatosan „nőgyűlölő” jelzőt vívott ki magának. Egy nemrégiben készült Gallup-felmérés szerint a nők 70 százalékának negatív a véleménye a macsó millárdosról, s csak 23 százalék nyilatkozott kedvezően a várható republikánus elnökjelöltről. Trump fő célja, hogy megállítsa Hillary Clintont, aki az Egyesült Államok első női elnöke szeretne lenni.

Bombasztikus, provokatív kijelentésekre alapozott kampányában Trump kezdettől összeütközésbe került a nőkkel. Tavaly augusztusban, már a legelső tévévita során összeveszett Megyn Kellyvel, a Fox tévécsatorna kedvelt műsorvezetőjével, aki a nőkre tett korábbi kijelentéseit gyűjtötte csokorba. Bőven válogathatott a jelzőkből, hisz az elnökaspiráns a neki nem tetsző nőkre számos megalázó megjegyzést tett: kutya, kövér disznó, mocsok, gusztustalan állat.

Trump nehezen tudta megemészteni a vitában történteket. Egymás után tette közzé a Twitter-üzeneteket, s fortyogásában végül odáig jutott, hogy azt írta: Kellynek „vér csorgott a szeméből, s még ki tudja, honnan”. A megjegyzést sokan óhatatlanul úgy értelmezték, hogy azt sugallta: a szőke hölgy épp menstruált, s ezért volt olyan kemény beszélgetőtársával. Trump ezek után kihagyta a Fox következő tévévitáját, mert a csatorna nem volt hajlandó sztárriporterét lecserélni. Végül azonban kénytelen volt engedni, s legközelebb már vállalta a vitát, annak ellenére is, hogy Megyn Kelly maradt a műsorvezető.

A milliárdos megsértette egyik vetélytársát, a republikánus mezőny egyetlen női elnökaspiránsát is. A Hewlett Packard cég korábbi vezérigazgatójáról, a rendkívül elegáns üzletasszonyról, Carly Fiorináról azt mondta, nem elég szép, senki nem akarná, hogy ilyen ronda nő költözzön a Fehér Házba. Fiorina egy következő tévévitában visszavágott, megjegyezte, hogy a nők meg fogják jegyezni Trump kijelentéseit, s jól fognak emlékezni rájuk novemberben.

Méltatlan csatározásba keveredett Trump Ted Cruz texasi szenátorral is, miután egy Cruzt támogató szuper akciócsoport aktfotót tett közzé Trump nejéről, Melania Trumpról, feltéve a kérdést: akarják-e, hogy az Egyesült Államoknak ilyen First Ladyje legyen? A milliárdos erre válaszul egy igen kevéssé hízelgő fotót tett fel a Twitterre Ted Cruz nejéről, aki egyébként a Goldman Sachs egyik vezetője, s hűtlenséggel vádolta meg a texasi szenátort.

A legélesebb támadásokat Trump nyilván várható demokrata párti ellenlábasának, Hillary Clintonnak tartogatja. Már jó előre beígérte, hogy a kampányban nem fog tartózkodni Bill Clinton egykori nőügyeinek felemlegetésétől, s állja is a szavát: a napokban éppenséggel nemi erőszak elkövetésével vádolta meg a volt elnököt. Nem javított Trump megítélésén, hogy ellentmondásosan nyilatkozott a terhesség-megszakításról, noha az amerikai nők többsége ragaszkodik a gyermekvállalás terén a szabad választáshoz.

Donald Trumpról persze jól kialakult képük van az amerikaiaknak, az egykori aranyifjú már diákkorában kérkedett a barátnőivel. Esküvőiről, válásairól, nőügyeiről bőségesen beszámolt az amerikai bulvársajtó. Számos vállalkozása közül az egyik legismertebb a szépségversenyekhez kötődik, a Miss Universe, Miss USA és Miss Teen USA szépségversenyekben is volt részesedése, egészen addig, amíg rasszista kampánymegjegyzései miatt fel nem mondták vele az együttműködést.

A The New York Times egy hete összeállítást közölt Trump és a nők viszonyáról, miután több mint ötven nővel – volt barátnőivel, beosztottjaival készítettek interjút. A beszélgetésekből kialakult képet a milliárdos zokon vette, kikérte magának, s perrel fenyegette meg az újságot. Pedig a cikk a lap egyik legolvasottabb írása lett, s korántsem biztos, hogy eltántorította azokat, akik eddig is bálványozták Trumpot.

Mint kiderült, a milliárdos számára az „igazi nő” az édesanyja, aki öt gyereket nevelt fel, Donald volt a negyedik a sorban. Mint egy pszichológus elemzése rámutatott, Trump nőideálja a múlt század ötvenes éveinek háziasszonya, aki felnéz a férjére, a kenyérkeresőre, mindenben támogatja a családfőt, alárendeli magát férje terveinek és programjának, rendben tartja a háztartást, kiválóan főz és neveli a gyerekeket. Ez egy meglehetősen idejétmúlt családmodell, amellyel Amerikában is egyre kevésbé tudnak az emberek azonosulni, annak ellenére sem, hogy ott jóval általánosabb, hogy a nők otthon maradnak és nem vállalnak állást.

Trump persze mindig is ügyelt macsó hírnevére, mindig bombázókkal fotóztatta magát, soha nem adta alább szupermodelleknél, szépségkirálynőknél. Javára írják ugyanakkor, hogy vállalatainál szívesen helyezett nőket vezető pozícióba, akkoriban is, amikor a nők előléptetése még egyáltalán nem volt általános. A Times megszólaltatott például egy építésznőt, akit Trump apja rosszallása dacára nevezett ki építési vállalkozása vezetőjévé.

Az egyik jellemző történet Trump floridai rezidenciáján, Mar-o-Lagoban játszódott, ahol mintegy 50 modell jelenlétével rendeztek medence melletti partit. Az egyik lány azonban nem hozott fürdőruhát, Trump – noha nem is ismerte a lányt, felajánlotta, hogy dobja le a ruhát és vegyen fel egy kölcsön bikinit. Az akkor 26 éves Rowanne Brewer Lane élt is a lehetőséggel. A bikini jól állt a modellnek, s a 44 éves Trump, aki épp első válása után volt, viszonyt kezdett a lánnyal. Brewer a Times-cikk után cáfolta, hogy kényelmetlen helyzetbe került volna, szerinte a milliárdos „úriemberként” viselkedett vele.

A botrányhős celebbel kapcsolatba került nők egy része nagylelkű, gáláns férfiként írja le Trumpot, a többségük azonban bevallja, hogy a milliárdos társaságában megalázó jeleneteket élt át, nem kívánt közeledési kísérleteket, fizikai adottságaira tett megjegyzéseket, s durva beszólásokat kellett elviselnie. A szépségversenyeken Trump maga osztályozta a nőket, a neki nem tetsző indulókat már eleve háttérbe sorolták. Trump vitatja a cikk mondandóját. „Mindig is nagy tisztelettel kezeltem a nőket” – állítja.

Mióta bizonyossá vált, hogy már nem lehet elvenni tőle a republikánus elnökjelöltséget, Trump igyekszik jövendő „elnökhöz méltóan” viselkedni, de rendre kiesik a szerepéből. Amikor például felmerült, hogy Hillary Clinton azt fontolgatja, a liberális massachusetts-i szenátornőt, Elizabeth Warrent tenné meg alelnökjelöltjének, Trump lekezelően „Pocahontas”-ként hivatkozott Warrenre, utalva ezzel arra, hogy a szenátor korábban azt állította magáról, az őslakos indián kisebbséghez tartozik. (Pocahontas egy indián hercegnő volt, valóságos személy, aki afféle népmesei alakká és rajzfilmhőssé vált.)

Trump pontosan tudja, hogy a nők támogatására nagy szüksége lesz novemberben. Az egyik leghatékonyabb demokrata választási hirdetést ellene egy Clintont támogató szuper akciócsoport tette közzé nemrégiben: ebben nők olvassák fel Trump szexista megjegyzéseit. Ed Rendell, Pennsylvania állam volt demokrata kormányzója maga is vitatható megjegyzést tett a minap, mondván: Trumpot a ronda nők fogják elütni az elnökségtől, s valószínűleg több a csúnya, mint a vonzó nő az amerikai választók között. Utóbb bocsánatot kért e kijelentéséért.

Nagy igyekezetében Trump még arra is hajlandó volt, hogy exkluzív interjút adjon a korábban sárba tiport FoxNews-os riporternőnek. Megyn Kelly ugyan jelezte, hogy neheztel a korábbiak miatt, de feladta korábbi harciasságát, jórészt csupa ártalmatlan kérdést tett fel, s még a milliárdos haját is megdícsérte. Trump sisakszerű, fura haja – tette közzé Kelly - tényleg nem paróka, a hölgy saját kezével ellenőrizte, hogy eredeti. Az amerikai média így most a Fox üdvöskéjén köszörüli a nyelvét, mondván, az ambiciózus Kelly második Barbara Walters akar lenni, ugródeszkának használja az elnöki posztra pályázó milliárdost saját karrierjének előmozdítására.

Háromszor nősült
Donald Trump 1977-ben nősült először, Ivana Zelnícková 30 éves cseh modellt vette feleségül. Három gyermekük született, Donald, Ivanka és Eric, ma mindhárman a Trump-csoport alelnökei. Viharos házassága Ivanával 1991-ben válással végződött, a milliárdos közben már Marla Maples színésznővel tartott fenn viszonyt. 1992-ben Ivana leleplező könyvet tett közzé, de ma már azt vallja, jó barátok volt férjével. Maples 1993-ban szülte meg Tiffanyt, még abban az évben össze is házasodtak. A második házasságot 1999-ben bontották fel. Trump ezután ismét egy kelet-európai modellt választott, 1998-ban kezdett udvarolni a szlovéniai születésű Melanie Knaussnak, 2005-ben házasodtak össze, Melanie – akiből akár First Lady is lehet – 2006-ban lett amerikai állampolgár. Abban az évben született Trump legkisebb fia, Baron, aki jól beszél szlovénül. A milliárdosnak nyolc unokája van.


Verseny a szebbik nem voksaiért

Egy márciusban készült Gallup-felmérés szerint az amerikai nők 70 százalékának kedvezőtlen véleménye van Donald Trumpról, s csak 23 százalék nyilatkozott róla pozitívan. Tavaly július óta a milliárdost elítélő nők aránya némiképp emelkedett, akkor 58 százaléknak rossz, 29 százaléknak jó volt a véleménye Trumpról. A férfiak körében valamivel kisebb az elutasítottsága: 58 százalék bírálja, 36 százalék viszont kedvező fényben látja a milliárdost. Hillary Clintont az afrikai-amerikai nők döntő többsége támogatja, az Atlantic című folyóiratban közölt elemzés szerint Trump sorsa a fehér női szavazókon múlik. A magas képzettségű fehér nők többsége Clintonra szavaz. Trumpnak a fehér női szavazók legalább 58 százalékának támogatását kellene elnyerni ahhoz, hogy megelőzze Hillaryt. Friss NBC-felmérés szerint Clinton és Trump között országosan szorosabb lett a verseny, 48-45 százalékkal azonban továbbra is Hillary vezet.

Késelés a Deák térnél - Elfogtak egy 31 éves férfit

Péntek délután fél hat körül Budapesten a Deák térnél, a Király utca és a Károly körút kereszteződésénél egy férfi szóváltásba keveredett két emberrel, egyiküket megütötte, a másikat egy késsel megszúrta - írja az Origo a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése alapján. 

A mentősök mindkét sérült férfit kórházba vitték.

A 31 éves támadót a rendőrök még a helyszínen elfogták, majd előállították. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntettének gyanújával indított eljárást - írja a portál.

Késelés a Deák térnél - Elfogtak egy 31 éves férfit

Péntek délután fél hat körül Budapesten a Deák térnél, a Király utca és a Károly körút kereszteződésénél egy férfi szóváltásba keveredett két emberrel, egyiküket megütötte, a másikat egy késsel megszúrta - írja az Origo a Budapesti Rendőr-főkapitányság közlése alapján. 

A mentősök mindkét sérült férfit kórházba vitték.

A 31 éves támadót a rendőrök még a helyszínen elfogták, majd előállították. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés bűntettének gyanújával indított eljárást - írja a portál.