Tilos e-cigarettát használni, ahol a dohányzást is tiltják

Publikálás dátuma
2016.05.20. 10:13
Fotó: Thinkstock
Ahol nem szabad dohányozni, ott mától elektromos cigarettát (e-cigarettát) sem szabad használni, így például munkahelyeken és játszótereken. A szabályt megszegők bírságra számíthatnak.

A péntektől hatályos szabályozás szerint tilos elektromos cigarettát és dohányzást imitáló elektromos eszközöket használni közforgalmú intézményekben, közösségi közlekedési eszközökön, munkahelyeken, valamint közterületnek minősülő helyeken, például aluljárókban, játszótereken és ötméteres körzetükben. A szabályt megsértők bírsága húszezertől ötvenezer forintig terjedhet.

Ezeket a termékeket mától csak a nemzeti dohányboltokban lehet megvásárolni, és ugyanolyan reklámtilalmak vonatkoznak rájuk, mint a hagyományos dohánytermékekre.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) korábbi tájékoztatása szerint az elektromos cigaretta és annak kifújt gőze is káros az egészségre: az elektromos cigarettákhoz használatos patronokban, illetve utántöltő flakonokban olyan vegyületek vannak, amelyek bizonyítottan egészségkárosodást okoznak, ráadásul ez független attól, hogy az adott termék tartalmaz-e nikotint vagy sem.

Az e-cigaretta abban sem különbözik a hagyományos dohánytermékektől, hogy a kifújt füst, illetve pára azok egészségét is károsítja, akik csak passzív elszenvedői mások káros szenvedélyének.

Káros hatásai mellett arra nincs bizonyíték, hogy hatásosan segítene leszokni a dohányzásról. Alkalmazása ugyan csökkentheti a megvonási tüneteket, de inkább fenntartja, sőt fokozhatja is a nikotinfüggőséget. Felmérések szerint Magyarországon a 2012-es 2,9 százalékról 2013-ra 4 százalékra nőtt azon fiatalok száma, akik a hagyományos cigarettázást még soha nem próbálták ki, ám elektromos cigarettát használtak már - tájékoztatott az ÁNTSZ.

Az Országgyűlés tavaly decemberben a hagyományos dohánytermékekkel azonos szabályokat határozott meg az elektromos cigarettákra.

Az Európai Unió Bírósága május 4-i ítéletében megerősítette a dohánytermékekről szóló uniós irányelv rendelkezéseinek érvényességét, miután az unió legnagyobb dohánytermék-gyártójának és második legnagyobb dohánytermelőjének számító Lengyelország, valamint a Philip Morris International és a British American Tobacco dohányipari vállalat megtámadta a 2014-ben elfogadott irányelv egyes rendelkezéseit. A törvény értelmében gyógyszerként kell szabályozni az olyan elektromos cigarettát, amelynek gyártója a dohányzásról való leszokást ígéri, ellenkező esetben a termék a dohánytermékekre vonatkozó szabályozás alá esik.

Szerző
Témák
E-cigaretta

Ma már sokkal drágábban tankolhatunk

Publikálás dátuma
2016.05.20. 10:10
Fotó: Népszava
Emelte bruttó 9-9 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

Az emeléssel a benzin átlagára 340-341 forintra, a gázolajé 335-336 forintra nőtt.     

Legutóbb múlt pénteken változtak az árak, akkor a 95-ös benzin átlagára bruttó 2 forinttal csökkent, a gázolaj ára változatlan maradt.     

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 15-25 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Szerző

Maty-ér a kajak-kenu fellegvára

Publikálás dátuma
2016.05.20. 09:48

A Szegedi Olimpiai Központ, a csaknem 2,5 kilométer hosszú és 130 méter széles Maty-éri versenypálya a világ egyik legjobb adottságaival rendelkező kajak-kenu és evezős létesítmény. 

Szegedhez közel, 76 hektáron helyezkedik el, amiből 40 hektár a vízfelület. 1979-ben határoztak arról, hogy többfunkciós víztározót alakítanak ki, vízisport-bázissal és horgászparadicsommal. A sportolók a kedvező szélviszonyok miatt az egyik legigazságosabb pályának tartják a Maty-érit, ahol számtalan felnőtt és ifjúsági kajak-kenu világbajnokságot és világkupát rendeztek. 2017-ben és 2018-ban újabb világkupát rendezhet Szeged, 2019-ben pedig olimpiai kvalifikációs világbajnokságnak ad otthont a Maty-éri pálya, melynek fejlesztésére 800 millió forintot különített el a kormány a jövő évi költségvetésben.

Szegedi olimpikonokat támogat a város
Az EDF Démász-Szeged Vízisport Egyesület versenyzőinek, Kárász Anna kajakos és Vajda Attila kenus riói olimpiai felkészülését egy-egymillió forinttal támogatja Szeged önkormányzata.


Szerző