Előfizetés

Storcz elégedett

Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott vezetőedzője elégedett a Duisburgban rendezett olimpiai pótkvalifikációs verseny után, mivel a magyarok elhozták a még megszerezhető két férfi kajakos kvótát (Dombvári Bence egyesbeli sikere után a Hufnágel Tibor, Dombvári duó is győzött).

„Mind a három számban, amelyben elindultunk, kvótát érő helyen végeztünk, azaz akár négy indulási jogot is gyűjthettünk volna, de nyolc a maximum férfi kajakban, s nekünk hat már volt - értékelt az MTI-nek a szakember. - Jó versenyeket láttunk, s úgy érzem, nekünk igazán jól jött, hogy a múlt héten válogatók voltak otthon, mert az ottani győztes egységek remekül teljesítettek itt is, azaz nem kellett erre a regattára külön formát időzíteni.”

A magyaroknak így a maximálisnál mindössze eggyel kevesebb, szám szerint 17 kvótájuk - 8 férfi kajakos, 5 női kajakos és 4 férfi kenus - van az augusztusi ötkarikás játékokra, ez a végleges szám. Összehasonlításképpen: London előtt 14-et szereztek, s végül 13-mal oldották meg az olimpiai versenyeket.

Együtt: nem kell olimpia

Az Együtt szerint nem a budapesti nyári olimpiai felkészülésre kell jövőre 54 milliárd forint költségvetési pénzt áldozni, hanem az egészségügy, azon belül az alapellátás és a háziorvosi ellátás finanszírozására.

Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt elnöke Székesfehérváron elmondta: a nap folyamán az ország 15 városában 12 politikusuk tartott sajtótájékoztatót. Arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy jövőre a fővárosi evezőspályák és a Puskás-stadion építése helyett az egészségügyi alapellátás „működőképességének megmentésére”, az otthoni szakápolás finanszírozásának növelésére, a mentődolgozók 50 százalékos béremelésére és a háziorvosi praxisokban dolgozók fizetésének emelésére fordítsák a pénzt. Közölte: Fejérben jelenleg tíz, országosan pedig 250 háziorvosi praxis betöltetlen, és a finanszírozás emelése nélkül négy év múlva ez a szám 400 lesz, és egymillió embernek nem lesz háziorvosa.

Bohus Richárd ezüstérmes 50 méter háton

Bohus Richárd ezüstérmet nyert 50 méter háton a Londonban zajló vizes Európa-bajnokság úszóversenyeinek csütörtöki napján.

Ahogy a sprinttávon lenni szokott, teljesen együtt haladt a mezőny, így nüanszok döntöttek a versenyzők között, Bohus végül 24.82 másodperces országos csúccsal alig öt századdal kapott ki a győztes francia Camille Lacourt-tól.  Bohus teljesítményének értékét növeli, hogy bő fél órával korábban a 100 méter gyors elődöntőjében is érdekelt volt, s ott 48.99 másodperccel 12. lett.